Divendres 01, desembre 2023
12.7 C
Sant Gervasi
12.6 C
Sarrià
Publicitat

Els regalims de la micció dels gossos en moltes voreres dels nostres carrers

Com deien els nostres avis, referint se a un genèric, “no passen més coses perquè Déu no ho vol”

Publicat el 3.6.2020 11:03

El Racó del Veïnat

Joaquim Ros i Saqués

Fa molt temps que volia escriure aquestes quatre ratlles però potser perquè tinc molts amics que tenen gossos o perquè hi haurà molta gent que discreparà (per dir-ho finament), m’he anat retenint. A partir d’aquí, segurament, la polèmica podria estar servida.

Publicitat

Segurament aquest títol ve lligat amb els solcs que tenen moltes rajoles dels nostres carrers en tant aquestes lleugeres concavitats faciliten que els orins dels gossos vagin cercant diferents indrets i formes escampant-se més enllà del que seria habitual i desitjable tot formant petits rierols.

Publicitat

Crec que el barri del Putxet i el Farró, malauradament, n’és un bon exemple, ja que només cal passejar pels seus carrers i observar una bona part del mobiliari urbà i públic i moltes parts baixes de les seves façanes. Alguns carrers d’aquest barri, i Pàdua és un trist model, alguns dies fan realment pudor de “pixum. I aquest fet en el decurs del confinament s’ha accentuat. La falta de neteja és prou evident per la pandèmia. Tenir gos ha estat sinònim de tenir un “jòquer” pels horaris establerts.

“No tinc res en contra d’aquest animals sinó que només discrepo d’alguns dels seus responsables”

Voldria deixar clar que no tinc res en contra d’aquest animals sinó que només discrepo d’alguns dels seus responsables que moltes vegades es despreocupen del que fan i per tant d’on orinen, perquè estan mirant el mòbil o bé senzillament badant. El gos no ha d’orinar i defecar on li doni la gana sinó en espais habilitats, coneguts com a “àrees de gossos”.  Com a molt i en cas d’urgència, en algun escocell, i només el líquid no el sòlid (no és vàlid allò que diuen molts que és adob pels arbres o plantes..).

Ara es comencen a veure alguns propietaris amb ampolletes d’aigua amb algun desinfectant (espero), per tirar-ho on l’animal ha fet les seves necessitats. Crec que hauria de ser obligatori (desconec si ho és).

Sóc dels que pensa que és prou fotut tenir un animal en un pis de la ciutat sense cap tipus de sortida, però no per això la ciutadania ho hem de patir. Són els desitjos d’una minoria (o no tant ja…). No pot ser que aquesta ciutat hi hagi més gossos que infants. Alguna cosa està fallant i cal analitzar-ho amb tranquil·litat.

“Trobo més greu la quantitat d’orins i defecacions aixafades arreu de les voreres que tard o d’hora acabem trepitjant”

Desconec la normativa però de ben segur que tots els animals que viuen a la ciutat han d’estar degudament censats, per saber com estan sanitàriament, quants son i òbviament poder actuar si no compleixen les pautes existents (?) i procedir en conseqüència a ser penalitzats si no les obeeixen. I aquest pas hauria de tenir una taxa i aquesta quantitat conjuntament amb tota la recapta que esdevingui de les teòriques sancions per incompliments, haurien de revertir en instal·lacions per aquests animals. Les suficients en proximitat per les seves necessitats.

No em correspon a mi suggerir qui ha de controlar tot aquest procés però crec l’Ajuntament té prou capacitat i coneixement per fer-ho, i no com fins ara està fent.

No m’esplaiaré en comentar com està la part baixa d’una part del mobiliari urbà públic (fanals, bancs, papereres, etc,), ni moltes parts de façanes perquè és prou evident i només donant una volta hom ho pot observar. Aquest punt és greu però encara trobo més greu la quantitat d’orins i defecacions aixafades arreu de les voreres que tard o d’hora acabem trepitjant. Encara que sigui lleument per molt de compte que anem, una petita part pot acabar entrant  dins de les nostres llars. Aquest és un perill evident que a voltes ens pot passar inadvertit i es converteix en un risc si hi ha criatures petites en les cases. Com deien els nostres avis, referint se a un genèric, “no passen més coses perquè Déu no ho vol”.

“Alguns pensaran que sóc un exagerat i talibà i possiblement un xic sí”

Segurament en aquestes altures de l’escrit alguns pensaran que sóc un exagerat i talibà i possiblement un xic sí, però no he dit res que molts no han pensat, passat i els hi ha emprenyat en algun sentit o altre trobar o observar fets comentats.

També és cert que no tota la brutícia dels carrers i voreres es deu als excrements i orins dels gossos però si una bona part. Els coloms per una banda, algunes flors o fruits d’arbres i els suqueig de les bosses d’escombraries per l’altre tampoc ajuden i sinó només cal veure com estan el voltants dels contenidors de la brossa.

Voldria acabar amb un doble missatge positiu ja que crec que és del que es tracta per no quedar-nos només en la part més negativa.

Per una banda apel·lar a la sensibilitat dels propietaris en el sentit de cuidar-se més de l’animal quan surten al carrer i intentar que no sigui un problema per la resta de ciutadania i alhora entendre la importància del que hem comentat i segurament de més coses que s’han quedat al tinter.

I per l’altre que l’autoritat municipal es cregui que aquest en alguns barris és un problema i que posi fil a l’agulla i més en aquesta moments que els nostres carrers i voreres no van sobrats de neteja (això tocaria un altre dia…). No n’hi ha prou en dir que hi ha una normativa. Cal posar els elements necessaris perquè es pugui fer complir-la de manera més àmplia. Sóc coneixedor que en alguns barris del districte de Sants-Montjuïc entre ells, hi estan treballant en dues línies que penso claus per millorar la problemàtica: Educació i Formació.

Crec fermament que la combinació dels dos missatges farà que passegem més tranquils i fins i tot tinguéssim tots plegats més estima per aquests animals.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.