Dijous 18, abril 2024
13.2 C
Sant Gervasi
13.1 C
Sarrià
Publicitat

Els teus diners també són poder

Publicat el 24.5.2018 13:00

Una Perspectiva Solidària

Bernat Julià i Ruth Mellado

Els darrers mesos hem volgut posar al centre diferents temàtiques de l’Economia Social i Solidària per compartir i conèixer entitats i recursos a l’abast per seguir transformant els nostres entorns. Aquest mes, per això, ens centrem en les finances ètiques.

Publicitat

Com a resposta a la configuració del sistema financer i partint de la premissa que els diners han d’estar al servei de les persones, van néixer les finances ètiques i dins d’elles la banca ètica. Les finances ètiques són les que fan compatible la rendibilitat econòmica i financera amb la consecució d’objectius socials i ambientals.

Publicitat

Què passa i on són els nostres estalvis quan els deixem al banc? Què fan amb ells? Existirien les guerres si no hi hagués qui finança les armes? Evidentment no, sense el finançament de les entitats bancàries, tres de cada quatre armes no es podrien fabricar. La banca tradicional, a través de les seves inversions, contribueix a l’existència dels conflictes bèl·lics, finança directament la seva producció.

A més, invertir en empreses que vulneren els drets humans no té cap tipus de cost la qual cosa facilita que les inversions al sector armamentístic de la majoria de bancs convencionals, caixes d’estalvi i cooperatives de crèdit dediquin recursos a fer créixer la producció d’armes, perquè és rentable, molt rentable. Els principals bancs que participen d’aquest finançament a l’estat espanyol són el BBVA, el Banc Santander, Barclays, Deutsche Bank, ING, Banca March, Bankia, el Banc Sabadell, CaixaBank, Banco Popular i Bankinter.

Existeix una altra economia, també en la banca, una economia social i solidària que aplica la traçabilitat i l’ètica a les inversions financeres, en tot el conjunt i el procés de finançament. Perquè els estalviadors, persones o entitats, tenen dret a saber on s’inverteixen els seus estalvis i, per tant, les entitats financeres han de deixar de finançar activitats èticament reprovables i invertir només en projectes amb contingut social i mediambiental i alhora que facilitin l’accés al crèdit a col·lectius que tradicionalment n’han estat exclosos.

En aquest sentit a Catalunya existeixen diversos projectes i entitats que treballen les finances des d’una perspectiva ètica i solidària (Coop57, Oikocrèdit, Fiare, Triodos Bank…).
Així, el passat 7 de maig vam fer una xerrada al Centre Cívic Vil·la Urània en la que hi van participar Fiare, FETS i Coop57 on vam poder conèixer aquestes entitats i els seus projectes així com la manera de participar-hi. Igualment el 10 de maig vam fer un vídeofòrum a la Casa Orlandai, també de la mà de FETS, on vam conèixer més a fons altres temes de la banca. I finalment, fins al 21 de Maig, teniu a disposició a la Casa Orlandai una exposició que forma part de la campanya de Som Comerç Just i Banca Ètica de SETEM Catalunya. Es tracta d’un material que dóna a conèixer el paper que juguen els bancs en diferents temes (poder, relacions nord-sud, corrupció, guerres…).

Bernat Julià i Ruth Mellado, tècnics del projecte SSG Coopera: sarriasantgervasiess.com

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.