Dijous 30, maig 2024
20.8 C
Sant Gervasi
20.7 C
Sarrià
Publicitat

En vigor la nova Llei de Protecció dels Drets i Benestar Animal

La Veterinària de Sarrià resumeix els aspectes més rellevants de la legislació aprovada el març

Publicat el 29.4.2023 8:00

Societat

Clàudia Sucarrat (La Veterinària de Sarrià)

El dijous 16 de març es va aprovar de manera definitiva la nova Llei de Protecció dels Drets i Benestar Animal. Aquesta llei té com a objectiu establir un règim jurídic bàsic a tot el territori espanyol per a la protecció, drets i benestar dels animals de companyia i silvestres en captivitat. És la primera normativa de l’Estat en aquest àmbit. A Catalunya, pionera en normativa de benestar animal, ja fa 25 anys que teníem la nostra pròpia llei.

Publicitat

S’exclouen de la normativa els animals utilitzats en espectacles taurins, animals de producció, animals utilitzats en experimentació, els silvestres en llibertat i els d’activitats específiques: esportives, falconeria, gossos pastors, gossos de caça o emprats en activitats professionals. Segons aquesta llei, el “benestar animal” es defineix com “l’estat físic i mental d’un animal en relació amb les condicions en què viu i mor”. L’entrada en vigor de la nova llei serà sis mesos després que es publiqui al Boletín Oficial del Estado (BOE), per tant, serà a la tornada de l’estiu, al setembre.

Publicitat

S’han estès molts rumors sobre el que passaria amb l’aprovació de la llei, però des de La Veterinària de Sarrià us en resumirem els aspectes més rellevants:

·   Els animals hauran de viure en condicions de vida dignes i no es podran deixar sense supervisió durant més de tres dies seguits, o en el cas dels gossos, no podran estar sols més de 24 hores.

·   Com a propietaris de gossos serà obligatòria l’assegurança de responsabilitat civil per a danys a tercers.

·   Serà també obligatori realitzar una formació en tinença responsable de gossos. Aquest curs serà gratuït i en línia, i el contingut s’establirà reglamentàriament.

·   Les persones titulars juntament amb els seus gossos hauran de realitzar un test per valorar la seva aptitud per desenvolupar-se en l’àmbit social.

·   Com a mesura per evitar la sobrepoblació i els abandonaments la cria d’animals de companyia només podrà realitzar-se per persones inscrites en el Registre de Criadors d’Animals de Companyia. L’incompliment d’aquesta norma serà sancionada.

·   La llei especifica que caldrà adoptar mesures per evitar la reproducció incontrolada, fomentant l’esterilització i fent-la obligatòria en aquells animals que no es puguin controlar.

·   S’hauran d’identificar i esterilitzar tots els gats abans dels sis mesos d’edat, exceptuant-ne aquells inscrits com a reproductors.

·   Quedarà prohibit el sacrifici per qüestions econòmiques o de sobrepoblació, o manca d’adopció, vellesa o lesió amb possible tractament, o problemes de comportament reconduïbles.

·   Les botigues d’animals ja no podran vendre gats, gossos ni fures. Només es podran adquirir directament del criador, o bé mitjançant l’adopció a entitats de protecció animal registrades.

·   Respecte als animals silvestres, els rumors que no es podrien tenir periquitos són falsos. Quedarà prohibida la tinença d’aquells animals que no estiguin inclosos als llistats positius, els quals encara trigaran entre 12 i 30 mesos en publicar-se.

·   Des d’ara mateix queda prohibida la tinença d’animals verinosos, rèptils de més de 2 kg (exceptuant-ne les tortugues), els primats i els mamífers silvestres que superin els 5 kg.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.