La mirada jove
Elena Bulet (@elenabulet)
Per què vas escollir Sant Gervasi per establir el teu bar?
Vaig decidir venir a Barcelona per amor. I és una ciutat on un pot desenvolupar el seu projecte. Triar el barri va ser una recerca força llarga. Buscava ser la cerveseria del barri i quan vaig passejar-me per Sant Gervasi, em va encantar. A més, en l’entorn on estic no hi ha res de cervesa artesana.
Quantes cerveses tens?
Tinc 6 cerveses de tirador que van canviant. Intento tenir 6 eleccions completament diferents i combinables. En ampolles, trobem aproximadament 40 diferents. No tinc marques comercials, perquè tenen molts conservants i additius químics i no és l’estil artesà.
I com les ordenes?
Es tracta de tenir un equilibri entre productes catalans, espanyols, belgues i de la resta del món. Després, també tinc cerveses sense alcohol i sense gluten.
Per què se serveixen en gots diferents?
Segons el cos, el gust i el desenvolupament de cada cervesa, se servirà en un got o en un altre. Per exemple, la cervesa belga necessita respirar i té un millor gust en una copa ampla. En canvi, les de blat, les Ipa o les Pale ale viuen de l’aroma i es degusten en gots alts, perquè pugi.
Com cal degustar una cervesa?
Es recomana beure-la amb temps i combinar-la amb quelcom salat. També caldria olorar-la abans, ja que cada aroma és diferent. Tot i així, cadascú acaba desenvolupant el seu propi mode.
A què s’associa fer una cervesa?
Si t’agrada la cervesa, al descans absolut. Després de treballar una jornada llarga, surts i et prens una cervesa de qualitat amb una tapeta. El teu cervell inconscientment es relaxa. La cervesa artesanal és quelcom que pots degustar sol, com un bon vi.
Cervesa preferida i per què?
La Delirium Tremens, de Bèlgica. Va ser la meva primera cervesa artesanal. Estranyament, la tenien en barril en un poblet italià. La vaig provar i vaig saber que hi havia un món per descobrir.
Cerveses rosses o fosques?
Jo soc més de rosses. Però si hi ha una triple o quàdruple de Bèlgica, més torrada, també em van. Les cerveses belgues són la meva debilitat…
Barril o ampolla?
Jo barril, però en ampolla hi ha més eleccions. De fet, hi ha fàbriques més petites que no produeixen barrils.
On hi ha el límit entre una artesana i una comercial?
Complicada aquesta. L’artesania d’una cervesa va lligada al procés d’elaboració, no a la quantitat obtinguda. Tu pots produir molt i vendre a la gran distribució, però fer cervesa artesanal, més treballada.
ELS DIFERENTS TIPUS DE CERVESA
Es defineixen segons la fermentació, la varietat de llúpol i segons els ingredients. En Matteo ens ha resumit els següents grups, però afirma que caldria un llibre per descriure tots els tipus:
— Ale: porten força llúpol. Es fermenten a elevades temperatures. S’inclouen diverses varietats. La més demanada és la Indian Pale Ale o Ipa.
— Lager: és la cervesa més normal de totes. També la més fàcil d’elaborar. Es fermenta a baixes temperatures. Porta civada i aigua.
— Pilsener: porten llúpol de baixa fermentació. Van néixer a la República Txeca. Es diferencien de les Ale, perquè tenen més blat, cereals i fermentació.
— Stout: són cerveses negres on la malta es torra molt. De vegades, s’hi afegeix una aroma de cafè natural o de xocolata.
— Weissbier: les van inventar els alemanys. Tenen un gust més dolç. El seu principal ingredient és el blat i el seu format ideal és el de 50 cl.
— Làmbica: cervesa de fermentació espontània. És de tradició flamenca i el seu gust sec i àcid recorda lleugerament al vi.
Beershooter BCN-Diagonal
c. de l’Avenir, 66/68
www.beershooter.com