Cultura
El Jardí
Casa Orlandai va ser l’escenari el 7 de febrer per a la presentació del programa Esmen&Cultura una iniciativa encapçalada per la Fundació Esmen, amb seu al carrer de les Escoles Pies, i uTOpia Barcelona, que té per objectiu promoure la cultura com a eina de transformació social. L’acte va comptar amb la presència d’Ignacio de Gispert, director de la fundació, que va fer una breu introducció de l’entitat: “La Fundació Esmen és una entitat sense ànim de lucre, que treballa al servei de persones amb discapacitat intel·lectual per tal de millorar la seva qualitat de vida i el nivell d’autonomia i arribar a la plena inclusió. A la fundació hi treballem un equip multidisciplinari que té la plena convicció que cada persona és única, cada persona té les seves preferències, il·lusions i necessitats”.
Actualment donen servei a una vuitantena de persones a través de tres centres (Albatros, La Gavina, Pingüinet) i les acompanyen en tot el seu projecte vital. “La persona està al centre de totes les nostres actuacions. Sempre hem cregut que part d’aquest projecte vital és la cultura”, va afegir de Gispert. Els darrers anys han estat renovant les seves instal·lacions i implementant noves tecnologies, entre altres accions.
El programa Esmen&Cultura vol promoure la cultura com a motor de desenvolupament personal i eina de transformació social. També vol fomentar, en tots els àmbits culturals, la col·laboració amb tothom que hi vulgui participar, treballant en xarxa i d’una forma inclusiva. El projecte va encaminat a desenvolupar tres rols on els protagonistes seran les persones usuàries: rol com a productora i creadora de cultura, com a consumidor de cultura i com agent social del canvi cultural. Totes les accions del programa se situen en aquests tres grans eixos i són a llarg termini.
La segona intervenció va anar a càrrec d’Alberto Martín, autor de l’exposició ‘Diversibilitats’, que retrata la vida dels usuaris de la llar residència Albatros i es pot veure al pati de la mateixa Casa Orlandai. Està especialment enfocada als tallers de teatre en què participa el centre. Aquests tallers no només estan adreçats a les persones de la residència sinó que estan oberts al barri, al territori i a altres col·lectius. En paraules de l’autor, “la mostra no neix d’una idea preconcebuda sinó de passar temps amb els usuaris en les sessions teatrals”. Un treball d’anys que es va mostrar per primera vegada el Dia Mundial del Teatre de l’Oprimit de fa dos anys i que també va estar exposada a la mateixa llar residència. La darrera intervenció va anar a càrrec de la Montse Gasull, usuària de la llar residència Albatros. La Montse fa molts anys que participa en els tallers teatrals i li han aportat moltes coses positives; els personatges que ha interpretat li han permès viure altres mons i acostar-se a noves realitats.
Concert de La de Nadie
L’acte va finalitzar amb un concert trepidant de La de Nadie, grup caracteritzat per la seva música amb tocs rumbers i flamencs, amb Alba Estebanell a la veu i Pepe Camacho a la guitarra espanyola. Qui no coneixíem a La de Nadie ens vam quedar sorpresos de la força d’aquesta cantant, fet esplèndides versions de cançons com “Sinmigo” de Mr Kilombo i María Rozalén, “La llorona”, de Chabela Vargas,”Tango de la repompa”, de Las Migas, “Vestida de nit” de Silvia Pérez Cruz, o “Paraules d’amor”, de Joan Manuel Serrat. Una cloenda magnífica a un acte que sempre va ser amè i va tenir molt ritme. La copa de cava final va servir per brindar per l’èxit del nou programa.