Publicitat

L’estació de les Planes de FGC recuperarà l’aspecte original del vestíbul i l’andana

Ferrocarrils anuncia la retirada de l'antiga marquesina, millores en l'edifici modernista històric, en els accessos i les andanes

Publicitat

Societat

El Jardí

L’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de les Planes, una de les més singulars de la xarxa ferroviària de Barcelona, recuperarà part de l’aspecte original que tenia l’any 1916, quan es va inaugurar. Segons ha anunciat la companyia, es restaurarà l’edici modernista de l’estació eliminant la marquesina que hi ha, que no constava en l’edificació original. Es va afegir més tard per protegir de la pluja i el vent als viatgers que s’esperaven a l’andana. Amb la construcció, més endavant, de l’andana central de l’estació, FGC entén que l’antiga marquesina s’ha convertit en un element prescindible i també vol evitar els esforços de subjecció que provoca sobre la façana de l’edifici.

Publicitat

FGC informa que també aprofitarà per fer millores en els accessos i les andanes per adequar el conjunt de l’estació. Amb la mateixa intenció de recuperar l’aspecte originari, s’actuarà sobre les fusteries i acabats exteriors. Pel que fa a la sala interior, que fa les funcions de vestíbul de l’estació, es recuperarà l’aspecte que tenia originalment i s’actuarà sobre els totxos de l’arc de la paret, les rajoles i el paviment. També es durà a terme un estudi cromàtic de tots els components de l’edifici amb l’objectiu de descobrir les policromies originals amagades sota les diferents intervencions que s’han fet al llarg dels anys i tornar l’edifici a la paleta de colors originals.

L’estació original de les Planes © FGC
Publicitat

Pel president de FGC, Toni Segarra, l’edifici de l’estació de les Planes és una “peça destacada del patrimoni immoble de Ferrocarrils” i restaurar-lo contribuirà a posar en valor la història dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. L’estació de Les Planes, inaugurada el 1916 i finalitzada per complet el 1917, es va construir en el context expansionista del paratge idíl·lic de la ciutat jardí de Collserola, per a les classes mitjanes de Barcelona.

L’estació de les Planes a mig construir el 1916 © FGC

El 1946 s’amplià el nombre d’andanes a tres i, tret d’intervencions secundàries, no és fins al 1983 que l’estació es rehabilita integralment en la línia de les intervencions corporatives de la dècada. El 1998 l’arquitecte Albert Viaplana en fa la gran remodelació amb passarel·la de connexió entre andanes amb ascensors i escales fixes.

Sense novetats a les queixes veïnals sobre el soroll dels trens

Amb l’increment de la freqüència de pas dels combois de FGC, posat en marxa a finals del 2022, els veïns de l’estació de les Planes han recuperat una protesta històrica, la del soroll que els provoca el pas dels trens. Al Consell Plenari del desembre, Districte es va comprometre a instar a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a implementar alguna mesura dissuasòria.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

No hi ha articles per mostrar