Opinió
Miguel S. Pujol
Tot el que es fa artesanalment, a mà, requereix una important inversió de temps. Sovint, quan anem a comprar no som conscients que molts dels productes que comprarem han passat per les mans d’algú. Molts processos de producció ja estan més o menys automatitzats, però sempre hi ha alguns passos que requereixen la intervenció de persones, sigui a Bangladesh, la Xina, Turquia o Barcelona.
A la majoria de productes de qualsevol categoria és difícil imaginar el treball manual que hi ha al darrere. Un exemple és el món de la moda, on el concepte fast fashion ens convida a una compra compulsiva sense reparar en qui o com es va fer aquell article. La idea és que ho comprem, com més vegades millor, i que no duri gaire, perquè així aviat hàgim de comprar-lo de nou o un altre de similar.
En canvi, quan parlem d’alguna cosa “artesanal” això implica dedicar-hi un temps valuós, el que faci falta, perquè l’article que compraràs estigui produït o realitzat amb cura, en un procés lent on cada fase o tasca té la seva importància i s’atén amb la mateixa pulcritud i cura.
En aquest procés, a més de la perícia i experiència de l’artesà o artesana hi ha un aspecte que sovint es defuig, perquè en ser intangible no es percep ni és fàcil valorar-lo: el temps. Hores i hores per produir una peça que de vegades és única perquè el o la client/a així ho ha demanat. Gaudir d’una cosa única o personalitzada és la suma del resultat visible (una bossa, una peça de roba…) i el temps que algú ha consagrat exclusivament per a tu, per fer realitat aquell article.
Tenint en compte el concepte del temps ens serà més fàcil entendre per què sovint els productes artesans o handmade (fets a mà) tenen preus més elevats.
I quant val el temps?
Les coses fetes a mà acostumen a ser més cares, perquè requereixen molt de temps i dedicació per fer-les. Gairebé mai no impliquen processos automatitzats, ja que s’utilitza utillatge i eines manuals, i les tirades d’un mateix producte o format són curtes o limitades. I això ens complau perquè sabem que estem adquirint una cosa única, fruit del talent i la creativitat d’aquesta persona.
Dit això, si l’artesà/artesana que treballa a la teva ciutat, al teu barri, té o vol tenir un nivell de vida semblant al teu, quant creus que hauria de cobrar per cada hora del seu temps? Així doncs, pots comprendre que els preus no puguin ser els mateixos que els de les empreses que produeixen milers de còpies d’un mateix article.
Fet a mà i amb valors
Clarament, el que és artesanal aporta un valor al producte que no es pot trobar en els productes fabricats de manera industrial. Però, a més, afavoreix l’economia circular perquè tracta d’escollir materials reciclats o reciclables, que tenen una petjada de carboni menor, i aposta pel Km 0 col·laborant amb proveïdors locals i fomentant l’ocupació en l’entorn més immediat.