Economia social
Marta Trius
L’economia i les finances poder ser ètiques i responsables? Segurament tots ens hem fet aquesta pregunta alguna vegada, i no acabem de trobar la resposta perfecta. Per conèixer una mica més d’aprop tot el que fa referència a la economia social, el passat 7 de maig va tenir lloc al Centre Cívic Vil·la Urània un taller en el qual vam poder conèixer una mica més aquest model d’economia.
A Sarrià-Sant Gervarsi comptem amb la cooperativa SSG Coopera, una iniciativa de la Casa Orlandai que pretén impulsar les xarxes d’economia solidària al districte. Bernat Julià, tècnic del projecte, ens va explicar quins són els eixos de treball d’aquesta cooperativa: “d’una banda promoure un consum més conscient que generi impacte social i mediambiental positiu; per un altre construir mercat social i finalment resoldre necessitats socials de forma col·lectiva”. En definitiva fomentar iniciatives socioeconòmiques de tota mena, formals o informals, individuals o col.lectives, que prioritzen la satisfacció de les necessitats dels seus membres i/o d’altres persones per sobre del lucre.
Per conèixer alguna d’aquestes entitats de caràcter ètic financer vam escoltar a la Nina González, coordinadora de FETS, una entitat de segon nivell que agrupa organitzacions de finances ètiques i aporta una visió general del sector. La Nina va explicar que les finances ètiques són fruit dels moviments d’economia alternativa que cerquen una economia real i activitats que tinguin un impacte social i ambiental positiu. Van néixer als anys 60 arrel dels escàndols públics de corrupció als Estats Units i els conflictes polítics com la guerra del Vietnam, que van fer que molta gent es replantejes qué volien fer amb els seus estalvis tenint en compte els seus propis valors; “la principal diferència entre la banca ètica i un banc convencional és que la primera no busca només una rendibilitat econòmica, sinó també social, excloent sempre qualsevol activitat que vagi contra els drets humans” va afirmar Nina. I va posar alguns exemples de banca ètica com Triodos Bank o Fiare Banca Ética.
Finançar la transformació social
En aquest sentit el representant de Fiare Banca Ética, Llorenç Serrano, va explicar l’evolució de Fiare des del seu naixement a Bilbao al 2014 i va subratllar que va ser la primera sucursal de Banca Ètica a Espanya. La manera de funcionar d’aquesta banca ètica és clara: “financem exclusivament organitzacions i persones amb projectes que tenen una clara voluntat de transformació social” va dir. Així tots els projectes finançats es publiquen online i compten amb una avaluació econòmic-financera de viabilitat, així com d’una avaluació etico-social i ambiental. Llorenç Serrano va voler alhora recordar que Fiare ofereix pràcticament tots els serveis de la banca convencional.
I en últim lloc va parlar Xavi Teis, responsable de comunicació del Coop57, una cooperativa de serveis financers ètics i solidaris nascuda al 1995 que té per objectiu ser una eina financera al servei de la transformació social i econòmica. Xavi va deixar clar l’objectiu de Coop57: “captem estalvi per canalitzar-ho cap al finançament de projectes d’economia transformadora, projectes que aportin valor afegit a tot el conjunt de la societat.”
La xerrada va deixar clar el creixent interès de molts col·lectius per fomentar aquest tipus d’iniciatives, per tal que el model de banca ètica es desenvolupi i fructifiqui en la nostra societat