Diumenge 05, maig 2024
16.2 C
Sant Gervasi
16.1 C
Sarrià
Publicitat

‘Finestres del Farró’, un blog per preservar la història del barri que celebra 10 anys

El projecte d'Araceli Vilarrasa en col·laboració amb Pep Arisa busca defensar el patrimoni, el medi ambient i el comerç local del barri

Publicat el 28.1.2024 18:00

Natalia Parejo

Fa exactament una dècada, l’1 de gener, naixia un projecte que es convertiria en un pilar fonamental per reivindicar el patrimoni i la vida que succeeix entre els carrers del Farró: Finestres del Farró. Darrere d’aquest blog replet d’històries, curiositats i records es troba Araceli Vilarrasa, mestra de professió i filla de la veterana actriu de teatre Teresa Cunillé. Com a col·laborador permanent es troba el també farronenc Pep Arisa, un enamorat del seu barri i coordinador a banda de la revista Coses del Farró, que es va topar amb el blog quan tan sols hi havia una publicació, i amb el temps va començar a formar part de la proposta.

Publicitat

Vilarrasa té una profunda connexió amb el barri, ja que havia estat la seva llar des dels sis anys fins als 23. Posteriorment, va viure a altres llocs, però va acabar tornant al Farró, concretament a la casa on havia viscut durant la seva infantesa. “Vaig tenir la sensació de tornar a casa, que el barri m’acollia i que tenia molts vincles afectius, però també vaig veure com el barri s’havia transformat“, explica en una conversa amb El Jardí a la cafeteria del Centre Cívic Vil·la Urània. Quan va haver de jubilar-se, les ganes d’emprendre algun projecte que tingués relació amb la geografia urbana i la recerca la van impulsar a crear Finestres del Farró.

Publicitat

La necessitat d’un projecte reivindicatiu al barri

Les ganes de crear Finestres del Farró sorgeixen de la recerca personal d’Araceli Vilarrasa, que volia explorar la seva pròpia curiositat, indagar en arxius, desxifrar mapes antics, poder parlar amb la gent del barri, i el blog va esdevenir una mena de “carta d’entrada” a tots aquests llocs. El títol de la publicació es pot interpretar com una metàfora plena de sentit perquè Vilarrasa, a través de la finestra del seu blog, que és la seva mateixa mirada, mira “de dins cap enfora, per saber com va ser el passat i com creiem que serà el futur del Farró”, afegeix. D’altra banda, les històries que s’expliquen a les entrades de la plataforma també tenen un sentit emocional, perquè tal com assenyala Pep Arisa -Medalla d’Honor de Barcelona-, a través del blog toquen “records i vivències”.

Hi ha tres eixos diferenciats al blog, però que alhora s’entrellacen entre ells. En primer lloc, el patrimoni del barri, on s’analitzen les històries de les cases, l’arquitectura o la construcció. Seguidament, trobem les referències al medi ambient, on s’inclouen els temes relacionats amb l’urbanisme o l’ordenació del tràfic. Finalment, Finestres del Farró també posa en relleu el paper dels botiguers i establiments del barri, és a dir, el comerç local. “Si els baixos estan tancats, els carrers són morts”, diu Vilarrasa. “Al Farró detectem aquesta problemàtica i la gent no emprèn aquí, o molts marxen a Gràcia”, declara la fundadora del projecte.

Al llarg d’aquests 10 anys, el blog ha experimentat una evolució. Tant Vilarrasa com Arisa coincideixen a dir que ara s’embarquen en “investigacions més grans i intenses que al principi” i que intenten mantenir una periodicitat constant. Així i tot, el projecte manté la seva naturalesa personal, incloent-hi publicacions puntuals que són del gust d’ambdós, i adaptant-se a les circumstàncies del moment.

Araceli Vilarrasa © Laia Melero

El Farró, un barri amb personalitat pròpia

El Farró és un barri amb personalitat pròpia, un petit poble dins de Barcelona“, afirma Vilarrasa quan parla sobre el seu barri. El blog és sense dubte una eina que col·labora en reforçar aquest vincle entre les diverses persones que habiten la zona i que al mateix temps, ajuda a destacar la singularitat del Farró, a través de les històries i curiositats que es plasmen en ell.

Hi ha molta gent que no identifica el Farró, en canvi, el Putxet sí. És important fer una feina de defensa per reivindicar el nostre barri. La gent ara està més conscienciada i penso que el tall de la ronda General Mitre va ajudar, ja que separava el Putxet del Farró i va fer que la gent prengués consciència que no es tractava de la mateixa zona, però fins i tot hi ha gent que ho confon amb Gràcia“, manifesta Vilarrasa fent referència al fet que el Farró és un barri amb el sentit ple de la paraula.

El futur de Finestres del Farró

Araceli Vilarasa i Pep Arisa viuen el present. “No tenim unes expectatives molt grans de cara al futur, però ens agradaria continuar en aquesta línia de defensa del patrimoni, medi ambient i comerç local“, expressen. El que sí que tenen clar és que haurien d’apostar per fer més difusió del projecte, ja que estan segurs que hi ha veïns del Farró que no s’han assabentat de l’existència del blog, i que de segur els agradaria endinsar-se en ell.

Pep Arisa © Laia Melero

Encara que Finestres del Farró compta amb diversos col·laboradors, els que hi estan sempre són Vilarrasa i Arisa. “Som pocs col·laboradors, però intensos“, afirmen entre riures. Així i tot, destaquen que tothom que vulgui pot enviar propostes o suggeriments, ja que és un espai per construir entre la gent del barri. De cara al futur, els agradaria poder comptar amb “més col·laboradors o gent jove que s’interessés pel patrimoni del Farró”.

A títol personal, el blog ha aportat una àmplia gamma d’experiències a Araceli Vilarrasa i Pep Arisa. “Des de connexions personals, fins a disciplina intel·lectual” a l’hora d’estimular les seves ments. Dit d’una altra forma, Finestres del Farró s’ha convertit en una eina que no només els ha permès preservar la història del barri, sinó també descobrir històries sobre casa seva, i sobre els carrers per on s’han passejat durant dècades, darrere dels quals s’amaguen centenars de curiositats i vivències per explicar.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.