Publicitat

Gisela i Marcela de la pastisseria Cortacans

spot_img

Publicat el 27.2.2016 10:00

treballant a Sant Gervasi

Fotografies: Javier Sardá; textos: Javier Sardá i Jesús Mestre

Camil Cortacans, els treballadors i el xofer, davant de la pastisseria al carrer de Craywinckel, 24, l’any 1924.
Camil Cortacans, els treballadors i el xofer, davant de la pastisseria al carrer de Craywinckel, 24, l’any 1924.

La Gisela Gonzales Acosta, d’origen brasiler, i la Marcela Jimena Maldonado, argentina, són excunyades que, després de trencar els lligam matrimonial, es van trobar a Cortacans. I d’això ja fa set anys i mantenen una excel·lent relació personal.

Publicitat

Can Cortacans del carrer de Craywinckel 24 és una pastisseria centenària. La va fundar l’any 1911 el confiter Josep Major. Des dels primers anys, Camil Cortacans treballava a la botiga fent una mica de tot, fins que el 1927 es va casar amb Mercè Planas, cunyada de l’amo, i va passar a ser l’encarregat del negoci. Des d’aleshores la botiga és coneguda com a Can Cortacans. Un parent de Camil va fundar una altra pastisseria Cortacans a la plaça de la Bonanova.

Publicitat

20160129Cortacans_DSC0799 copiaEl 1974, Camil Cortacans traspassà el negoci a Mariano Valdés Arnal, que demana a l’Ajuntament permís per convertir la pastisseria en xarcuteria. El negoci havia baixat i calia trobar alternatives. Uns anys després, l’agost de 1978, el matrimoni format per Joan Guitart Plans i Pilar Cambil Ferro van pagar el traspàs i lloguer de la botiga. Guitart provenia d’una família de flequers del Bages establerta a Terrassa i, per tant, coneixia el que era una pastisseria. Van posar de moda els panets de Viena que feien a l’obrador, i van aconseguir

A dalt, l’equip de treball amb Pilar Candil i Rafael Caballero, el 2014, i, a sota, part de l’equip actual, amb dos dels quatre socis. A la imatge destacada, Gisela i Marcela en un dels taulells de Cortacans, on s’exposen productes tradicionals de la pastisseria. Fotografies de Javier Sardá
A dalt, l’equip de treball amb Pilar Candil i Rafael Caballero, el 2014, i, a sota, part de l’equip actual, amb dos dels quatre socis.
A la imatge destacada, Gisela i Marcela en un dels taulells de Cortacans, on s’exposen productes tradicionals de la pastisseria.
Fotografies de Javier Sardá

retornar l’antic prestigi a Can Cortacans. Un dels empleats més antic era Carlos Carrizoza, d’origen colombià. Joan Guitart va morir l’any 1996, i Pilar Cambil va agafar el relleu, dedicant moltes hores al negoci. Un cosí, Rafael Caballero Morantes, la va ajudar tot encarregant-se de l’obrador.

La Pilar i en Rafael es van jubilar a finals de 2014, però abans van voler deixar un testimoni de la història de la pastisseria quan, el 2011, va fer el centenari. Li van demanar a l’escriptor Albert Manent, veí del mateix edifici, que els ajudés a reconstruir la trajectòria de la botiga. Manent, en un dels seus darrers treballs, ja que va morir l’abril de 2014, va escriure una deliciosa història de Sant Gervasi, del veïnat de Craywinckel i, òbviament, de la pastisseria.

Pilar Cambil ha volgut assegurar la continuació de la pastisseria i, en jubilar-se a finals del 2014, ha passat el negocia a quatre socis que han mantingut tots els empleats que hi treballaven. Els socis són dues parelles, la de Juliana Restrepo, d’origen colombià i centrada en la producció, i el seu marit Lluís Barberà, comercial i sommelier; i la de Maria Venegas, encarregada del màrqueting, i Luis Miguel Moreno, administrador. Entre les treballadores que segueixen hi ha, més de Gisela i Marcela, Manuel, Olga, Susana, Montse i Juan Pablo. Avui l’antiga pastisseria ha seguit diversificant-se i també és una fleca, cafeteria, xarcuteria, vinacoteca i moltes coses més. Fins i tot han obert una Cortacans a Sant Cugat, on intenten mantenir l’essència del Cortacans de Sant Gervasi.

20160129Cortacans_DSC0753

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El Jardí 119, juliol de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El_Jardi_119_Juliol25_ok.pdf

El Jardí 118, juny de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El-Jardi_118_Juny25_ok.pdf

El Jardí 116, abril de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El_Jardi_116_Abril25.pdf

El Club Tennis Barcino acull un homenatge pòstum als tenistes Joan Aguilera i Roberto Vizcaíno

L'acte ha reunit a amics i professionals del sector en una trobada emotiva
spot_img

El sarrianenc Oriol Pla, primer català guanyador d’un Emmy

La sèrie, disponible a Disney+, ofereix una versió ficcionada de Giner, encarnat per Pla, que al llarg de sis episodis acompanya l’espectador en un recorregut dolorós però terapèutic, i que alhora transmet esperança a qui es troba en una situació similar. En el seu discurs, l’actor sarrianenc va dedicar el premi al seu director, agraint-li profundament l’oportunitat i el repte: “No podré agrair-t’ho mai prou. Mereixes viure en veu alta, amb orgull i meravellosament.” La gala de premis, que es va celebrar la nit del 24 de novembre a Nova York, va tenir un altre guanyador espanyol que es va endur l'Emmy Internacional a millor documental esportiu. Es tracta de #SeAcabó: diario de las campeonas, dirigit per Joanna Pardós, que relata la història del petó no consentit a la futbolista Jeni Hermoso després de la victòria d'Espanya al Mundial de futbol femení de 2023. Ambdós han rebut el reconeixement a les xarxes del president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, i del president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa: "Històrics Emmys Internacionals amb segell català!"

Èxit al concert solidari del Rotary: Sant Vicenç balla al ritme del Free Choir

La setena edició d'aquest esdeveniment ha portat per lema "Cultivant Noves Oportunitats", a favor del programa Assís Verd

El miratge de la igualtat i el seu impacte en les relacions sexoafectives entre adolescents

La igualtat efectiva entre homes i dones no és una realitat encara, i assumir com a societat que hem assolit la igualtat real té repercussions negatives en molts àmbits

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí