Publicitat

Gisela i Marcela de la pastisseria Cortacans

spot_img

Publicat el 27.2.2016 10:00

treballant a Sant Gervasi

Fotografies: Javier Sardá; textos: Javier Sardá i Jesús Mestre

Camil Cortacans, els treballadors i el xofer, davant de la pastisseria al carrer de Craywinckel, 24, l’any 1924.
Camil Cortacans, els treballadors i el xofer, davant de la pastisseria al carrer de Craywinckel, 24, l’any 1924.

La Gisela Gonzales Acosta, d’origen brasiler, i la Marcela Jimena Maldonado, argentina, són excunyades que, després de trencar els lligam matrimonial, es van trobar a Cortacans. I d’això ja fa set anys i mantenen una excel·lent relació personal.

Publicitat

Can Cortacans del carrer de Craywinckel 24 és una pastisseria centenària. La va fundar l’any 1911 el confiter Josep Major. Des dels primers anys, Camil Cortacans treballava a la botiga fent una mica de tot, fins que el 1927 es va casar amb Mercè Planas, cunyada de l’amo, i va passar a ser l’encarregat del negoci. Des d’aleshores la botiga és coneguda com a Can Cortacans. Un parent de Camil va fundar una altra pastisseria Cortacans a la plaça de la Bonanova.

Publicitat

20160129Cortacans_DSC0799 copiaEl 1974, Camil Cortacans traspassà el negoci a Mariano Valdés Arnal, que demana a l’Ajuntament permís per convertir la pastisseria en xarcuteria. El negoci havia baixat i calia trobar alternatives. Uns anys després, l’agost de 1978, el matrimoni format per Joan Guitart Plans i Pilar Cambil Ferro van pagar el traspàs i lloguer de la botiga. Guitart provenia d’una família de flequers del Bages establerta a Terrassa i, per tant, coneixia el que era una pastisseria. Van posar de moda els panets de Viena que feien a l’obrador, i van aconseguir

A dalt, l’equip de treball amb Pilar Candil i Rafael Caballero, el 2014, i, a sota, part de l’equip actual, amb dos dels quatre socis. A la imatge destacada, Gisela i Marcela en un dels taulells de Cortacans, on s’exposen productes tradicionals de la pastisseria. Fotografies de Javier Sardá
A dalt, l’equip de treball amb Pilar Candil i Rafael Caballero, el 2014, i, a sota, part de l’equip actual, amb dos dels quatre socis.
A la imatge destacada, Gisela i Marcela en un dels taulells de Cortacans, on s’exposen productes tradicionals de la pastisseria.
Fotografies de Javier Sardá

retornar l’antic prestigi a Can Cortacans. Un dels empleats més antic era Carlos Carrizoza, d’origen colombià. Joan Guitart va morir l’any 1996, i Pilar Cambil va agafar el relleu, dedicant moltes hores al negoci. Un cosí, Rafael Caballero Morantes, la va ajudar tot encarregant-se de l’obrador.

La Pilar i en Rafael es van jubilar a finals de 2014, però abans van voler deixar un testimoni de la història de la pastisseria quan, el 2011, va fer el centenari. Li van demanar a l’escriptor Albert Manent, veí del mateix edifici, que els ajudés a reconstruir la trajectòria de la botiga. Manent, en un dels seus darrers treballs, ja que va morir l’abril de 2014, va escriure una deliciosa història de Sant Gervasi, del veïnat de Craywinckel i, òbviament, de la pastisseria.

Pilar Cambil ha volgut assegurar la continuació de la pastisseria i, en jubilar-se a finals del 2014, ha passat el negocia a quatre socis que han mantingut tots els empleats que hi treballaven. Els socis són dues parelles, la de Juliana Restrepo, d’origen colombià i centrada en la producció, i el seu marit Lluís Barberà, comercial i sommelier; i la de Maria Venegas, encarregada del màrqueting, i Luis Miguel Moreno, administrador. Entre les treballadores que segueixen hi ha, més de Gisela i Marcela, Manuel, Olga, Susana, Montse i Juan Pablo. Avui l’antiga pastisseria ha seguit diversificant-se i també és una fleca, cafeteria, xarcuteria, vinacoteca i moltes coses més. Fins i tot han obert una Cortacans a Sant Cugat, on intenten mantenir l’essència del Cortacans de Sant Gervasi.

20160129Cortacans_DSC0753

Notícies relacionades

El 76% de l’oferta de pisos al Putxet i el Farró són de lloguer de temporada

Galvany és el tercer barri de Sarrià-Sant Gervasi més afectat per aquesta pràctica

El Putxet Sud es mobilitza per un barri millor

Entre les reivindicacions de la Plataforma destaca el projecte de reforma de la Casa Tosquella i la proposta d'amplificació de les voreres

El Jardi 113, gener de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/02/El_Jardi_113_gener2025.pdf

El Jardí publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys

El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià publica un nou llibre en el marc de la celebració dels 10 anys
spot_img

Publicitat amb propòsit: i si les marques també fessin barri?

"La publicitat no ha de ser només una eina per vendre. Pot –i hauria de– ser una eina per construir": l'opinió de Marta Royo

Els Salesians de Sarrià supera el 97% dels aprovats en BI i se situa entre les millors escoles amb aquest programa

Mentre la mitjana global d'aprovats en Batxillerat Internacional és del 80,1%, aquest centre es troba 17 punts per sobre

S’ajorna el judici dels 9 encausats del Sindicat d’Habitatge de Cassoles

Es trasllada al 26 de juny perquè només s'han pogut citar a 4 dels activistes que intentaven evitar el desnonament d'una família

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí