Cultura
Juanjo Compairé
El vespre del dimecres dia 13 de març ha tingut lloc l’acte inaugural d’Ohlalà, la segona edició del festival de cinema francòfon de Barcelona, a l’Institut Français.
Al llarg d’una setmana a la seu de l’Institut del carrer Moià es projectaran a concurs 11 pel·lícules de tota mena. Totes elles de producció francesa, però també belga, canadenca i d’altres països (fins i tot de la RD del Congo), però fora del circuit comercial del nostre país. Paral·lelament, els cinemes Texas faran una retrospectiva de 4 films, dedicada a la directora Agnès Jaoui, declarada enguany “padrina” del festival.
Sorpreses de la inauguració
Aquesta inauguració ha comptat amb la presència a la catifa vermella de l’actor Sergi López i la directora Isabel Coixet. El festival volia remarcar, doncs, els vincles cinematogràfics entre Catalunya i França, atès que tots dos han treballat en produccions franceses. Amb la sala de l’Institut plena a vessar (les entrades estaven exhaurides feia dies), Mélodye i Ana Belén, organitzadores i la directora de l’Institut Français han convidat a la gent assistent a gaudir del bany d’emocions que ens deparen els films que es projectaran aquests dies.
La sorpresa de l’acte ha sigut sentir cantar a la padrina Agnès Jaoui el vals Que nadie sepa mi sufrir, entre altres peces (entre les quals el bolero Es la historia de un amor). D’aquesta manera la música francesa s’ha barrejat amb la d’Amèrica Llatina.
El primer film projectat ha estat En liberté!, de Pierre Salvadori (2018). Al final del festival, el dia 19, es lliuraran els premis: un premi del Públic, un altre del jurat Jove (compost per alumnes de l’Institut) i un premi de la Crítica, atorgat per un jurat format per diversos periodistes.
La França de debò
El dia havia començat malament, amb els ultres de l’Olympique Lyonnais mostrant la pitjor cara d’una certa França, sortosament molt minoritària. El dia, però, ha acabat amb l’exhibició de la millor França, la que estima i cuida el seu cinema (declarat “excepció cultural”), la música i la literatura. La França també gourmet. Per això, l’acte ha acabat amb una degustació de bons formatges francesos i del millor xampany. Aquesta, sens dubte, és la França que ens sedueix!