Dimecres 23, octubre 2024
16.9 C
Sant Gervasi
16.8 C
Sarrià
Publicitat

“Istanbul”, la ciutat dels mil contes

Publicat el 19.6.2018 16:00

Les ressenyes de la Casa Usher

En una cel·la subterrània coincideixen quatre homes, un jove estudiant, un respectat doctor, un barber enamorat de la poesia i un home vell a qui tots anomenen oncle. Sobre els seus caps, tan lluny del seu abast com propera en els seus somnis, hi ha la ciutat d’Istanbul. Durant els deu dies que explica la novel·la, sense contacte amb el món exterior, sense cap consciència de les hores, aquests quatre homes s’expliquen contes inventats, acudits, històries que recorden que els explicaven els seus pares… mentre el pas del temps el marquen els guardes que vénen a buscar-los a uns i altres per dur-los a la sala de tortura. Aquestes tortures no es descriuen a Istanbul Istanbul (edicions del Periscopi, 2018), segons l’autor ja hi ha altres llibres on s’expliquen, a ell li interessa els moments d’abans i de després, les conseqüències en l’ànima de l’home i dels seus companys que el veuen marxar cap a l’infern i tornar gairebé buit de vida.

Com que els quatre empresonats no poden explicar-se la veritat, pel risc que els torturin per saber els secrets dels altres, s’expliquen faules; creen un món per sobreviure, s’inventen que la cel·la és un terrat d’Istanbul des del que veuen tots els sostres i cúpules de la ciutat, i fins i tot oloren salnitre del mar i les aromes del menjar i la beguda que compartiran. La literatura, els relats, la tradició oral, tan arrelada a la cultura kurda, trenquen les parets de la cel·la i és l’única manera d’escapar amb la ment de la presó, del dolor dels cossos, dels pocs metres quadrats on estan confinats.

Publicitat

L’autor Burhan Sönmez es va haver d’exiliar a Londres després que l’any 1996 una persecució policial el deixés greument ferit. Pel seu paper d’activista polític i defensor dels drets humans és considerat a Turquia el traïdor número 57 del país segons la llista oficial de l’Estat. Istanbul Istanbul no fa referència a un moment històric o un govern en concret, denuncia la injustícia en què moltes vegades s’empara la llei i l’abús físic del poder institucional. En cap moment s’explica per què aquests quatre homes estan en una cel·la ni per què estan sotmesos a tortures, l’únic que recorden de la seva vida passada és un gran amor, un fill, una companya… i és per protegir a aquells que estimaven que han perdut la llibertat.

Publicitat

El dimarts 19 de juny, a les 19 h, Casa Usher fa un homenatge a JV Foix, amb un recital de poesies del poeta Enric Casasses.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.