Dilluns 07, octubre 2024
20.4 C
Sant Gervasi
20.4 C
Sarrià
Publicitat

Joan Brossa i Sant Gervasi

Publicat el 15.11.2016 16:10

Itineraris

Jesús Mestre

L'inici de la ruta literària, a la plaça Molina. A la imatge destacada, el poema visual "Lletres fugisseres" a la seu de Bertelsmann. Fotografies Grace McCormick
L’inici de la ruta literària, a la plaça Molina. A la imatge destacada, el poema visual “Lletres fugisseres” a la seu de Bertelsmann.
Fotografies Grace McCormick

“Vaig néixer el 19 de gener de 1919, al carerr de Wagner. Era a Sant Gervasi, entre Jules Verne i Muntaner; després de la guerra va ser rebatejat amb el nom de General Mitre. No recordo el número de la casa, però tinc present que llavors feia cantonada amb el carrer de Balmes, que encara era una riera. I des de la galeria del pis veia com construïen els túnels del metro, que durant la guerra van ser aprofitats coma refugi i per protegir material bèl·lic”.

Publicitat

Amb aquest paràgraf Lluís Permanyer (Brosa x Brossa. Records, La Campana, 1999), posa en boca del poeta Joan Brossa el seu primer lligam amb Sant Gervasi. Prop d’allà, a la plaça Molina, un grup d’unes vint persones ens vam reunir el divendres 11 de novembre per fer un itinerari pel barri, organitzat per la Fundació Joan Brossa i la llibreria Casa Usher, i conduït per la Cristina i la Glace, buscant l’empremta del poeta. I la plaça Molina n’és un referent: allà va nèixer Dau el Set, l’any l’any 1947, un dels grups artístics i literaris més potents de la postguerra (a més de Brossa, en formaven part Modest Cuixart, Joan-Josep Tharrats, Joan Ponç, Arnau Puig, Joan Prats i Antoni Tàpies, i anaven sovint a les tertúlies Rafael Santos Torroella i Juan-Eduardo Cirlot, molts d’ells vivien al barri), que també publicaben una revista emblemàtica.

Publicitat

L’itinerari va seguir per el carrer Alfons XII, ja que a la casa número 67 i va viure Brosse quan de petit i, al número 65, on vivia la seva tieta, va tenir el seu primer estudi. Allà al costat hi ha la farmàcia Calders (hem fet un article: https://diarieljardi.cat/a-la-farmacia-caldes/), on Brossa baixava sovint a telefonar. Aquí el farmacèutic, l’Enrique Calders, va presentar Brossa al pintor Joan Ponç, que també vivia sobre la plaça Molina. L’itinerari segueix pel carrer Balmes fins arribar a la cantonada amb la Travessera. Allà, a l’àtic de l’edifici de Balmes 206, Brossa hi va tenir un altre estudi fins al final de la seva vida, l’estudi d’on hi ha fotografies amb piler de diaries arreu: al terra, sobre cadires, sobre mobles… Va fer un poema sobre aquest lloc:

Sóc a casa meva
La casa és al carrer de Balmes
El carrer de Balmes és a Sant Gervasi
Sant Gervasi és a Barcelona
Barcelona és al Principat
El Principat és als Països Catalans
Els Països Catalans són a Europa
Europa és una de les cinc part del món
El món és una astre
i l’astre ens transporta sense treva
espais enllà.
(De Cau de Poemes, 1960)

A la mateixa Travessera, al costat de l’Escola Infant Jesús, hi va estar durant molts anys la Filmotèca de la Generalitat, i Brossa n’era un usuari assidu. De fet hi anava gairebé cada tarda, i fins i tot tenia una butaca reservada. Aquesta mateixa butaca, de color vermell, destaca a la sala Chamón de la Filmoteca de la Rambla del Raval.

La següent parada és a la seu del grup editorial Bertelsmann: al vestíbul hi ha un dels poemes visuals de Brossa, ‘Les lletres fugisseres’, que va ser encarregat per Círculo de Lectores l’any 1998. D’allà vam anar fins al carrer Bon Pastor, a la seu del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona, on a la façana hi ha un altre poema visual: “Cada grup de lletres és de color diferent. Primer es presenten al llarg de la façana ordenades nomes en forma de material alfabètic. El grup de les as i el de les es són el més nombrosos. Despés, sobre la porta d’entrada, les cinquanta lletres degudament “desordenades” formen el text del rètol […] “. Al cim de l’edifici, hi ha el gran Llagost “sorgint del bosc del pensament”, ens diu Brossa.

L’itinerari va acabar a la Casa Usher on vam pendre una copa de vi i van gaudir d’un recital de poemes. Per exemple:

collegi-aparelladors-barcelona-brossa_webPlaça Frègoli
Plaça d’Alcalà Zamora
plaça de Miquel i Josep Badia
plaza del Ejército Marroquí
plaza de Calvo Sotelo
plaça de Francesc Macià
segons l’alternança
dels canvis polítics
els últims seixanta-un anys.

Però la plaça sempre és la mateixa.
(Passat festes, Empúries, 1995)

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.