Publicitat

Joan M. Fàbregas Benavent i Motos Bonanova

spot_img

Publicat el 12.12.2015 10:00

Fotografies: Javier Sardá; textos: Jesús 20151001MotosBonanovaElJardiTrabajandoSantGervasio_DSC8590Mestre

Joan M. Fàbregas Benavent és addicte al greix i a l’olor de la gasolina. Li ve de família. L’avi tenia un taller mecànic al carrer de Casanova cantonada amb Londres, i va participar en la creació i fabricació de les motos i automòbils Clúa, empresa fundada el 1949 al número 6 de l’actual avinguda de Pau Casals. Era la postguerra i les fronteres estaven tancades a importacions, cosa que va desenvolupar l’enginy de la indústria autòctona. Clúa va fabricar motos de 50, 75, 125 i 175 cc amb motors Villiers, de molta qualitat, i també el microcotxe Clúa 500, el 1958, semblant al Biscuter. Comenta que se’n van vendre moltes unitats però l’empresa va fer fallida el 1962 i recorda que les últimes unitats van quedar abandonades amb el tancament del taller de l’avi.

Publicitat
A dalt, Maribel Alegre, parella de Juanma i responsable de l’administració del taller. A sota, un dels treballadors de Motos Bonanova. A la imatge destacada, Juanma Fàbregas al taller de Teodora Lamadrid, amb una moto d’època, una Montesa Impala de 175 cc.  Fotografies de Javier Sardà
A dalt, Maribel Alegre, parella de Juanma i responsable de l’administració del taller. A sota, un dels treballadors de Motos Bonanova. A la imatge destacada, Juanma Fàbregas al taller de Teodora Lamadrid, amb una moto d’època, una Montesa Impala de 175 cc.
Fotografies de Javier Sardà

Juanma i el seu germà Ignasi va fundar Motos Bonanova al taller del carrer de Moragas 5 l’any 1983. Els dos germans volien muntar un negoci, un pub a l’estil de l’època, però a l’entrar en el local de Moragas va sentir que era l’espai adequat per a un taller de motos, prou ampli per fer exposició de venda, zona de despatxos i un taller mecànic a la part inferior. Aleshores treballaven com a representants a la zona nord de la ciutat, de les marques Norton, BSA i Triumph. Al barri hi havia moltes Vespa que estaven de moda i es van decidir per començar amb motos de petita cilindrada. I per promocionar el taller van participar en les 24 Hores Vespa, que se celebraven pels carrers de Barcelona, i van arribar a muntar fins a quatre equips en una mateixa cursa. A principi dels anys noranta van afegir motos de gran cilindrada al negoci, amb les que van arribar a córrer a les 24 hores de Montjuïc, però això els va suposar ampliar el personal i el negoci, cosa que els porta a la crisi i que els obliga a recuperar el model de negoci dels orígens. Cap a l’any 1994 van traslladar-se a un taller més petit, a Teodora Lamadrid 26, on es pot trobar a Juanma tacat de greix però amb un somriure i bon humor.

Publicitat

Maribel Alegre Bompart, la seva parella, va entrar a treballar en la part administrativa i tots dos creuen que el seu valor està en el tracte directe amb els clients de tota la vida, afegit a l’experiència d’anys que permet fer diagnòstics amb poc error amb només escoltar un motor. Sempre han tingut competència, tot i que avui al barri queden pocs tallers d’aquella època. Treballen amb recanvis originals però de vegades, per pressupost o antiguitat de la moto, busquen recanvis en el mercat de segona mà, reciclen plàstics o algunes peces que no suposen pèrdua de garantia per a la reparació ni risc en la circulació. Són, doncs, un servei de solucions personalitzades per al món de les dues rodes, a més de dedicar-se a la venda de motos noves o d’ocasió de les principals marques, amb servei de manteniment reparació o restauració de motos antigues o accidentades.

Juanma participa activament en la Junta del Gremi de Tallers de Barcelona. Pensa que el futur de la moto a Barcelona està bastant assegurat, per economia i ecologia unit al clima d’aquesta latitud, que l’han convertit en una de les ciutats amb major parc de dues rodes del món. Cal extremar les precaucions en circular però les motos tenen avantatge respecte als cotxes per rendibilitat, comoditat i reducció en els temps dels desplaçaments.

20151001MotosBonanovaElJardiTrabajandoSantGervasio_DSC8625_bn

A dalt, vista general del taller des del carrer (fotografia de Javier Sardà). A sota , una fotografia d’una cursa de les 24 Hores Vespa dels anys vuitanta. (Fotografia de Motos Bonanova)
A dalt, vista general del taller des del carrer (fotografia de Javier Sardà).
A sota , una fotografia d’una cursa de les 24 Hores Vespa dels anys vuitanta.
(Fotografia de Motos Bonanova)

 

 

Notícies relacionades

El Jardí 115, març de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/04/El-Jardi-115_Marc25_0403.pdf

Vox punxa en l’intent de criminalitzar el centre d’acollida de Cister

Paral·lelament, una vintena de veïns es reuneixen a les portes de l'edifici en una concentració de suport

Un centre d’acollida a persones sense llar de la Bonanova, al punt de mira de l’extrema dreta

Vox convoca una manifestació, tot i que el veïnat i l'Ajuntament asseguren que mai ha generat conflictes

Ferida de gravetat una jove en caure d’un balcó d’Avenir després de ser agredida per la seva parella

Els Mossos detenen dos homes de 52 i 57 anys per intent d'homicidi i lesions
spot_img

Sant Jordi 2025, una jornada multitudinària i radiant: “Ha vingut moltíssima gent”

Cultura Natalia Avellan Ha arribat de nou una de les festivitats més estimades pels catalans i les catalanes. Aquell dia de l'any en què convergeix literatura, llengua i tradició. On els carrers, les...

Les recomanacions dels polítics de Sarrià-Sant Gervasi per Sant Jordi

Cultura El Jardí Arriba un dels dies més bonics de l'any pels catalans i les catalanes, Sant Jordi. A El Jardí hem fet un recull de...

Una breu, però completa història dels caputxins a Catalunya

"Quatre segles de vida caputxina", el nou llibre de Fra Valentí Serra que explica des de l’arribada dels primers framenors caputxins a Catalunya fins a la publicació de les constitucions el 1968, arran del Concili Vaticà II

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí