Divendres 04, octubre 2024
17.1 C
Sant Gervasi
17 C
Sarrià
Publicitat

La 3a Diada Pau Casals reforça la voluntat del Mestre de fer accessible la cultura

Publicat el 20.6.2017 9:30

Notícies del barri

Elena Bulet

La 3a Diada Pau Casals – Barcelona va reflectir els ideals de l’exemplar violoncel·lista de fer arribar la cultura a tota la societat. Aquesta diada, que va culminar el passat divendres 16 va constar, de tres actes commemoratius en tres dies diferents que celebraven la dimensió musical internacional, la social i la popular del Mestre. Si el 16 de juny del 1934 l’Ajuntament de Barcelona homenatjava el músic nomenant-lo fill adoptiu (entre altres condecoracions), més de vuitanta anys després encara es vol preservar el llegat del Mestre. Amb aquest objectiu se celebra la 3a edició de la Diada Pau Casals – Barcelona, després de les diades de 2015 i de 2016.

Publicitat
Els Nens del Vendrell. A la fotografia destacada, el grup de violoncel·listes dirigits per Antoni Ros-Marbà.
Fotografies d’Elena Bulet

L’acte culminant de la Diada es va celebrar el dia 16 al Turó Parc i reivindicava la dimensió popular de l’autor. Va iniciar-se amb l’actuació de la colla castellera dels Nens del Vendrell, municipi on va néixer Pau Casals. Els del Vendrell van fer un pilar de 4 que posteriorment van girar, perquè pogués gaudir-lo tot el públic. A continuació, el cor Benjamin Britten de l’Institut Escola Artístic (IEA) Oriol Martorell va interpretar Nigra Sum. Aquesta peça de Pau Casals fou escrita per a l’Escolania de Montserrat, durant el seu exili a Prada de Conflent (França). Més tard, l’Orquestra Xavier Montsalvatge, també de l’IEA Oriol Martorell va interpretar Tres postals il·luminades (Postal de la Provença, Postal de l’Havana, Postal de Nova York), peça composta per Xavier Montsalvatge.

Publicitat

Els parlaments de Marta Casals, vicepresidenta de la Fundació Pau Casals, Martí Carnicer, alcalde del Vendrell i Jaume Collboni, Segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, van definir els ideals de Pau Casals i el seu paper en l’àmbit de Catalunya i del món.

Marta Casals. Fotografia d’Elena Bulet

Marta Casals va destacar la voluntat del Mestre de fer accessible la música a tothom. Perquè al final “la música té el poder d’agermanar-nos i de donar-nos una altra manera de pensar i de sentir”, explicava la coneguda violoncel·lista. A més, Casals va remarcar la importància que els joves puguin gaudir a través de la música, que aquesta “els encoratgi a lluitar pels seus somnis”. Martí Carnicer, al seu torn, va expressar la voluntat del Vendrell de continuar divulgant la figura, la tasca i l’obra del Mestre. També va definir la música com “un llenguatge universal que travessa fronteres i creences”. En darrer terme, va intervenir Jaume Collboni, que va qualificar Pau Casals com el “precursor de garantir l’accés a la cultura, independentment de la condició social”. A més, va destacar la tasca de diverses institucions culturals de la ciutat per difondre l’art de la música.

Per cloure l’acte, el grup de 42 violoncel·listes Cello.cat, coordinats per Anna Mora i dirigits per Antoni Ros-Marbà, va interpretar Sant Martí del Canigó, Sardana i El cant dels ocells, quan un estol d’ocells es fan afegir a la interpretació.

Si bé va ser el 2015 quan es va celebrar la primera Diada Pau Casals – Barcelona, no és des del 2016 que l’Ajuntament va institucionalitzar aquesta jornada. Enguany, amb la voluntat que esdevingui una celebració oberta a tothom s’han realitzat per primera vegada tres actes commemoratius durant tres dies. El primer el dia 14 al Palau de la Música (violoncel·lista Mischa Maisky); el segon el dia 15 a la plaça del Rei (Orquestra Amadeus del Projecte Vozes) i el darrer el dia 16 al Turó Parc, al costat de l’avinguda Pau Casals.

La 3a Diada Pau Casals – Barcelona va culminar amb l’ofrena floral al monument a Pau Casals. Un any més es commemora el llegat d’un músic que va lluitar pels seus ideals i que representa tot un símbol per la pau al món. “La meva contribució a la pau pot ésser minsa, però hauré donat tot el que puc per aconseguir un ideal que considero sagrat”, pronuncià en el seu temps el Mestre.

Fotografies de la galeria: Elena Bulet

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.