Publicitat

La canyella: propietats, usos i curiositats

En el camp de la medicina popular la canyella s’ha utilitzat contra els refredats i processos febrils, per alleujar els trastorns digestius i per deturar la diarrea

spot_img

Publicat el 19.10.2025 6:00

Remeis i cuina de convent

Fra Valentí Serra de Manresa

Fra Valentí Serra de Manresa

El canyeller (llat., Cinnamomum zeylanicum; cast., canelo) és un arbust original del sud-est asiàtic. La seva fulla és perenne i pertany a la mateixa família del llorer. Es troba en terrenys sorrencs on li plau una pluja moderada i constant, però sense excessius canvis de temperatura. La collita de la part interna de l’escorça de les branques de canyella s’efectua durant el període de les pluges que, precisament, és quan és més fàcil de pelar i extreure. Aquesta escorça s’enrotlla i s’asseca i és quan desprèn el seu peculiar aroma i quan gaudeix del seu exquisit gust dolç i suau.

Publicitat

De la baia del canyeller se n’extreu un oli d’intens perfum. Així doncs, la Sagrada Escriptura considera la canyella un dels millors i més suaus i preuats perfums: “sicut cinnamomum et balsamum aromatizans odorem dedi, quasi myrrha electa dedi suavitatis odoris” (Ecle 24,20), de tal manera que la canyella, agraciada amb un poderós sabor exòtic, és una de les espècies més coneguda i més estimada des de temps antic car és una espècia que combina, excel·lentment, tant amb el dolç com en el salat.

Publicitat

En el camp de la medicina popular la canyella s’ha utilitzat contra els refredats i processos febrils, per alleujar els trastorns digestius i per deturar la diarrea. En algunes cultures hi ha el costum d’aromatitzar el vi amb canyella i àdhuc el cafè, la xocolata i, sobretot, les compotes de fruita. La canyella, a més de nombrosos usos culinaris i mèdics, també fou usada ritualment pels egipcis per a perfumar els cadàvers.

Els governants de l’antic Egipte adquirien als caravaners vinguts de l’Orient importants quantitats de canyella i, a partir del segle XVI, els portuguesos i els britànics van potenciar el comerç internacional de la canyella a través dels viatges regulars a l’illa de Ceilan (Sri Lanka) i, també, a Birmània i a la Xina. A la Xina es conrea una variant de la canyella, la càssia (llat., Cinnamomum cassia; cast., canela china o casia), que és de color més fosc i és d’un gust més aspre i picant que no pas la canyella de Ceilan. A l’article vinent us vull parlar, si a Déu plau, d’una fruita excel·lent: el caqui!

Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins.

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El caqui: característiques i curiositats

Originari d'Àsia, aporta magnesi i potassi a l'organisme, i també nombroses vitamines que contribueixen al creixement dels ossos

Un viatge inèdit pel món de les begudes pairals

Fra Valentí Serra presenta "Begudes pairals i conventuals", un recull de les begudes de la tradició mediterrània

Una guia per temps de bolets

Josep Maria Vidal i Fina Comas publiquen un llibre sobre 25 bolets, la seva descripció, qualitats i com cuinar-los

Els gínjols: curiositats i usos medicinals

D'on ve l'expressió "més content que un gínjol?"
spot_img

El caqui: característiques i curiositats

Originari d'Àsia, aporta magnesi i potassi a l'organisme, i també nombroses vitamines que contribueixen al creixement dels ossos

Allà on el cel toca la ciutat: un viatge a l’Observatori Fabra

123 anys d’astronomia, meteorologia i història al cor de Collserola

Així serà el nou carrer de Cister: ampliació de voreres i més verd

Al Consell de Barri de la Bonanova, Districte també posa data a l'obertura del bar de Vil·la Florida i a l'espai verd a l'antic El Kubo

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí