Publicitat

La casa Comas d’Argemí

spot_img

Publicat el 19.12.2015 10:00

Abans i ara

Fotografia: Javier Sardá; text: Jesús Mestre

La Casa Comas d’Argemí, de Marfà.Col·lecció de fotografies del CEG - AMDG. La fotografia destacada és de Javier Sardá
La Casa Comas d’Argemí, de Marfà.Col·lecció de fotografies del CEG – AMDG.
La fotografia destacada és de Javier Sardá

És una torre modernista construïda el 1904, situada a l’avinguda de la República Argentina, 92, i en el límit entre els barris del Putxet i de Vallcarca. És una obra tardana de Josep Vilaseca Casanovas, l’autor de l’Arc de Triomf constru-ït amb motiu de l’exposició Universal de 1888 de Barcelona, cataloga com a Patrimoni de la ciutat. Situada en un fort desnivell de terreny, la casa Comas d’Argemir, va permetre a l’arquitecte projectar planta baixa i un pis a la façana principal de l’avinguda Argentina, i baixa i quatre pisos a la façana posterior que dóna a l’avinguda Vallcarca. Encara que catalogada com modernista, no està exempta d’un clar estil medieval, visible en la seva torreta que corona amb una bella agulla decorada amb trencadís de tons blaus i els seus merlets enreixats amb ceràmiques vidriades. També es veuen pinzellades goticistes amb aromes romàntics i un gaudinisme que ens recorda la Torre Bellesguard. És tracta d’una torre característica de les moltes que es van construir a principis del segle XX als vessants del turó del Putxet.

Publicitat

La fotografia antiga, cedida per l’Arxiu Municipal del Districte de Gràcia, forma part del fons “Col·lecció de fotografies del Centre Excursionista de Gràcia”. És obra del fotògraf Marfà, que la va fer l’any 1907. Per tant, es veu la casa i el seu entorn poc després de la seva construcció. So-bre la baixada del carrer Bolívar hi ha una petita plaça amb una font —avui desapareguda—, un fanal, i uns bancs d’obra que convidaven a la trobada i la tertúlia. A primer pla, un escuravies neteja i greixa les vies del tramvia que anava cap a la Bonanova, tot passant pel carrer de Craywinckel. És aquest un ofici ja desaparegut, però era important perquè greixar les vies era la manera d’aconseguir que els tramvies no fessin tant soroll.

Publicitat

Tal com es pot veure en la imatge actual, no s’hi han produït molts canvis en aquest indret, tot i que la placeta actual és més de pas que d’estada. L’edifici de la dreta de la casa Comas d’Argemí és el mateix, mentre que el de l’esquerra ha pujat tres pisos. Al davant, fora de la imatge, ara hi ha l’escola Súnion.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El Club Tennis Barcino acull un homenatge pòstum als tenistes Joan Aguilera i Roberto Vizcaíno

L'acte ha reunit a amics i professionals del sector en una trobada emotiva

Així era Sarrià-Sant Gervasi al segle XX

La sèrie "Recapturant" explica l'evolució del districte a través de la fotografia històrica

100 anys d’una catàstrofe ferroviària del Tren de Sarrià

El 9 d'abril de 1925 van morir 26 persones i va haver-hi 87 ferits greus: tot i la catàstrofe, es va elogiar l’ajuda dels veïns de Sarrià i dels metges del dispensari

El 76% de l’oferta de pisos al Putxet i el Farró són de lloguer de temporada

Galvany és el tercer barri de Sarrià-Sant Gervasi més afectat per aquesta pràctica
spot_img

Verd a vista d’ocell al Museu de la Ciència

El Museu de la Ciència CosmoCaixa és un centre de referència en divulgació científica que es va inaugurar l’any 2004. Va ser guardonat l’any 2006 i 2021 pel Fòrum Europeu de Museus com el millor Museu Europeu de l’Any, fruit del seu esperit avantguardista i creatiu. La seva innovadora proposta museogràfica i didàctica gira al voltant de l’aprenentatge i l’experimentació de la ciència a través dels sentits i l’entreteniment.

L’hibisc

És una flor de curta durada, 24 hores, i necessita un rec freqüent i abundant, sobretot abans de la floració

El codony: propietats i usos

És una fruita agraciada amb un gran contingut de fibra i amb una notable riquesa de minerals, com ara el calci, magnesi i potassi, i també amb un contingut notable d’àcid màlic que contribueix a l’eliminació de l’àcid úric

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]