Dimecres 29, novembre 2023
12.4 C
Sant Gervasi
12.4 C
Sarrià
Publicitat

La casa Hugas i el modernisme popular a Sant Gervasi

Josep Masdeu va ser un mestre d’obres català amb obres construïdes a Barcelona com ara la casa Anita Rodés

Publicat el 30.9.2022 12:50

Arquitectura

Jaume de Oleza

Al passeig de Vallirana número 61, al Farró, es troba la casa Hugas. Una construcció entre mitgeres, de planta baixa i primer pis, construïda pel mestre d’obres Josep Masdeu Puigdemasa l’any 1909 com a residència per a Enrique Hugas. Es tracta d’un ric inversor que era propietari de diverses cases i pisos, alguna en aquest mateix carrer, com és la de Vallirana número 56. La casa del carrer Vallirana 61 la va fer construir per a ell i la seva família, i disposa d’un gran jardí a l’interior de la parcel·la.

Publicitat

La torre és de composició simètrica, i destaca la coronació, resolta mitjançant una barana de formes ondulades. Al centre es remata amb una peça de clara influència de la creu gaudiniana. L’acabament de la barana de la coberta és de forma mixtilínia, sota la qual s’incorpora un petit frontó amb un medalló amb la data de 1909. L’arc mixtilini representa una composició mixta entre la forma corba i la recta; una estètica que es va emprar a l’arquitectura hispanomusulmana i mudèjar, i més endavant utilitzada en el gòtic i el barroc.

Publicitat

La façana al carrer té al primer pis un balcó central, i les llindes de les finestres, tant a la planta baixa com a la primera planta, estan profusament decorades amb motius ornamentals florals. Destaca al conjunt de la façana els tres grans buits de ventilació del terrat, també decorats amb ornaments florals molt treballats. L’acabat de façana està fet amb estuc, imitant un especejament de carreuat, que diferencia la planta baixa de la primera planta pel relleu més palès en aquesta última. Aquest és un criteri compositiu que li dona un marcant caràcter diferenciador a l’edifici.

Pintura de la Casa Enrique Hugas © Jaume de Oleza

Aquesta casa representa un estil arquitectònic que va ser anomenat modernisme popular, i que va marcar el començament del segle XX. És una influència que des de l’arquitectura popular es van introduir al repertori formal del modernisme. Josep Masdeu (1851-1930) va ser un mestre d’obres català amb obres construïdes a Barcelona com ara la casa Anita Rodés, i també a Igualada i Terrassa. Seva també és l’obra, amb Ramon Ribera arquitecte, de la casa del carrer Vallirana número 75. Els mestres d’obres, com Josep Masdeu, van ser els predecessors dels arquitectes, i van anar perdent protagonisme fins que van desaparèixer a principis del segle passat, quan l’arquitecte va passar a ser el responsable dels projectes i la direcció de les obres d’arquitectura.

Jaume de Oleza és arquitecte 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.