Publicitat

‘La cuina i els nostres gossos’, un receptari nascut d’un grup d’amigues ‘pipicaneres’ de Sarrià

La idea va sortir d'un grup de persones que coincideixen al pipicà de l'avinguda Foix, i compta amb il·lustracions de l'artista Olga Ricart

spot_img

Publicat el 2.2.2022 6:30

Cuina i Nutrició

Fra Valentí Serra de Manresa

‘La cuina i els nostres gossos’ (Parnass Ediciones) és el títol del conjunt de receptes gastronòmiques casolanes d’un grup d’amigues pipicaneres -entre elles la col·labodora d’aquest diari, M. Josep Tortque passegen el gos per Sarrià i que han aplegat durant les converses quotidianes “de carrer” al pipicà de l’avinguda Foix. Després de la presentació del nom de cada gos, s’ofereixen les receptes -plats i postres-, que, val a dir, totes elles són atraients, de cuina relativament fàcil i d’abast internacional: xai a la calabresa (p. 22); pa de pessic italià (p. 37); risotto de ceps (p. 70); botifarró de Burgos (p. 82); focaccia mediterrània (p. 101); galetes bretones (p. 147) o, àdhuc, lluç a la donostiarra (p. 176). Sense oblidar les típiques receptes casolanes de la nostra cuina tradicional com ara: la tripa i capipota (p. 43); els bunyols de quaresma (p. 51); la coca de vidre (p. 99); la coca de llardons (p. 127) o la típica truita de patates i ceba (p. 138).

Publicitat
Receptes cassolanes entre gossos juganers © Parnass Ediciones

Cada recepta culinària està acompanyada per una bella i expressiva il·lustració de cada un dels cans feta per l’artista, i reconeguda escultora del carrer Ivorra, Olga Ricart, que, alhora, després de presentar i dibuixar els seus volguts gossos Samba i Coga, de raça setters anglesa -mare i filla, descrites amb la “cabellera com de fils de seda blancs i negres”, les quals, quan passegen, “semblen ballarines”, però quan corren “són com llamps que travessen l’aire” (p. 135)-, ens aporta la recepta d’espaguetis amb escopinyes i la cassola de civet. Entre moltes altres, són també llamineres les receptes aportades per la mestressa de la Draca, la Mar, del “Gerbard”, que ens explica com fer els musclos a la marinera i la carn magra amb suc (p. 54-59).

Publicitat

En el pròleg, Bel·lo Torras afirma que aquest repertori culinari ha estat “triat per cadascun dels gossos”. Ens plau de felicitar a tots els que han fet possible aquesta bella iniciativa que publica i difon les edicions Parnass de Barcelona.

Fra Valentí Serra és arxiver dels Caputxins de Sarrià

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Debat urbanístic en la presentació del llibre “Democràcia i Ciutat” organitzada per la CUP a Casa Orlandai

L'autor Miquel Flamarich reflexiona sobre el poder en un acte distès i proper

Mò Bertran omple Casa Orlandai en la presentació del seu primer llibre de narrativa

L'autora explica el procés creatiu de "Compte amb el que desitges" en l'acte conduït per la periodista Virgínia Martí

El sarrianenc Jesús A. Mármol publica ‘Humanos e IA, la lucha de especies ya está aquí’

El filòsof analitza les conseqüències socials i polítiques del sector tecnològic i la intel·ligència artificial

Sant Jordi 2024 a Sarrià-Sant Gervasi: les places, els epicentres de la diada

La plaça de Sarrià, la plaça Mañé i Flaquer i la plaça del Centre Cívic de Vallvidrera, alguns dels punts de venda de roses i llibres
spot_img

Torna la cursa inclusiva d’Aspasim: Correm Junts 2025

La jornada se celebrarà el 26 d'octubre i demostrarà, una vegada més, que l'esport pot ser una eina d'inclusió i solidaritat

Nou fre a la Buenos Aires: la justícia torna a frenar l’expropiació i protecció

Després de més de cinc anys de lluita veïnal per preservar l'edifici i obrir-lo a la gent, torna a ser vigent la llicència per construir un hotel de luxe

“Viure l’espai públic”, un recull sobre el pas de la dictadura a la democràcia a Sarrià

Un grup de persones vinculades a Sarrià, i algunes que van viure aquests fets, s’han reunit per recollir informació i documentació; El Jardí en publica el llibre

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí