Dissabte 27, juliol 2024
24.6 C
Sant Gervasi
24.5 C
Sarrià
Publicitat

La CUP pren per primer cop la plaça Artós, des d’on reivindica l’antifeixisme

L’Ateneu Popular de Sarrià iniciarà una acusació popular per investigar l’incendi provocat

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 15.5.2019 10:00

Política

Carme Rocamora (@CarmeCRS)

La militància de la CUP sarrianenca ha estat molt feliç aquest dimarts a la plaça Artós veient tot de gent d’altres barris donant-los suport, així com també la seva cap de llista Anna Saliente, i el número dos, Jordi Magrinyà, qui ha assegurat que la seva candidatura porta l’antifeixisme al centre “per reforçar des les institucions el moviment antifeixista al carrer”.

Publicitat

Magrinyà ha dit que l’antifeixisme també és la lluita per garantir l’accés a l’habitatge i no fallar a l’hora de garantir l’accés a un sou digne: “Cada reculada que es fa, cada política que s’hauria d’aplicar cap a l’esquerra i no es fa, és energia i força que es dóna a l’extrema dreta”.

Publicitat

També ha criticat els Mossos d’Esquadra, de qui ha dit que es van referenciar quan van portar “l’afició neonazi” de l’Olympique Lyonnais a la plaça Artós, entenent “que aquest espai és el de referència del feixisme”.

Així mateix, ha intervingut en l’acte reivindicatiu el candidat a conseller de districte Bernat Julià, que ha posat èmfasi en què la plaça no tingui nom i cognoms -en referència que és coneguda per concentrar actes de l’extrema dreta- i que sigui per “la gent que la trepitja”. Ha assegurat que durant aquests anys la CUP ha plantat cara en aquesta plaça als actes de caràcter “feixista” i que sempre s’han trobat, ha criticat, els Mossos “barrant el pas”.

“Volem que aquesta plaça no sigui de la intolerància d’aquells que volen esborrar del mapa tot allò que ens fa ser persones lliures”,  i ha dit que la gent de la seva candidatura ha estat la que ha posat el seu cos contra aquests actes.

Jordi Magrinyà i Anna Saliente ©Carme Rocamora

Crítiques a Barcelona en Comú

També ha tingut cabuda a l’acte una membre l’Ateneu Popular de Sarrià, incendiat ara fa un any, la Laia, que va patir càrregues policials en un acte de protesta contra ‘Los de Artós’, i que ha criticat que l’Ajuntament “no ha fet cap pas per denunciar-ho”, mentre que ha anunciat que engegaran una acusació popular perquè s’obri una investigació.

El sector més jove dels anticapitalistes també ha pres la paraula mitjançant la portaveu d’Arran, Adriana Roca, que tot començat ha dit que estaven en un territori hostil “que esperem que deixi de ser-ho”. Ha criticat als que diuen que s’ha de tenir una actitud indiferent vers l’extrema dreta “mentre els mitjans de comunicació hi dediquen hores”, i ha retret a Ada Colau participar d’aquesta indiferència amb actes com el que van fer per contraprogramar un acte de Vox, ‘L’amor guanya a l’odi’: “No han fet res per acabar amb aquests grups”

També ha etzibat retrets a la Generalitat, de qui ha dit que “s’omple la boca d’antifeixisme” mentre “reprimeix antifeixistes com la Rut, que va acabar en presó preventiva” i ha cridat a no participar de la indiferència davant “l’auge de l’extrema dreta”.

“La plaça Artós és la insígnia per dir que no passaran. Per reclamar que no vagin contra les dones, les persones migrades, les trans, les independentistes” i ha assegurat que Barcelona serà la tomba del feixisme: “Colau, l’amor no guanya l’odi, l’amor és organitzar-se amb les companyes, fer-los fora”. I ha afegit que l’odi contra aquells “que s’ho mereixen” també és legítim.

Lluita LGTBI

Un altre dels ponents ha estat el candidat número sis i veí de Sarrià, Leo Bejarano, que s’ha reivindicat com a persona LGTBI: “Aquesta gent va per mi. Estem aquí per totes les lesbianes i gais que van posar en camps de concentració. Els de l’extrema dreta són hereus d’aquella gent”.  Ha dit que sempre els trobaran al costat dels grups antifeixistes que planten cara a peu de carrer en tots els barris.

“Avui som al cor de la bèstia -plaça Artós-, i des d’aquí cridem que ‘No passaran!’. Ha apostat per una ciutat respectuosa on a cap LTGTBI  “li trenquin els morros” per anar amb la seva parella al metro, i ha reivindicat un protocol front aquestes agressions.

“L’espai públic ha de ser acollidor per tothom. Hem de parar els peus a l’extrema dreta i a l’esquerra que no lluita” i ha assegurat que no té ganes “de tornar a l’armari, ni a l’època en blanc i negre del franquisme”.

“Seguirem fent força als carrers tants cops com faci falta” ha conclòs Julià.

Quan ha acabat l’acte, la CUP ha enganxat cartells a la plaça Artós ©Carme Rocamora

La tarda d’aquest dimarts la plaça Artós ha estat la protagonista indiscutible de la Vila de Sarrià. Poca estona abans de l’acte de la CUP, JuntsxCat ha fet un ‘speakers’ corner’ al mateix emplaçament amb el regidor president del districte i número 6 a la llista, Jordi Martí. També, poques passes cap a dalt, a la plaça del consell de la Vila, es reunien els d’ERC, on Ernest Maragall ha fet una crida per acabar amb les reunions de l’extrema dreta a la plaça Artós.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.