Publicitat

La fruita seca, beneficiosa per la salut

N'hi ha prou amb un grapat al dia, incorporat al marc d'una dieta i uns hàbits de vida saludables

spot_img

Publicat el 2.5.2022 6:30

Cuina i Nutrició

Anna Vilarrasa

Fruita Seca. Quan parlem d’aquest aliment ens referim als fruits comestibles de certes plantes, que en la seva composició tenen menys d’un 50% d’aigua. Solen estar envoltats d’una closca dura.

Publicitat

Des de sempre han estat molt valorats, per la seva composició nutricional, la facilitat de conservació, la versatilitat a la cuina i també per l’agradable sabor. A més, són molt còmodes de menjar i s’adapten a tota classe de dietes. Només els han d’evitar les persones que pateixen al·lèrgia.

Publicitat

No s’han de confondre amb les panses, les orellanes d’albercoc o les prunes. Aquestes són fruites dessecades i, per tant, tenen una composició i propietats molt diferents.

En línies generals destaquen per l’aportació d’àcids grassos poliinsaturats i monoinsaturats (com el del peix blau i el de l’oli d’oliva), fibra i minerals. També contenen proteïna i vitamina E i del grup B.

Per què són tan recomanables?

Gràcies als nutrients i a les propietats que presenten tenen una sèrie de beneficis per a la salut. Això sí, sempre que s’incorporin en el marc d’una dieta i uns hàbits de vida saludables.

  1. Font d’energia ideal, sobretot per als nens, els adolescents, les persones convalescents, les dones embarassades, lactants i esportistes. En aquest sentit, són bons per a tothom, però per a aquestes persones són també molt còmodes, ja que amb molt poca quantitat ajuden a cobrir els seus requeriments més elevats.
  2. Protectores cardiovasculars. Una de les propietats més reconegudes. L’estudi Predimed (entre altres) ha permès comprovar que la dieta mediterrània suplementada amb fruita seca (com nous i ametlles), redueix el colesterol i els triglicèrids, millora la salut de les artèries i ajuda a prevenir la incidència d’esdeveniments cardiovasculars majors.
  3. Són bons pel sistema digestiu, ja que contenen força fibra. No només ajuden a regular el trànsit intestinal, sinó que també són positives per a la salut intestinal.
  4. Poden prevenir l’aparició de malalties cròniques gràcies a les propietats antiinflamatòries i antioxidants. Tant la inflamació crònica com l’estrès oxidatiu (que apareix quan hi ha un excés de radicals lliures) han estat relacionats amb problemes de salut com envelliment prematur, diabetis, malalties neurodegeneratives o alguns tipus de càncer.
  5. Aporten minerals molt interessants com calci (ametlla, avellana), ferro (pinyó, festuc, anacard), zinc (pinyó, anacard, nou del Brasil), magnesi (ametlla, avellana) o potassi (festuc, pinyó, ametlla).
  6. Tot i que contenen una quantitat alta de calories, són perfectes per a les dietes per perdre pes, ja que es digereixen de forma lenta, tenen la capacitat de saciar i ajuden a disminuir les ingestes posteriors. A més són una bona alternativa als snacks poc saludables a mig matí o mitja tarda.
  7. Són aptes per a tothom, ja que es poden consumir de moltes maneres, tot i que el millor és optar pels que no porten sal ni sucre afegits. N’hi ha prou amb un grapat al dia. Els nens petits i les persones amb dificultats per mastegar poden triturar-los o fer servir cremes de fruita seca.
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Com assolir el benestar per a la gent gran a l’estiu?

Consells per adaptar les rutines a les altes temperatures

L’Alzheimer a través del gènere

Les dones presenten una prevalença més alta de demències, problemes crònics i discapacitats

Lecanemab, nou fàrmac per a l’Alzheimer: expectatives i realitat

Està previst que el medicament estigui disponible en el mercat farmacèutic català en menys de dos anys

La murtra, un bon substitutiu del llorer a la cuina i una planta per a infusions

La infusió de fulles i baies de la murtra és de gran utilitat per a estovar la tos i, també, per a combatre les infeccions bucals
spot_img

El llegat invisible dels neandertals

Els seus gens van ajudar els humans moderns a adaptar-se a malalties locals i a entorns amb poca llum solar, afavorint una espècie més resistent

El carrer d’Amigó canvia de sentit a partir de diumenge per reduir les afectacions al trànsit de les obres de l’L8

L’actuació forma part del dispositiu de mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya de cara al tall del carrer de Muntaner entre Laforja i Marià Cubí a partir del 10 d’agost

L’Institut Tècnic Eulàlia commemora el seu centenari amb actes a l’escola i en diversos indrets emblemàtics de Barcelona

La celebració es clourà amb una trobada festiva d’antics alumnes i professors el dissabte 24 d’octubre de 2026

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]