Cuina i Nutrició
Anna Vilarrasa
Fruita Seca. Quan parlem d’aquest aliment ens referim als fruits comestibles de certes plantes, que en la seva composició tenen menys d’un 50% d’aigua. Solen estar envoltats d’una closca dura.
Des de sempre han estat molt valorats, per la seva composició nutricional, la facilitat de conservació, la versatilitat a la cuina i també per l’agradable sabor. A més, són molt còmodes de menjar i s’adapten a tota classe de dietes. Només els han d’evitar les persones que pateixen al·lèrgia.
No s’han de confondre amb les panses, les orellanes d’albercoc o les prunes. Aquestes són fruites dessecades i, per tant, tenen una composició i propietats molt diferents.
En línies generals destaquen per l’aportació d’àcids grassos poliinsaturats i monoinsaturats (com el del peix blau i el de l’oli d’oliva), fibra i minerals. També contenen proteïna i vitamina E i del grup B.
Per què són tan recomanables?
Gràcies als nutrients i a les propietats que presenten tenen una sèrie de beneficis per a la salut. Això sí, sempre que s’incorporin en el marc d’una dieta i uns hàbits de vida saludables.
- Font d’energia ideal, sobretot per als nens, els adolescents, les persones convalescents, les dones embarassades, lactants i esportistes. En aquest sentit, són bons per a tothom, però per a aquestes persones són també molt còmodes, ja que amb molt poca quantitat ajuden a cobrir els seus requeriments més elevats.
- Protectores cardiovasculars. Una de les propietats més reconegudes. L’estudi Predimed (entre altres) ha permès comprovar que la dieta mediterrània suplementada amb fruita seca (com nous i ametlles), redueix el colesterol i els triglicèrids, millora la salut de les artèries i ajuda a prevenir la incidència d’esdeveniments cardiovasculars majors.
- Són bons pel sistema digestiu, ja que contenen força fibra. No només ajuden a regular el trànsit intestinal, sinó que també són positives per a la salut intestinal.
- Poden prevenir l’aparició de malalties cròniques gràcies a les propietats antiinflamatòries i antioxidants. Tant la inflamació crònica com l’estrès oxidatiu (que apareix quan hi ha un excés de radicals lliures) han estat relacionats amb problemes de salut com envelliment prematur, diabetis, malalties neurodegeneratives o alguns tipus de càncer.
- Aporten minerals molt interessants com calci (ametlla, avellana), ferro (pinyó, festuc, anacard), zinc (pinyó, anacard, nou del Brasil), magnesi (ametlla, avellana) o potassi (festuc, pinyó, ametlla).
- Tot i que contenen una quantitat alta de calories, són perfectes per a les dietes per perdre pes, ja que es digereixen de forma lenta, tenen la capacitat de saciar i ajuden a disminuir les ingestes posteriors. A més són una bona alternativa als snacks poc saludables a mig matí o mitja tarda.
- Són aptes per a tothom, ja que es poden consumir de moltes maneres, tot i que el millor és optar pels que no porten sal ni sucre afegits. N’hi ha prou amb un grapat al dia. Els nens petits i les persones amb dificultats per mastegar poden triturar-los o fer servir cremes de fruita seca.