Dissabte 11, maig 2024
17.6 C
Sant Gervasi
17.5 C
Sarrià
Publicitat

La fruita seca, beneficiosa per la salut

N'hi ha prou amb un grapat al dia, incorporat al marc d'una dieta i uns hàbits de vida saludables

Publicat el 2.5.2022 6:30

Cuina i Nutrició

Anna Vilarrasa

Fruita Seca. Quan parlem d’aquest aliment ens referim als fruits comestibles de certes plantes, que en la seva composició tenen menys d’un 50% d’aigua. Solen estar envoltats d’una closca dura.

Publicitat

Des de sempre han estat molt valorats, per la seva composició nutricional, la facilitat de conservació, la versatilitat a la cuina i també per l’agradable sabor. A més, són molt còmodes de menjar i s’adapten a tota classe de dietes. Només els han d’evitar les persones que pateixen al·lèrgia.

Publicitat

No s’han de confondre amb les panses, les orellanes d’albercoc o les prunes. Aquestes són fruites dessecades i, per tant, tenen una composició i propietats molt diferents.

En línies generals destaquen per l’aportació d’àcids grassos poliinsaturats i monoinsaturats (com el del peix blau i el de l’oli d’oliva), fibra i minerals. També contenen proteïna i vitamina E i del grup B.

Per què són tan recomanables?

Gràcies als nutrients i a les propietats que presenten tenen una sèrie de beneficis per a la salut. Això sí, sempre que s’incorporin en el marc d’una dieta i uns hàbits de vida saludables.

  1. Font d’energia ideal, sobretot per als nens, els adolescents, les persones convalescents, les dones embarassades, lactants i esportistes. En aquest sentit, són bons per a tothom, però per a aquestes persones són també molt còmodes, ja que amb molt poca quantitat ajuden a cobrir els seus requeriments més elevats.
  2. Protectores cardiovasculars. Una de les propietats més reconegudes. L’estudi Predimed (entre altres) ha permès comprovar que la dieta mediterrània suplementada amb fruita seca (com nous i ametlles), redueix el colesterol i els triglicèrids, millora la salut de les artèries i ajuda a prevenir la incidència d’esdeveniments cardiovasculars majors.
  3. Són bons pel sistema digestiu, ja que contenen força fibra. No només ajuden a regular el trànsit intestinal, sinó que també són positives per a la salut intestinal.
  4. Poden prevenir l’aparició de malalties cròniques gràcies a les propietats antiinflamatòries i antioxidants. Tant la inflamació crònica com l’estrès oxidatiu (que apareix quan hi ha un excés de radicals lliures) han estat relacionats amb problemes de salut com envelliment prematur, diabetis, malalties neurodegeneratives o alguns tipus de càncer.
  5. Aporten minerals molt interessants com calci (ametlla, avellana), ferro (pinyó, festuc, anacard), zinc (pinyó, anacard, nou del Brasil), magnesi (ametlla, avellana) o potassi (festuc, pinyó, ametlla).
  6. Tot i que contenen una quantitat alta de calories, són perfectes per a les dietes per perdre pes, ja que es digereixen de forma lenta, tenen la capacitat de saciar i ajuden a disminuir les ingestes posteriors. A més són una bona alternativa als snacks poc saludables a mig matí o mitja tarda.
  7. Són aptes per a tothom, ja que es poden consumir de moltes maneres, tot i que el millor és optar pels que no porten sal ni sucre afegits. N’hi ha prou amb un grapat al dia. Els nens petits i les persones amb dificultats per mastegar poden triturar-los o fer servir cremes de fruita seca.
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.