Divendres 26, abril 2024
15.5 C
Sant Gervasi
15.4 C
Sarrià
Publicitat

La Fundació Collserola reflexiona sobre les incerteses al món arran de la pandèmia

El cicle 'Reflexions a l'escola' se celebra aquest any de manera virtual i hi participaran a partir del 22 de febrer Salvador Macip, lngrid Guardiola, Josep Maria Esquirol i Mara Dierssen

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Societat

El Jardí

El proper dilluns 22 de febrer comença, a la Fundació Collserola, l’onzena edició de les Reflexions a l’escola, el cicle de conferències que s’organitza cada curs per pensar sobre aspectes de l’actualitat, que incideixen directa o indirectament en l’educació i la societat. Aquesta serà una edició virtual, en directe pel Youtube de la Fundació Collserola, amb la periodista i escriptora Llucia Ramis com a moderadora.

Publicitat

L’objectiu principal del cicle és reflexionar sobre el tema proposat amb famílies, professorat, alumnes i ciutadania interessada, comptant sempre amb l’expertesa i experiència de les ponents convidades. De totes les ponències també se’n fa una sessió, en horari lectiu, per a l’alumnat de Batxillerat de la Fundació.

Publicitat

En paraules de David Sierra, president de la Fundació Collserola, “l’educació i l’escola com a institució, han de ser espais on es faci valer l’esperit crític i creatiu” que ajudin a allunyar-se del pensament únic, incompatible amb la cultura. És en aquest sentit que s’organitzen aquestes conferències, per obrir un espai de diàleg dins de l’aula, que convida a participar a la comunitat educativa.”

El cicle d’enguany: Les incerteses

L’experiència viscuda al llarg de la pandèmia ha posat en primer terme la condició de vulnerabilitat i la necessitat d’aprendre a viure en la incertesa. Cap de les dues coses són noves, perquè són inherents a la condició humana, però la percepció que en tenim ha canviat i ara, probablement més que en cap altre moment, es necessiten eines per gestionar-ho.

Aquest nou cicle vol mirar d’entendre els mecanismes de la incertesa: aprendre del que és desconegut, fer guanyar confiança cap al que no es pot preveure per ser capaços d’obrir nous horitzons sense certeses, i poder viure les incerteses de manera que ens ajudin a tirar endavant, individualment i com a comunitat.

Per reflexionar al voltant d’aquesta idea la Fundació Collserola comptarà amb 4 ponents que aportaran arguments i pensaments des de la ciència, les humanitats i la filosofia com són el Salvador Macip, l’Ingrid Guardiola, en Josep M. Esquirol i la Mara Dierssen.

https://twitter.com/FCollserola/status/1360232734266953728?s=20

En edicions anteriors s’han tractat temes com el bé comú (2020), les migracions i la convivència amb els altres (2019), el feminisme (2018), l’era digital (2015) o la sostenibilitat (2013), per posar uns exemples.

Calendari del cicle: Les incerteses

Salvador Macip: 22 de febrer de 2021, a les 19h

La incertesa com a motor del canvi: “La ciència no té totes les respostes i això és el que la fa tant apassionant, perquè la incertesa és el que ens empeny a avançar i ens permet, finalment, canviar el nostre futur.” Salvador Macip és metge, investigador i escriptor. És doctor en Genètica molecular i Fisiologia humana per la Universitat de Barcelona, professor del Departament de Biologia Molecular i Cel·lular a la Universitat de Leicester, on dirigeix un grup de recerca sobre el càncer i l’envelliment, i professor i investigador dels Estudis de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya.

Ingrid Guardiola: 1 de març de 2021, a les 19h

La tecnologia i les certituds immediates: “En l’àmbit de la tecnologia digital, la incertesa és una eina de rendiment perquè fa que les persones interaccionin més i permetin a la màquina saber moltes més coses de nosaltres.” Ingrid Guardiola és assagista, investigadora i realitzadora audiovisual. És doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, professora associada de la Universitat de Girona, col·laboradora del CCCB des del 2002, del programa Planta Baixa (TV3) i del diari Ara.

Josep Maria Esquirol: 9 de març de 2021, a les 19h

La incertesa és al teu davant. La paraula, al teu costat: “En el camí d’aprendre, com en qualsevol camí, no totes les fites estan al mateix lloc. Saber diferenciar és la condició per comprendre, per orientar-se i per caminar en la bona direcció.” Josep M. Esquirol és catedràtic de filosofia a la Universitat de Barcelona, on fa classes de filosofia contemporània i dirigeix el grup de recerca Aporia (dedicat a la relació entre filosofia i psiquiatria). També imparteix el postgrau de Pensament i creativitat a La Salle, així com seminaris a diverses universitats europees i llatinoamericanes.

Mara Dierssen: 16 de març de 2021, a les 19h

El cervell en temps d’incertesa: “Una de les coses que el cervell humà porta pitjor i que genera més emocions negatives és no saber el que passarà: la incertesa. Com hi fem front? Quins mecanismes neuronals ens fan arriscar-nos o no? Com podem fer front a la incertesa en clau positiva?” Mara Dierssen és doctora en Neurobiologia per la Universitat de Cantàbria i actualment és directora de recerca del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona. La seva principal àrea d’investigació se centra en la manera com el cervell genera el comportament específic de cada individu.

Llucia Ramis, moderadora de tot el cicle, és escriptora i periodista. Actualment col·labora a La Vanguardia i a Rac1.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.