Publicitat

La meditació com a eina per afrontar l’estrès en els cuidadors

"Quan meditem, ens focalitzem en el present, en l'observació sense judici dels pensaments", opinió de Victoria Signago

spot_img

Publicat el 16.4.2022 6:30

Opinió

Virginia Signago, Fundació Uszheimer

Quan parlem d’estrès, ens referim al mecanisme que s’activa en el nostre organisme en resposta a un augment de la demanda exterior, per exemple. Aquest mecanisme posa a prova els nostres recursos: un estrès mantingut en el temps produeix una sobrecàrrega que pot ocasionar molts problemes de salut, inclòs un deteriorament general de la nostra salut mental.

Publicitat

Els cuidadors tenen molts riscos de patir estrès a causa de les nombroses responsabilitats i a les altes demandes que els ocasiona la situació d’atendre als altres. Poden arribar a viure un desgast que repercuteixi en la seva salut i els faci més difícil la tasca de cuidar.

Publicitat

Podem triar entre diverses estratègies per combatre els efectes de l’estrès i potenciar la salut mental. Una de les més efectives i amb efectes més profunds és la meditació. Quan meditem, ens focalitzem en el present, en l’observació sense judici dels pensaments, els sentiments i, en definitiva, de la vida.

En general, les persones no estem acostumades a fixar-nos en el present: podem estar fent un passeig, conversant o treballant, sense adonar-nos que estem pensant, sense ser conscients de quines emocions ens acompanyen. El mateix passa amb les sensacions corporals: tret que patim algun dolor, no solem focalitzar el què sentim en el nostre cos. Vivim de manera poc conscient el present, i la major part del temps tenim la nostra ment i atenció posada en un altre lloc que no és el que estem vivint aquí i ara.

Una conseqüència de no viure en l’aquí i ara és que tampoc som conscients dels efectes que tenen les nostres emocions i pensaments en la nostra salut i en la nostra conducta. Tendim a reaccionar als estímuls externs i interns de manera automàtica, sense autoconsciència.

Quan es tracta de l’estrès, aquesta situació s’intensifica, perquè el nostre organisme respon a un desafiament i s’activen encara més les respostes automàtiques, de tal manera que podem arribar a sentir que tenim molt poc control de què ens succeeix.

Per això pot resultar tan saludable parar i escoltar-nos. Solem posar l’èmfasi en la importància que el cuidador es permeti espais per cuidar-se, en els quals connecti amb si mateix, amb el seu plaer i gaudir. Per meditar, podem dedicar-hi uns minuts al dia i també podem meditar mentre fem qualsevol activitat. Es tracta d’atendre als sentiments i pensaments del moment; escoltar i escoltar-nos de manera activa i conscient. Acceptant allò que observem, sense fer valoracions ni judicis.

Una pràctica continuada d’exercicis de meditació ens pot ajudar a viure els pensaments, emocions i sensacions de manera més conscient, amb la qual cosa reduïm la nostra ansietat i millorem les estratègies per fer front a l’estrès. A més, la meditació sol millorar l’autoestima: a través de la meditació practiquem l’autocura conscient, ja que la meditació és un acte d’amor cap a un mateix. Aquest exercici rebaixa la nostra autoexigència i enforteix la paciència i comprensió cap a nosaltres i cap a les altres persones.

“Cada matí naixem de nou. El que fem avui és el que més importa”. Buda

Virginia Signago 

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Fibromiàlgia i estimulació cognitiva: claus per millorar la qualitat  de vida

L'objectiu de l'estimulació cognitiva és ajudar a estabilitzar o millorar els símptomes i el deteriorament cognitiu

L’impacte dels joves en l’envelliment actiu

"Els contactes intergeneracionals afavoreixen els lligams entre generacions i promouen el sentiment d’il·lusió i utilitat de les persones grans en la societat": l'article de la Fundació Ushzeimer

Sense esperar res a canvi: Gràcies, avis

"Ignorar el seu valor empobreix la nostra societat, perquè perdem l'oportunitat d'aprendre de la seva experiència i saviesa", escriu Puig

La intimitat, la sexualitat i el tacte en persones amb demència

Presentar-se despullat davant d'algú pot ser una manera de comunicar una cosa que la persona no és capaç d'expressar de manera convencional: malestar, dolor...
spot_img

El turisme col·lapsa el transport públic de Vallvidrera

El veïnat dels barris de muntanya demana un pla de mobilitat que doni resposta a la sobrecàrrega del funicular i el bus 111, entre altres problemàtiques de transport

El carrer de Ballester: història, curiositats i present

En els darrers anys, en convertir-se en un carrer de plataforma única i prioritat per als vianants, s’hi ha pacificat el trànsit i els edificis històrics que encara restaven es mostren en la seva esplendor

L’Ajuntament impulsa quatre noves estacions de Bicing a Sarrià–Sant Gervasi

El servei de bicicleta pública arriba a 8.000 bicicletes i amplia cobertura en zones altes de la ciutat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]