25 C
Sant Gervasi
| Diumenge 25 de juliol de 2021 |
Publicitat

La plaça J. F. Kennedy

Publicitat
Publicitat

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

És un espai molt nou. Aquí hi havia l’aiguabarreig dels torrents del Frare Blanc i de Maduixer, que formaven el torrent de l’Infern i, més avall, la riera de Sant Gervasi. Per tant, a finals del segle XIX, era sobretot un barranc on, a la part de la Bonanova, hi havia la torre dels Craywinckel, coneguda com a Frare Negre, i a l’altra banda, cap al Putxet, una bòbila, la fàbrica de teixits de seda Santonja i algunes residències unifamiliars, que perfilaven el passatge de Forasté. Cap al 1900 va ser la cruïlla de dos vials que rivalitzaven en elegància, el passeig de Sant Gervasi i l’avinguda del Tibidabo, i s’hi va construir el palauet de la Tamarita i l’hotel-restaurant Metropolitan, avui La Rotonda.

L’obertura del carrer Balmes, seguint l’antiga llera de la riera i per sobre del túnel dels ferrocarrils del Tibidabo, va permetre començar la configuració d’aquest espai, a finals dels anys vint, que es va voler dedicar al dramaturg Àngel Guimerà. De fet, els anys trenta, aquest indret es va conèixer amb aquest nom. A mitjan anys cinquanta es va completar la urbanització. La iniciativa privada va córrer més que la pública: on hi havia la finca del Frare Negre, s’hi va fer un gran complex d’edificis que anaven des del carrer Balmes fins al de Folgueroles, amb el passatge de Maluquer al mig. Alguns d’aquests edificis, amb pisos molt espaiosos, ja estaven llestos a finals dels anys quaranta, mentre que el plànol definitiu de la plaça és del 20 de març de 1950.

La dedicació al president nord-americà John Fitzgerald Kennedy va ser aprovada el 14 de desembre de 1984.

La fotografia és de finals dels anys quaranta, cedida per la família Rius-Font. S’hi veu l’accés a l’estació Av. Tibidabo dels FGC.

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.