Publicitat

La ruca o ruqueta, aperitiva i de gust picant

Als antics romans els agradava de posar fulla tendre de ruca com a element principal d’una amanida barrejada d’hortalisses, que els italians ara en diuen 'misticanza'

spot_img

Publicat el 29.1.2022 6:30

Cuina de Convent

Fra Valentí Serra de Manresa

La ruca o ruqueta (llat. Eruca vesicaria; cast. Eruca, rúcula) és una planta de la família de les crucíferes que sol florir a partir del mes d’abril. Fa unes flors blanques, grogues o blavenques i amb un calze pilós. La ruca es localitza en els erms del sud d’Europa, també entre camps d’ametllers i d’oliveres, i a les vores dels camps de cereals. Cal assenyalar que a les hortes de Catalunya, València i Aragó la ruca és conreada amb una variant anomenada Eruca sativa, que és cultivada a guisa d’hortalissa destinada a la preparació d’amanides de caràcter refrescant i remineralitzant, pròpies del temps d’estiu.

Publicitat

La ruqueta (etimològicament, del francès, roquette) s’ha de sembrar en començar el temps de primavera en terrenys oberts. Just al cap d’un parell de mesos ja se’n poden collir les fulles, que cal amanir ben tendres i fresques. Tanmateix, s’ha de ser molt moderat en la seva ingestió, ja que els antics frares escriviren que “la eruca calienta potentísimamente y por eso no se suele comer sino mezclada con las lechugas o con alguna otra yerba fría, visto que si se come sola ofende mucho al celebro y engendra ventosidades” (APCC, Recetario, s. f).

Publicitat

Pel que fa a la medicina popular, a més de la fulla de la ruca, se’n valora particularment la sement, ja que produeix un oli molt greixós i picant, amb un gust força semblant a la mostassa.

Als antics romans els agradava de posar fulla tendre de ruca com a element principal d’una amanida barrejada d’hortalisses, que els italians ara en diuen misticanza. Semblantment, els antics frares caputxins eren molt entusiastes d’aquesta mena d’amandines que, en la tradició conventual, en deien enciamet, en què trossejaven i amanien, amb agràs o amb vinagre suau, tota mena d’herbetes tendres i hortalisses com, per exemple, aquesta amanida d’albergínia amb fulles de ruca i créixens, la qual es fa així: “Pelaràs i tallaràs en llesques les albergínies i les posaràs un parell d’hores en aigua, sal i uns quants alls ben picats; després les has d’escórrer i netejar bé i en faràs amb una bona amanida, on hi afegiràs les fulles fresques de ruca i els créixens, amb algunes olives confitades i amb trossets de tonyina escabetxada” (APCC, Receptari, s. d.).

Aquestes amanides de ruca, de gust força picant, són molt estimulants per a l’organisme i, alhora, són diürètiques i antiescorbútiques. D’aquesta picantor de la ruqueta, en parlà, i de manera ben suggeridora, Leonard Fuchs, a la seva famosa obra De historia stirpium (Basilea 1542, f. 261): “linguam satis acriter vellicat”. I seguint, encara, amb la descripció de tan peculiars hortalisses us vull parlar, si a Déu plau, a l’article vinent, sobre les propietats de l’ametlla.

 Fra Valentí Serra és arxiver dels caputxins de Sarrià

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El caqui: característiques i curiositats

Originari d'Àsia, aporta magnesi i potassi a l'organisme, i també nombroses vitamines que contribueixen al creixement dels ossos

Un viatge inèdit pel món de les begudes pairals

Fra Valentí Serra presenta "Begudes pairals i conventuals", un recull de les begudes de la tradició mediterrània

La canyella: propietats, usos i curiositats

En el camp de la medicina popular la canyella s’ha utilitzat contra els refredats i processos febrils, per alleujar els trastorns digestius i per deturar la diarrea

Una guia per temps de bolets

Josep Maria Vidal i Fina Comas publiquen un llibre sobre 25 bolets, la seva descripció, qualitats i com cuinar-los
spot_img

Galvany camina per la pau

La comunitat de Sant Ildefons reuneix més d'un centenar de persones en el marc de les activitats per reflexionar i treballar per la pau

Tòtem I, 10 anys als jardins de la Vil·la Florida

Magels Landet celebra a Vil·la Florida l'aniversari d'una escultura que transmet un missatge de tolerància i integració d'altres cultures en la nostra societat

L’Antena Solidària Trail Pedralbes 2025 exhaureix dorsals i consolida el seu caràcter solidari i comunitari 

L’esdeveniment reuneix més de 500 corredors i prop de 100 voluntaris en una matinal marcada per la participació juvenil, l’entorn natural de Collserola i la implicació d’entitats del barri

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí