Dimarts 05, desembre 2023
12.7 C
Sant Gervasi
12.7 C
Sarrià
Publicitat

La situació econòmica amb la covid-19

Allò desitjat seria que la corba pugés ràpidament i que dibuixi una V. No una U i, encara menys, una L

Publicat el 29.9.2020 6:44

Articles d’Autor

Joan Buscà

Una situació econòmica com la d’ara històricament no havia passat mai. L’economia es pondera segons una corba que puja i baixa en funció de si estem davant d’una recessió-crisi (baixa) o d’un creixement (puja). Aquesta corba es diu PIB (Producte Interior Brut): és una de les dades que mesura la riquesa d’un país. Amb el càlcul d’aquestes dades, sabem si estem davant d’una recessió o d’un creixement de l’economia. La gràfica que s’adjunta és fàcil d’entendre: recull l’evolució que ha fet el PIB a Espanya des dels anys 1996 al 2020. Inclús si la comparem amb la corba de la crisi dels anys 2007, 2008 i 2009, la caiguda del 2020 és espectacular. Baixa d’una manera dràstica.

Publicitat

Publicitat

Immediatament sorgeixen dues preguntes: Per què baixa? Per què ho fa tan dràsticament? Resposta a la primera pregunta: perquè el mes de març es va declarar l’estat d’alarma i això va comportar quedar-se a casa confinat, deixar de treballar i només consumir l’imprescindible per viure (alimentació i medicines). La segona resposta és perquè aquesta situació de confinament total, que ha durat pràcticament tres mesos, no havia passat mai. Els motius? Una malaltia molt agressiva i desconeguda, la covid-19. Quan afecta a escala mundial, l’OMS qualifica la situació de pandèmia. No és una guerra. No és un increment d’especulació immobiliària. No és per culpa d’una mala gestió financera-bancària. No és una crisi industrial. Les fàbriques, els comerços, les màquines, els cotxes, els trens, els avions, les carreteres, els ponts, etc., estan igual que al mes de febrer del 2020. No s’ha trencat res en l’àmbit mundial. Una analogia ens pot servir per entendre-ho: anàvem amb un cotxe ━un bon cotxe━ per l’autopista ━pels Monegros━ i el cotxe se’ns ha parat sense tenir cap avaria, ens vam quedar sense benzina! I sense benzina, un cotxe no es mou. En l’economia, sense que els diners circulin ━benzina━, queda totalment parada. No funciona.

Com i quan acabarà aquesta situació? En el moment que acabin els estats d’alarma i els confinaments i puguem sortir de casa amb tranquil·litat, sense por i amb confiança que no ens passarà res. Tornarem a comprar sabates i vestits; a viatjar; a anar a restaurants, bars, teatres, festes majors, etc. Per tornar a fer tot això, depenem de la medicina: que ens doni una solució en forma de vacuna contra la covid-19. I mentre això no passa, els diners ━la benzina de l’economia━ no circulen o circularan poc. No gastem, ni consumim, només l’imprescindible per viure.

Fent cas a les mesures sanitàries, a poc a poc s’observa una progressiva recuperació de l’activitat econòmica. Per aquest motiu, la corba del gràfic en el segon trimestre del 2020 té un petit repunt cap amunt. Allò desitjat seria que la corba pugés ràpidament i que dibuixi una V. No una U i, encara menys, una L. Com diu Tomàs Molina (TV3), “les prediccions del temps són com a màxim a una setmana vista”. Però quin temps tindrem aquest setembre, octubre, etc.? En Tomàs Molina no té resposta. Els economistes, tampoc. Per això, seguirem parlant d’economia.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.