Dijous 30, maig 2024
20.8 C
Sant Gervasi
20.7 C
Sarrià
Publicitat

La Tecla, Caliu i Casa Buenos Aires fan sentir la seva veu al ple

Districte els reconeix la feina feta però no aconsegueix donar respostes concretes a les peticions d'aquestes entitats

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 6.3.2019 21:36

Societat

Carme Rocamora, Sergi Alemany

Aquest dimecres, durant l’Audiència Pública previa al ple del districte, els membres del Casal Popular La Tecla, que va ser desallotjat sense previ avís el passat 28 de febrer han reclamat al Districte que “negociï i vetlli per recuperar i tornar a qui ha dinamitzat tant el teixit de barri” el local del carrer Balmes, 386 i han criticat la “mala praxis” de la immobiliària ja que els ha fet fora del local sense previ avís.

Publicitat
Luca Raventós © Carme Rocamora

Es tractava d’evitar que la nostra vida, que les nostres entitats, que el nostre oci… depenguessin dels diners que tenim i de la voluntat d’uns pocs, en aquests temps de privatització constant de l’espai públic”, diu una part d’un manifest que han elaborat, en al·lusió a la intencionalitat del projecte del Casal Popular La Tecla de generar “un espai que havia de permetre satisfer les necessitats de les entitats del barri, oferir un lloc de trobada entre persones i col·lectius i teixir, en definitiva, barri.”

Publicitat

El manifest acaba mostrant el compromís de continuar donant vida a un espaiobert per a totes les veïnes” i dient que “són moltes les coses que no podem enterrar, són moltes les coses que encara hem de fer. És fàcil: un espai de color i vida per a totes o uns metres de foscor més per al Banc Santander.”

Asens considera “bona” la feina feta per la gent del casal

El regidor del districte, Jaume Asens, ha dit que el Govern ha intentat obtenir sense èxit informació sobre les circumstàncies del desallotjament de La Tecla, però que al tractar-se d'”un privat” (Banc Santander) no s’ha aconseguit l’ordre de desallotjament. Asens ha dit que el Govern està “a disposicio per atendre les peticions i exigències” i que vol mantenir una reunió amb els membres de La Tecla.

Asens considera “bona” la feina feta pel Casal Popular La Tecla i com a advocat de professió ha denunciat “mala praxis” en el desallotjament del local. El regidor ha dit que comprèn les reivindicacons de La Tecla que tenen a veure “amb la falta d’habitatge i equipaments per a joves” i ha explicat que confia que “Hort de la Vila pugui cobrir en part aquest dèficit”, perquè la idea és fer-hi un equipament juvenil tot i que “segurament serà insuficient”, ha reconegut.

Grup Caliu demana una seu definitiva

En el mateix ple el portaveu del Grup Caliu – Ateneu Divers, Rubén Sànchez, ha demanat als partits polítics que adoptin el compromís de donar-los suport i que els ajudin a trobar una seu definitiva.

Rubén Sánchez, del Grup Caliu © Carme Rocamora

Jaume Asens ha dit que com a Govern es comparteix la reivindicació i es valora la tasca del Grup Caliu i ha recordat que ell mateix es va reunir amb els advocats, de qui ha dit que tenien “una posició molt rígida” que des del Govern “hem intentat suavitzarla en les seves pretensions de renovar el contracte.” Asens ha dit que el compromís del Govern és ferm i que es busquen “alternatives en altres barris” tot i que l’objectiu principal és “que es quedi allà on està, perquè la ubicació és important.” “No descartem tinència immobiliaria o finançament. No ens podem permetre que desapareixi”, ha acabat dient Asens.

La CUP els dona suport

La CUP ha intervingut a l’Audiència Pública per donar suport a La Tecla, així com també al Grup Caliu – Ateneu Divers, i ha criticat que la situació d’aquests projectes sigui el resultat d'”interessos privats i especulatius.”

Els cupaires han criticat que el capitalisme tingui “barra lliure” a Sarrià – Sant Gervasi per sobre de l’organització popular i el teixit associatiu “que és el que dona vida, cohesió i seguretat als nostres barris.”

“Remarquem que la millora del districte no passa per polítiques neoliberals, pasen per polítiques socials que fomentin l’organitació veïnal i espais de gestió comunitària”, ha llegit una de les candidates del districte dels cupaires a la llista de Barcelona, Anna Lletjòs, que ha aprofitat per felicitar el naixement del projecte llebrenc Casa Buenos Aires.

Casa Buenos Aires demana protegir el patrimoni

Representants de la Casa Buenos Aires han intervingut per demanar explicacions sobre “l’estat i tipus de catalogació” que es podria aplicar a l’edifici històric de la Llar Betània ocupat aquesta setmana per part del veïnat, on plantejen la creació “d’un projecte d’habitatge col·lectiu i obert al barri” amb la voluntat que no acabi en mans privades, sinó que pugui ser un equipament que “doni solucions integrals al problema de l’habitatge i obri espais en un barri mancat d’equipaments.”

Representants del projecte Casa Buenos Aires © Carme Rocamora

Des de la Cooperativa de Consum Can Pujades també s’ha volgut mostrat suport al projecte Casa Buenos Aires, argumentant que mentre es feien reunions amb el Govern per plantejar, a través de Sostre Cívic, la proposta de creació d’un espai de cohabitatge, a les seves esquenes avançava la proposta de convertir l’espai en un hotel de luxe. Des de Can Pujades s’ha titllat com a “estafa i engany polític.”

Per part del Govern, Asens ha explicat que s’ha demanat a Patrimoni la possibilitat de catalogar l’edifici, un fet que ha forçat la suspensió temporal de la tramitació de la  llicència existent d’un projecte d’hotel. Asens, que ha anunciat la data del 18 de març per mantenir una reunió amb representants de la Casa Buenos Aires, ha dit que el seu Govern comparteix la reivindicació que l’espai no es converteixi en un hotel de luxe i no n’ha descartat la seva compra, si es concreta la catalogació. De l’edifici ha dit que “podria acollir qualsevol tipus d’activitat” pel bon estat en què es manté.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.