Dissabte 14, setembre 2024
17.8 C
Sant Gervasi
17.8 C
Sarrià
Publicitat

La tornada a l’escola

Publicat el 14.9.2016 18:00

Mossos d’Esquadra

Xavier Boned

El mes de setembre tornen els alumnes a les escoles. Per l’Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos d’Esquadra del districte de Sarrià-Sant Gervasi és un moment clau. Aquest districte té la més alta concentració d’escoles de tota Europa. Compta amb uns 150 centres educatius, des d’escoles bressol fins a universitats, que mouen més de 40.000 alumnes a diari. A aquest important nombre de persones cal sumar professors, treballadors i milers de pares o familiars que acompanyen molts alumnes.

Publicitat

Per a la policia aquests números signifiquen que, tard o d’hora, haurem de fer alguna intervenció dins o fora dels centres educatius, ja sigui preventiva o de reacció davant alguna problemàtica.

Publicitat

En l’àmbit de la prevenció als centres educatius, cada curs, realitzem al voltant de 200 xerrades adreçades als alumnes de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius, tant d’escoles públiques com de concertades o privades. Del total de conferències realitzades el curs 2015-16, en 113 vam parlar sobre prevenció i riscos a les xarxes socials. La resta van quedar repartides amb prevenció del consum de drogues, violència masclista, situacions de risc per joves, conductes discriminatòries i presentació del Cos de Mossos d’Esquadra. A més de les xerrades realitzades, el curs passat també vam mantenir 157 reunions amb directors, coordinadors i/o caps d’estudi.

L’anàlisi d’aquestes dades ens indica que les xarxes socials són una preocupació important en l’àmbit educatiu, molt per damunt del consum de drogues o les altres temàtiques sobre les quals els Mossos d’Esquadra fem prevenció. En aquest sentit, vam notar un increment de casos relacionats amb la difusió d’imatges íntimes, compartides inicialment de forma voluntària, per part de menors d’edat. Aquesta és una problemàtica important ja que comporta uns desgast psicològic en les víctimes d’aquest tipus d’assetjament. Aquestes problemàtiques s’allarguen en el temps donat que, un cop les imatges són compartides a les xarxes socials, és més que difícil aturar la seva difusió viral. Això, sense tenir en compte que és pràcticament impossible fer desaparèixer imatges penjades a la xarxa d’internet.

Davant d’aquesta i d’altres problemàtiques, des de la nostra Oficina de Relacions amb la Comunitat proposem mediacions a les parts afectades amb l’objectiu d’evitar denúncies que, sovint, no ajuden a solucionar el problema ni el patiment de les víctimes. Aquestes mediacions es realitzen en coordinació amb la direcció de cada centre educatiu. En cas que no hi hagi acord, o voluntat de fer la mediació, sempre es pot tirar endavant amb la denúncia penal.

Per evitar aquest tipus de casos cal conscienciar els joves, i tothom en general, que no s’ha de compartir imatges íntimes amb ningú, ni tan sols amb la teva parella.

Bon curs 2016-2017!

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.