Juanjo Compairé
El 2 de febrer al vespre, a la Casa Sagnier es va fer la presentació de la xarxa d’economia social i solidària de Sant Gervasi. L’economia social i solidària (ESS) és aquella que funciona fora del mercat i que no té ànim de lucre:
– Entitats del tercer sector: per exemple, TEAS, un centre ocupacional per a persones amb diversitat de capacitats mentals. O bé, la Fundació Engrunes.
– Cooperatives, com ara, Germinal, cooperativa de consum de productes eco-biològics.
– Grups d’economia comunitària: cases okupades (com la del carrer Balmes, 276), grups de criança compartida (com el grup “manada gori-gori” del Farró), grups feministes d’economia de la cura, etc.
– Economia col·laborativa: botigues de segona mà amb funció social, bancs del temps, etc.
– També en formarien part les societats laborals i les mutualitats.
L’acte pretenia que les entitats, associacions i grups es coneguessin entre sí, que s’apuntessin al portal d’Internet “Pam a pam” i que comencessin a intercanviar, compartir i elaborar conjuntament projectes i activitats.
Al nostre districte, aquesta xarxa està impulsada des de l’Ajuntament de Barcelona (el programa “Barcelona activa”) i de l’Associació Cultural Casa Orlandai. De fet, la presentació la va fer Enric Capdevila, anterior president de l’entitat, i després hi van intervenir Raimon Carreras, Mònica Beneyto i Montse Framis, els responsables de portar el projecte a port.
Amb les entitats representades i les assistents (una quarantena de persones) es va anar completant el mapatge de l’economia social i solidària de Sant Gervasi: comptem amb els centres cívics (Pere Pruna, Vil·la Florida, Casa Sagnier, Can Castelló), el Punt d’Informació Juvenil i les associacions de veïns del Farró i del Putxet. A més, tot un munt d’associacions i grups de tota mena, a banda dels ja esmentats. El mapa de Sant Gervasi està ple d’iniciatives d’aquest tipus.
Les persones impulsores esperen que, un cop es vagi eixamplant aquest mapatge, comencin a brollar les iniciatives compartides, els projectes en comú. En una paraula, que aflori aquesta economia que ha restat a l’ombra. Que es demostri que unes altres formes d’economia i de vida també són possibles.