Divendres 21, juny 2024
20.8 C
Sant Gervasi
20.7 C
Sarrià
Publicitat

L’accés a l’habitatge

Publicat el 3.4.2018 9:30

Una perspectiva solidària

Maria Medina i Bernat Julià

Encetem un nou espai al diari per donar cabuda a aquelles iniciatives que promouen alternatives transformadores al model imperant. Des de Sarrià-Sant Gervasi Coopera treballem per enfortir projectes transformadors el districte i volem donar-los a conèixer. En aquest espai abordarem problemàtiques i necessitats socials, ambientals i culturals i mostrarem les alternatives que tenim a tocar.

Publicitat

L’augment del preu del lloguer i el procés d’emergència habitacional que viuen moltes persones  posa sobre la taula la necessitat de replantejar profundament la qüestió de l’habitatge a Barcelona. Segons publica el diari Ara, cada dia 36 famílies es queden sense casa perquè no poden pagar el lloguer o la hipoteca, o el que es el mateix, cada hora es produeixen entre un i dos desnonaments a Catalunya. Més dades: només el 5% dels pisos de lloguer de la ciutat de Barcelona estan per sota dels 800 € i, segons un estudi realitzat recentment, els joves han de dedicar un 65% dels seus ingressos a pagar el lloguer. El passat 28 de febrer es presentava a Vil·la Urània el Sindicat de Llogaters en una activitat organitzada pel 15M de Sarrià-Sant Gervasi, que va servir per “donar eines per lluitar contra els abusos dels grans especuladors i contra l’expulsió que estem patint”, i per saber “com funciona el Sindicat i la necessitat de treballar plegats per evitar que aquesta situació empitjori”.

Publicitat

Recentment, al barri de Sarrià també s’han fet xerrades sobre la situació actual de l’habitatge en què, també hi va participar el Sindicat de Llogaters, l’Obra Social BCN i Fem Sant Antoni, una entitat veïnal que s’organitza per fer front a l’especulació immobiliària. La sessió estava organitzada per Cohabitem Sarrià, una de les diverses entitats que han sorgit per fer front a  la problemàtica des de Sarrià-Sant Gervasi.

La situació no només ha trobat una resposta des de la reivindicació veïnal sinó que també ha fet emergir alternatives al model d’habitatge actual. Una de les propostes que s’han posat damunt la taula darrerament és el model de les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús, ara mateix liderada per entitats com Sostre Cívic o La Borda Coop.

El cohabitatge és una modalitat d’accés a l’habitatge que permet a una comunitat de persones viure en un edifici sense ser-ne els propietaris o els arrendadors, per un termini de temps ampli -de 50 a 100 anys- i a un preu inferior al del mercat. Les persones que s’organitzen en forma de cooperativa promouen un model d’habitatge basat en espais i projectes comuns, i donen un valor afegit a l’immoble.

També es parla de la masoveria urbana, una eina cada cop més practicada que es basa en arribar a un acord amb un propietari a través del qual l’inquilí no paga cap lloguer o un lloguer simbòlic i com a contraprestació es compromet a reparar i millorar l’estat de l’habitatge.

Finalment, diversos col·lectius fan referència a l’okupació com a resposta a l’especulació urbanística i com a alternativa d’habitatge davant del gran nombre d’habitatges buits que hi ha a Catalunya.

En tots els casos, es fa palesa la necessitat d’organitzar-se i de treballar de forma col·lectiva per trobar solucions a aquesta problemàtica que afecta a un dret fonamental.

Maria Medina i Bernat Julià, tècnics del projecte SSG Coopera: sarriasantgervasiess.com

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.