Dijous 25, abril 2024
14.3 C
Sant Gervasi
14.2 C
Sarrià
Publicitat

L’Ajuntament ja té les claus de la Buenos Aires i Vallvidrera comença a dibuixar el seu futur

El terreny, on es va evitar la construcció d'un hotel de luxe gràcies a una ocupació juvenil, acollirà habitatge social i un espai comunitari al voltant d'una plaça pública

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Societat

Carme Rocamora, Sergi Alemany

L’Ajuntament de Barcelona ja té en propietat, des de finals de novembre, les claus de la Casa Buenos Aires, segons ha pogut saber El Jardí de fonts municipals. Es tracta de l’edifici modernista pel qual una vintena de joves de Vallvidrera van lluitar durant un any i mig mitjançant una ocupació que es va acabar el 28 d’octubre del 2020, amb un desallotjament no exempt de polèmica per part dels Mossos d’Esquadra. El resultat van ser multes per valor d’uns 40.000 euros, però també el compromís de l’Ajuntament d’expropiar l’edifici a la propietat, la congregació religiosa dels Pares Paüls, que tenia signat un acord amb la societat London Private Company per enderrocar l’edifici i construir-hi en el seu lloc un hotel de luxe. Aquesta operació va costar finalment 4,2 milions d’euros al consistori, segons ha pogut saber aquest diari.

Publicitat

L’Ajuntament, després d’un llarg procés que ha comportat l’obertura d’una causa penal per prevaricació contra la tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, per part de la London Private Company, ha qualificat el terreny com a equipament d’habitatge dotacional i ha mantingut a hores d’ara dues primeres reunions amb l’Associació de Veïnes de Mont d’Orsà de Vallvidrera per començar a planificar el futur de la Buenos Aires, on hi ha previst crear 37 habitatges de lloguer social. La idea de l’Ajuntament és arribar a temps d’obrir el concurs públic per les obres aquest mandat, abans de les eleccions municipals previstes pel mes de maig.

Publicitat

Ara mateix, a tot el districte de Sarrià-Sant Gervasi només hi ha 209 pisos de lloguer per sota del preu de mercat, el que representa un 0,37 % dels 57.009 habitatges que hi ha en total. Unes xifres que queden molt lluny del 15 % d’habitacle destinat a polítiques socials que marca la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge. En aquest context, l’adquisició de la Casa Buenos Aires suposa una oportunitat per ampliar el parc d’habitatge de lloguer assequible en un barri, Vallvidrera, amb molt poca disponibilitat de sòl.

Planejament urbanístic de la Buenos Aires

El que hi ha més avançat a hores d’ara és el planejament urbanístic de la zona on es troba la Buenos Aires, que es dividirà en tres espais d’habitatge al voltant d’una gran plaça pública que ocuparà l’actual pati de la casa, que desapareixerà. El primer espai habitat serà l’edifici de l’antic Hotel Buenos Aires, on s’actuarà per eliminar alguns annexos construïts amb el pas dels anys i es recuperaran les façanes i les serigrafies originals. Aquest espai haurà d’acollir 17 pisos dedicats a gent gran amb dependències lleus.

L’edifici de la Buenos Aires ocupat a Vallvidrera © Elena Bulet

El segon espai, la sala noble i menjador de l’antic hotel, que es troba a peu de carrer, es vol destinar a un equipament associat comunitari, com un centre de dia. Finalment, la construcció d’un nou edifici per sota de rasant permetrà crear una vintena de pisos nous, que en aquest cas podrien encarar-se cap al cohabitatge, amb una zona de serveis comuns i un espai de cotreball. És una de les propostes que s’està treballant i que busca la interrelació entre la gent jove i la gent gran.

Menjador de la Casa Buenos Aires © Elena Bulet

Des de l’Associació de Veïnes de Mont d’Orsà de Vallvidrera s’ha convocat al veïnat aquest diumenge per explicar la situació actual de la Casa Buenos Aires i escoltar propostes de futur, en una trobada que es farà al Mercat Cultural, a les 11 h del matí.

En la pluja d’idees inicial d’alguns veïns es contempla aprofitar les grans cuines que té l’antic edifici de l’hotel per crear un espai comunitari a benefici dels productors alimentaris que té Collserola. Un obrador. És només una de les primeres idees per omplir en un futur de vida l’espai recuperat pel poble llebrenc. Efectivament, la Buenos Aires serà un projecte que viurà per sempre.

Desallotgen la Casa Buenos Aires, un projecte que viurà per sempre

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.