Societat
Jesús Mestre
Les Cambres de Comerç són institucions prou significatives com per deixar que siguin governades des de l’Ibex35. De fet, com ha afirmat Montse Soler, ponent de l’acte que ha organitzat l’ANC de Sarrià–Sant Gervasi aquest dimarts a Vil·la Florida, les Cambres participen en espais estratègics de l’economia i de les infraestructures de Catalunya com fires, ports o consells econòmics. Per això, els autònoms i els empresaris del país han de participar en les eleccions a les 13 Cambres de Comerç catalanes, que s’han convocat entre el 2 i el 7 de maig en vot telemàtic, i el 8 maig en vot presencial.
Soler, després d’explicar com són els òrgans de govern de les Cambres i el sistema d’elecció dels seus membres, ha afirmat que, com a molt, en les darreres eleccions només han votat el 2% dels més de 400.000 empresaris i autònoms que tenen dret a fer-ho. Van ser, sobretot, les grans empreses. Així, com a exemple, Nissan va aconseguir la cadira del sector “constructors de cotxes” amb tan sols 14 vots. Així, la campanya “Les cambres: eina de país”, sostinguda per l’Assemblea (ANC) i el Cercle Català de Negocis (CCN), busca unes Cambres compromeses amb el país i el seu potent teixit empresarial.
La campanya proposa aconseguir-ho a partir dels següents compromisos:
– Lideratge econòmic i sense submissió als interessos d’oligopolis i empreses amb seus no catalanes.
– Representació dels interessos de totes les empreses que conformen el teixit empresarial de Catalunya: microempreses, pimes, grans empreses, autònoms i cooperatives.
– Bon govern a partir d’un nou model de Cambres: més democràtiques, d’acord amb la participació, la transparència, la innovació i la igualtat.
– Fomentar el talent, el cooperativisme i les polítiques d’ocupació i d’emprenedoria, en el marc d’una economia sostenible i amb valors.
Aconseguir un govern independentista a les cambres
L’objectiu és situar el màxim de representants favorables a l’independentisme en el govern de les Cambres i, per tant, escollir els membres de la candidatura que s’està confeccionant, encapçalada per Joan Canadell, empresari i cofundador del CCN, que el dia 21 de març farà una xerrada al Col·legi Major Sant Jordi. A la reunió també hi ha assistit Pere Barrios, empresari del sector del metall, també compromès amb la candidatura. Caldrà un mínim de 31 representats sobre els 60 membres del govern, en el cas de la Cambra de Barcelona, per poder influir en les seves decisions.
La clau és com exercir el dret de vot, sobretot el vot electrònic mitjançant un certificat digital vàlid i reconegut per la Cambra (els d’idCAT i de FNMT). Aquest és un tràmit indispensable i que, si no s’ha fet encara, requereix gestions i temps. Per a més informació es pot consultar el web tuvotestucomptes.cat