Societat
Jesús Mestre Campi
La parròquia de la Bonanova va tornar a acollir un acte d’identificació gervasienca. El 12 de maig s’hi va celebrar l’acte inaugural de la commemoració del 125è aniversari de l’annexió de Sant Gervasi de Cassoles a Barcelona. El president de Barnavasi, vicepresident del Consell de Barri de Sant Gervasi – La Bonanova i principal responsable de la Comissió del 125è aniversari, Salvador Albuixech, va presentar una extensa programació d’actes per als mesos de maig i juny, i que culminaran amb l’exposició “Som de Sant Gervasi. 125 anys sent barri”, que es podrà veure a l’Espai Dipòsit del Rei Martí entre el 13 i el 19 de juny.
Albuixech també va recordar la importància de commemorar el Centenari de l’annexió, ja que va propiciar la recuperació de la personalitat de Sant Gervasi i l’enfortiment de les entitats més representatives del barri, com l’Associació de Veïns de Sant Gervasi de Cassoles. Això va permetre fer campanyes de recuperació d’indrets com Can Castelló, l’església de les Reparadores o la Puericultura, que ara són els centres cívics de Can Castelló, Pere Pruna i Vil·la Florida respectivament. Aquests espais són lloc de trobada del veïnat, la qual cosa afavoreix la convivència.
A continuació, l’expresident de l’Institut d’Estudis Catalans, veí de Galvany i col·laborador d’El Jardí, Manuel Castellet, va fer una conferència centrada en la història de Sant Gervasi de Cassoles com a municipi independent, amb pinzellades sobre la seva experiència personal i familiar: Castellet viu a la casa que el seu avi va fer construir el 1911. També va recordar la resistència dels gervasiencs a ser annexionats a Barcelona i el context en l’època, amb la Guerra de Cuba i un estat en fallida econòmica. Aquesta situació va propiciar que el govern espanyol, després de gairebé 25 anys rebutjant l’expedient d’agregació que demanava Barcelona, finalment l’abril del 1897 hi donés via administrativa. L’annexió dels pobles del Pla va provocar diverses manifestacions, sobretot una que va reunir a unes 40.000 persones, de les més importants que hi va haver a la Barcelona de l’època. A Sant Gervasi també s’hi van fer mítings i manifestacions de rebuig.
💯 Commemoració del 125è aniversari de l’agregació de Sant Gervasi de Cassoles a Barcelona durant els mesos de maig i juny.
🏛️ Les activitats tindran lloc als equipaments municipals del barri, i obertes a tots els públics.
👉🌐 Consulta la programació a https://t.co/tXhbmU2gOd pic.twitter.com/APWyfuFx3i
— Sarrià – Sant Gervasi (@Bcn_SSTG) May 16, 2022
L’acte va seguir amb un parlament del regidor de Sarrià – Sant Gervasi i també veí del barri, Albert Batlle, i va cloure amb un concert de la coral Tons i Sons. La commemoració es fa a partir d’una entesa entre diverses entitats de Sant Gervasi reunides en la Comissió del 125è aniversari, que col·laboren conjuntament en el programa d’activitats, tal com es va fer ara fa 25 anys. L’objectiu és enfortir el sentiment d’identitat de Sant Gervasi i els seus barris: la Bonanova, Galvany, el Putxet i el Farró.