Dimarts 14, maig 2024
17.5 C
Sant Gervasi
17.4 C
Sarrià
Publicitat

L’Era Digital: llegir el món digital

Publicat el 29.1.2017 22:44

Notícies de Sant Gervasi

La Biblioteca de Sant Gervasi – Joan Maragall proposa un seguit de conferències per reflexionar a l’entorn de la lectura en l’Era Digital. Van començar el passat 16 de gener i seguiran al llarg de les següents setmanes.

Perquè un objecte o un sistema, que són entitats no humanes, sigui intel·ligent, és a dir, perquè reculli informació sobre el seu entorn i actuï en conseqüència, primer ha d’haver après a llegir i nosaltres, com a éssers humans, hem hagut de passar de tenir el rol exclusiu de lectors a ser, també, objectes de lectura. En aquest cicle partirem de la idea de la lectoescriptura per analitzar l’entramat d’actors, situacions i pràctiques que canvien la manera com les màquines i les persones ens relacionem i ens afectem mútuament.

Dilluns 30 de gener, 19 h

Qui llegeix a qui? Llibertat, control i cognició en l’era digital. Ramon Sangüesa i Andreu Belsunces
Fins fa relativament poc, els únics éssers capaços de llegir érem les persones. Però ara molts dels dispositius que ens envolten recullen i sistematitzen informació sobre nosaltres. Vol dir això que ens llegeixen? Ens hem convertit en textos que les màquines poden descodificar? Quins són els paràmetres a partir dels quals ho fan? I, d’altra banda, com llegim nosaltres les màquines? Com intentem interpretar una complexitat que comença a sobrepassar­nos?

Publicitat

Dilluns 13 de febrer, 19 h

De la visió lectora al cos lector. Ramon Sangüesa
En el nou món digital, tendim a pensar que la visió i l’intel·lecte són pre­ponderants en la percepció i la interpretació de la informació. Per dir­ho així, operem des del «punt de vista». Ara bé, encara és així, o hi ha hagut un canvi profund en la percepció que no s’esgota en la visió i que implica altres sentits? Quins canvis es produeixen en una lectura que va més enllà de la visió i que modifica el nostre «punt de vista»? Comentarem diverses alternatives, entre elles la proposta del «punt de ser», de Derrick de Kherkhove.

Publicitat

Dilluns 27 de febrer, 19 h

Si t’ha agradat això, llegiràs allò: convergències, imposicions i resistències. Ramon Sangüesa i Andreu Belsunces
Quan ens relacionem amb les indústries culturals per mitjà de plataformes com Netflix o Amazon, deixem un rastre que permet que les màquines que hi ha al darrere coneguin les nostres preferències i, d’aquesta manera, ens facin recomanacions. Tots els patrons de consum cultural que recorren a aquests sistemes estan guiant la creació de nous productes culturals, com ara la sèrie House of Cards. Com funciona aquest procés de creació basat en la vigilància tova?

Dilluns 13 de març, 19 h

Taller: Com llegim i ens llegeixen? Com escrivim i ens escriuen? Ramon Sangüesa i Andreu Belsunces
En aquest taller explorarem, des de la nostra experiència, de quines mane­res llegim en diferents dispositius, i reflexionarem col·lectivament sobre la forma com, alhora, som llegits per les màquines. També posarem èmfasi en la manera com escrivim en aquests sistemes, i en com aquests sistemes ens escriuen com a individus i com a societat.

Ponents:

Andreu Belsunces, professor d’Elisava i Tecnocampus­-Mataró i col·laborador del Laboratori Cívic d’Economia i Innovació Social CoBoi. Els seus interessos el porten a voler comprendre i fer encaixar: cultura digital, innovació social, noves formes narratives i processos col·laboratius.

Ramon Sangüesa, professor de la UPC i investigador afiliat de la Universitat de Columbia a Nova York. Treballa en la cultura de les tecnologies digitals i en la seva visibilització. Fundador de la plataforma Equipo Cafeína de recerca i comunicació

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.