Dissabte 20, abril 2024
18.4 C
Sant Gervasi
18.4 C
Sarrià
Publicitat

Les clàusules sòl

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Perspectiva legal

Ingrid Sumarroca

En perspectiva històrica, cal destacar la vitalitat i la solidesa del mercat hipotecari des de la seva creació, l’any 1982, i posar-ho en conjunció amb l’avanç econòmic de la nostra societat, malgrat la crisi dels darrers anys.

Publicitat

Les clàusules sòl es van introduir a la pràctica bancària per tal de garantir un mínim de rendibilitat a la cartera de crèdits hipotecaris que permetés a les entitats rescabalar-se dels costos de producció i administració dels préstecs hipotecaris. Aquesta és una de les principals raons que van portar al Tribunal Suprem a declarar el 9 de maig de 2013 que les clàusules sòl són lícites, resolució que va ser confirmada posteriorment el 25 de març de 2015.

Publicitat

Per a determinar la seva nul·litat per abusivitat, es requeria superar els següents obstacles:

1. Que fossin condicions generals de la contractació.
2. Que fossin pre-redactades i no negociades individualment.
3. Que estiguessin destinades a ésser incorporades a una pluralitat de contractes.
4. Que es referissin a un element essencial del contracte, o definissin l’objecte principal del mateix, perquè en aquest darrer cas quedaven fora del control d’abusivitat.
5. Que estiguessin redactades de manera clara i transparent, segons els criteris exigits per la jurisprudència europea.

La Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 21 de desembre de 2016 va establir que els efectes de la nul·litat de les clàusules sòl havia d’ésser la devolució total i no quedant limitades a la devolució de quantitats des del mes de maig de 2013, com s’havia aplicat fins aleshores.

En adaptació interna, la Sentència del Ple del Tribunal Suprem de 24 de febrer de 2017, primer, evita subordinar les accions individuals de nul·litat de clàusules abusives en contractes amb consumidors, al resultat previ de l’exercici d’una acció col·lectiva de cessació dirigida contra les mateixes clàusules.

Facilitat per reclamar la cláusula sòl

Per tant, es conclou que la Sentència de 09 de maig de 2013 no produeix efectes de cosa jutjada material perquè és contrari a la Directiva “qualsevol limitació temporal dels efectes restitutoris després de la declaració d’abusivitat”. En conseqüència, totes aquelles reclamacions, fins i tot on hagi recaigut sentència ferma, poden reprendre’s per tal de rescabalar-se dels imports pagats en excés amb anterioritat al mes de maig de 2013.

El Consell General del Poder Judicial ha habilitat jutjats especialitzats en cada província que són els encarregats de tramitar aquests assumptes, de manera que hi ha total facilitat per a reclamar per la clàusula sòl

Ingrid Sumarroca és advocada i economista

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí