Arquitectura
Jaume de Oleza
Al cor del barri de Can Rectoret, al carrer Júpiter número 7, es pot observar un edifici abandonat i ruïnós. Una construcció que havia estat les aigüeres d’un sanatori antituberculós. Aquest centre hospitalari va ser impulsat al seu dia per la societat Sanatori del Tibidabo, que estava presidida pel farmacèutic Salvador Andreu. El conegut empresari va ser promotor de la urbanització del Tibidabo.
Un projecte que va aparèixer a conseqüència de la gran mortaldat que en aquell temps provocava la tuberculosi. Una malaltia que precisament va posar fi a la vida del Rei Alfons XII, i que no tenia cap sistema curatiu fins que l’any 1882, Robert Heinrich Hermann Koch, un metge i microbiòleg alemany, va descobrir l’organisme que la produïa. Per a la curació, es buscava que els pacients fossin internats en sanatoris relativament aïllats.
Un projecte que pretenia així dotar la ciutat uns mitjans curatius mitjançant procediments moderns, situant-la en l’àmbit d’altres grans centres existents a l’estranger. La finca de Can Rectoret provenia d’una més gran anomenada Can Castellví de la Riera Rectoret. El 1903 es va vendre la finca a la societat Sanatori del Tibidabo. El projecte del sanatori va ser encarregat a Joan Rubió i Bellver que el va construir entre 1903 i 1905, i paradoxes de la història, mai no es va arribar a utilitzar com a sanatori. Durant la guerra va ser destruït, a excepció d’aquest cos de les aigüeres.
L’edifici que actualment queda en peu d’aproximadament 250 m², està construït amb parets de maó vist, i destaca per les torres circulars amb cobertes còniques, revestides en trencadís. Una estètica que li ha valgut el nom del Castell. Joan Rubió i Bellver (1871-1952) va ser un arquitecte de reconegut prestigi a la nostra ciutat, obres seves són la casa Roviralta o Frare Blanc i l’ampliació de l’Escola Industrial. Va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona i deixeble destacat d’Antoni Gaudí.
La construcció es deu a Josep Bayó i Font, un mestre constructor, que durant molts anys va dur a terme importants obres de Gaudí, com la Casa Batlló i la Casa Milà, entre d’altres. Durant anys aquest edifici va estar abandonat i ocupat en diverses ocasions. Les entitats veïnals de Can Rectoret han reclamat la rehabilitació d’aquest singular edifici, catalogat amb nivell C al Catàleg del patrimoni Arquitectònic de la ciutat.
Jaume de Oleza és arquitecte