Dijous 29, febrer 2024
16.7 C
Sant Gervasi
16.7 C
Sarrià
Publicitat

Les treballadores de la llar i el dret a l’atur: com s’aplica?

Tot allò que heu de saber si teniu empleades de la llar durant el 2023

Publicat el 1.1.2023 6:30

Economia

Jordi Menescal

Des de l’1 d’octubre del 2022, les persones treballadores de la llar tenen dret a l’atur. Per aquest motiu, les persones ocupadores han de cotitzar per la contingència d’atur i del Fons de Garantia Salarial (FOGASA), amb la conseqüència d’un increment del cost de Seguretat Social de la persona treballadora. Important i a tenir en compte, que també des de l’1 d’octubre de l’any passat va quedar eliminat l’acomiadament per desistiment de l’ocupador. Aquest, a partir d’ara, haurà d’acreditar els motius de la finalització del contracte.

Publicitat

Per altra banda, sorgeixen nous motius d’acomiadament com són la disminució d’ingressos de la unitat familiar o l’increment de les seves despeses per causa sobrevinguda, la modificació substancial de les necessitats familiars que justifiquin que s’ha de prescindir de la persona treballadora de la llar i el comportament de la persona treballadora que fonamenti de manera raonable la pèrdua de confiança de la persona ocupadora.

Publicitat

Així mateix, sorgeixen noves obligacions per part de la persona ocupadora, com són la de comunicar per escrit la voluntat de l’ocupador de donar per finalitzada la relació laboral i la causa, amb una indemnització corresponent a 12 dies de salari per any de servei amb el límit de 6 mensualitats. En cas que un jutge declarés la improcedència de l’acomiadament, la indemnització passaria a ser de 33 dies de salari per any de servei.

En matèria d’acomiadament, també heu de preveure que si la persona que heu tingut ocupada us ha prestat el servei de més d’un any, l’haureu d’avisar per escrit com a mínim 20 dies abans de l’acomiadament. En altres supòsits aquest pre-avís serà de 7 dies. Durant aquest període d’avís, la persona que presti el seu servei a jornada completa disposarà d’un permís de sis hores setmanals, sense pèrdua de la seva retribució i amb la finalitat de trobar feina. Aquest permís es podrà substituir per una indemnització equivalent als salaris d’aquest període. A més, si es un treballador en règim intern, la decisió de comunicar la finalització del contracte de treball no es podrà fer entre les 17 i les 8 h de l’endemà (excepte que la decisió esdevingui motivada per una falta molt greu als deures de lleialtat i confiança).

Si teniu empleats de la llar, compteu que a partir de l’1 de gener del 2023, l’ocupador assumeix les obligacions en matèria de cotització en relació amb les persones empleades al servei de la llar. Aquestes obligacions es refereixen a la comunicació de dades i en especial a les altes, però també a les variacions de dades i les baixes. A partir d’aquesta data també hi ha una escala nova de cotització. Si disposeu de persones treballadores de la llar, estigueu pendents a partir de l’abril de 2023, ja que la Seguretat Social haurà d’aplicar unes bonificacions del 30 % o 45 % en funció dels requisits de patrimoni o renda de la unitat familiar o de convivència de la persona ocupadora, en els terminis que es fixin reglamentàriament (a dia d’avui encara no s’ha aprovat cap reglament).

Com sempre resto a la vostra disposició per qualsevol dubte que tingueu sobre el tema a info@menescal.es o be a través de la pàgina web www.menescal.es on trobareu totes les meves dades de contacte.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

1 COMENTARI

  1. Tenim una noia q’ens ve un cop a la setmana (6 hores). La tenim donada d’ alta a la SS i li tenim reconeguts tots els derest.
    Nosaltres som dos persones jubilades, que en de fer per aqumediarla perque ens costa cada mes al voltant de 600 € i ja es molt per nosaltres.Gràcies.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.