Dimarts 16, juliol 2024
28.1 C
Sant Gervasi
28.1 C
Sarrià
Publicitat

L’Esplai Bonanova

Publicat el 11.1.2016 10:00

gent gran

Francesc Alaman i Sales

Antic panell a l'entrada del centre. A la imatge destacada, façana de la seu de l’Espai Bonanova, al carrer Muntaner. Fotografies de l?Esplai Bonanova
Antic panell a l’entrada del centre. A la imatge destacada, façana de la seu de l’Espai Bonanova, al carrer Muntaner.
Fotografies de l’Esplai Bonanova

Aquest nom tothom sap què és. Bé, si no tothom, al menys la gent del barri i part dels forasters. Muntaner 441 baixos. Anem-hi. Hi veureu, en una excel·lent façana molt pròpia del carrer dit d’en Ramon Muntaner, el cronista, hi veureu, us dic, ni més ni menys que una oficina de la “Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros” amb una entrada que ens transporta a una vida, de molt, anterior a l’euro. Fa goig de contemplar el conjunt, us ho ben asseguro. Si us decidiu a entrar-hi no espereu veure-hi els escrivents amb visera negra treballant damunt dels enormes llibres ratllats. No, entrareu en un altre món, plenament actual, sobre el qual es projecta l’esforç d’unes dues mil persones associades per fer activitats que vagin en benefici de la gent gran i de la societat en general. No cal dir que sempre sense ànim de lucre i de manera voluntària. En un llenguatge administratiu diríem que aquí, a Muntaner 441, hi té la seu l’Associació de Gent Gran de Sant Gervasi. Amb el seu NIF i tot! Però la sopa de lletres continua. Així a la façana, hi veureu tanmateix un rètol que ens adverteix que sou davant d’un Espai Caixa de la Fundació la Caixa. Com lliguem aquesta salsa? Ben senzill. La Fundació la Caixa és propietària d’un Espai Caixa, l’ús del qual té cedit a l’Associació de Gent Gran de Sant Gervasi (de nom col·loquial Esplai Bonanova) donat que els interessos de les dues parts coincideixen pel que fa a la gent gran i així ho tenen acordat.

Publicitat

Ara bé, sabem que els esperits són forts, però en entrar al local ens adonarem tot de cop que la matèria pot ser dèbil. No és la millor de les instal·lacions. Aquí radica el mèrit de l’esforç continuat de Fundació i Associació per superar les dificultats al llarg del temps. Amb tensions continuades, no cal negar-ho, però amb resultats prou satisfactoris, pensem, per a ambdues parts. La Fundació ha mantingut la seva aposta i per part de l’Esplai, de la seva massa social sempre han sorgit els voluntaris que calien en cada moment. Ells han agafat les responsabilitats d’oferir les activitats de l’Esplai, ja siguin demanades pels socis o innovades i proposades pels voluntaris.

Publicitat

Les activitats de l’Esplai s’han desenvolupat al llarg de tots aquests anys, però si ha fet falta s’han transformat. Dos exemples. S’ha passat de fer lots de Nadal pels socis a recollir menjar pels necessitats del barri i de la ciutat. O bé, passar de tenir una terrasseta sense ús a fer-hi classes de jardineria i que faci goig.

La mena d’activitats realitzades, sense ànim de fer-ne un llistat exhaustiu, són totes les que ens proposa i facilita la Fundació, les pròpies de jocs de taula, treballs manuals, xerrades (art, història, economia,…), idiomes, informàtica, etc. No oblidem les que també radiquen al local però tenen alguna projecció exterior, com el teatre o la coral. I d’altres que, amb aparent poc ressò, resulten de gran valor, com la dedicació de voluntaris a proporcionar distraccions senzilles els dissabtes i diumenges a la tarda en benefici de molts associats que eviten així la solitud.

L’Esplai també s’ho passa bé. Celebrem diades festives i tradicionals, sortim de tant en tant i un cop a l’any fem un petit viatge (o no petit, segons les butxaques).

La llista d’activitats està limitada per les dimensions del local. Només l’enginy i l’esforç dels voluntaris podran ampliar-la i millorar-la.

Benvinguts a l’Esplai!

PS. No vingueu tots alhora que no hi cabríeu!

Francesc Alaman i Sales és membre de la Junta Directiva de l’Associació de Gent Gran de Sant Gervasi

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.