Publicitat

Llençar objectes

spot_img

Publicat el 8.5.2017 9:00

Escoles

Mireia Verdaguer

Quan els fills exposen el seu caràcter en públic, sovint els pares no saben gaire bé quina és la millor manera de reaccionar.

Publicitat

Els nens i nenes d’aquesta edat, encara no tenen el llenguatge suficientment desenvolupat per poder demanar les coses degudament. Per això, a vegades prenen certes accions i comportaments, que, poc o molt favorables, els ajuden a donar-se a entendre i per tant, a aconseguir els seus objectius.

Publicitat

Hi ha qui considera que si una criatura llença objectes o el menjar a terra quan té un any i mig o dos, és degut a un caràcter fort o bé degut a una falta de límits clars a casa.

Heu anat al parc i de cop i volta el vostre fill o filla ha agafat un grapat de sorra o una joguina i l’ha llençada a una altra persona?

Com poder pal·liar aquest impuls?

Moltes famílies consulten sobre com poder pal·liar aquest impuls sense crits ni castics:

1 – Quan llenci un objecte o el menjar al terra: No el recolliu vosaltres, no us enfadeu, ni crideu. Només heu de posar una cara seria i dir-li: “No m’agrada que llencis el menjar al terra”. “No m’agrada que llencis les joguines així!”. D’aquesta manera, estareu mostrant el vostre desacord en relació a aquesta conducta.

2 – Acte seguit, heu de demanar-li que reculli el que ha llençat. Suposem que esteu dinant i agafa alguna cosa del plat i la llença al terra. En aquest moment, li heu de dir: “No m’agrada que llencis el menjar al terra”, el baixeu de la cadireta on estigui assegut i li demaneu que reculli el que hagi llençat.

Si esteu al parc i llença alguna joguina a alguna altra persona, apliqueu exactament el mateix; dir-li seriosament que això no us agrada, l’agafeu de la maneta i el porteu davant de l’objecte que hagi llençat demanant-li que el reculli.

3 – És important que observeu el perquè ho fa: llença les coses per cridar l’atenció, per què està enfadat? per demanar que juguin amb ell? Una vegada intuïu el per què ho fa, cal que li mostreu / ensenyeu a expressar-se de manera adequada i per tant, a demanar les coses bé. Per exemple, si us adoneu que ho fa per demanar que juguin amb ell o ella, ajupiu-vos al seu nivell i digueu-li alguna cosa com: “A aquest nen o nena no li agrada que li tirin les joguines (si li ha fet mal, afegiu: “i sense voler li has fet mal”), si vols que juguin amb tu, li has de demanar”. Aleshores, els pares li ensenyeu com es faria i li ho feu repetir.

Si mai li heu demanat que reculli les coses, potser la primera vegada no us entendrà. És important doncs, que aprengui el que li esteu demanant a base d’insistir-hi…(agafar-li la maneta, ajudar-lo a ajupir-se i que us doni l’objecte). És important que noti que aquesta conducta no us agrada mitjançant una cara seria i que vegi que hi ha una conseqüència: que ho ha de recollir ell.

Mireia és psicòloga, www.crecimientofamiliar.com

Fotografia destacada de © pixabay.com

Notícies relacionades

Apagada elèctrica a Catalunya, apagada comunicativa a les institucions

"Els missatges van ser tardans, dispersos i, sovint, mancats d'indicacions concretes": l'opinió de Marta Royo

En quin percentatge ens afecta el Fengshui?

"El Fengshui ens afecta? Sí, i tant. Determina la nostra vida? No al 100 %, però sí en una tercera part": l'opinió de Glòria Vilalta

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

Sant Jordi i el dodo

Sant Jordi recupera el seu vigor reivindicatiu amb la manifestació convocada per Sant Jordi per la Llengua
spot_img

Entitats veïnals denuncien el bloqueig de l’Ajuntament a demandes dels pressupostos participatius

Diverses associacions de la ciutat han presentat una queixa formal a la Sindicatura de Greuges

Les actualitzacions en obres de millora copsen els darrers consells de barri celebrats al districte

Alguns dels temes més debatuts han estat la Biblioteca de Sarrià, la plaça Adrià i la Casa Tosquella

Així era Sarrià-Sant Gervasi al segle XX

La sèrie "Recapturant" explica l'evolució del districte a través de la fotografia històrica

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí