Coneixem els ocells
Enric Capdevila
L’oreneta de ribera (Riparia riparia) és un ocell migrador regular i comú arreu del territori. Algunes orenetes de ribera es queden per criar a Catalunya (unes 6.000 parelles), en nuclis reproductors localitzats a les conques dels rius, ja que crien preferentment en talussos sorrencs fluvials formant colònies, i la resta de la nombrosa població europea (unes 10.000.000 parelles) segueixen migrant cap al nord. De la família d’orenetes a Barcelona podem veure el roquerol tot l’any, a Collserola, però la resta, l’oreneta vulgar, la cuablanca, la de ribera (que és de les primeres en arribar) i la cua-rogenca, són estivals.
És un ocell petit, d’uns 12 cm de longitud, amb la part superior marró i una part inferior clara on destaca un collaret marronós. Té un bec prim i curt de color negre, i la cua és curta i sense forquilla. Es diferencia de la resta d’orenetes perquè és la més petita; per la cua, ja que la vulgar i la cua-rogenca tenen la cua forcada; i pel ventre clar amb el collaret, ja que el roquerol i la cuablanca són llisos. Té un vol àgil i s’alimenta principalment caçant insectes en vol, també menja aranyes i captura insectes des del terra o des de l’aigua.
La cria de l’oreneta de ribera és sensible a disposar de talussos en zones fluvials, amb el problema que aquests talussos sorrencs han de ser prou tous per poder-hi excavar el niu però prou estables perquè no s’erosionin amb facilitat i que siguin inaccessibles a les serps i altres predadors terrestres, fet que provocaria l’abandonament de la colònia. Per això s’estan començant a crear colònies artificials de formigó en graveres, com a l’estany d’Ivars i Vila-Sana.
Barcelona té un atractiu per al turisme ornitològic, ja que si bé durant l’estiu s’han censat 83 espècies diferents, durant la resta de l’any s’hi arriben a veure més de 200 espècies; a més d’aquestes, des de la ciutat també es poden visitar molts ecosistemes propers, que van de l’estepàric dels secans de Lleida als d’alta muntanya dels Pirineus, i així ampliar fins a 456 ocells, que és la llista completa d’ocells que s’han vist fins ara a Catalunya. Durant les dues migracions anuals, milions d’ocells creuen el país en les dues direccions, aquest fenomen és seguit a casa nostra per centenars d’ornitòlegs, tant amb observacions com amb captures i anellaments, i les dades es recullen en el projecte Migracions de l’ICO-Institut Català d’Ornitologia.
La dita: Per l’abril, orenetes mil.