Publicitat

L’oreneta de ribera, l’ocell migrador que s’instal·la als vessants del riu a l’estiu

A causa de la dificultat per ubicar els seus nius, es construeixen colònies artificials de formigó

spot_img

Publicat el 5.5.2025 9:00

Coneixem els ocells

Enric Capdevila

L’oreneta de ribera (Riparia riparia) és un ocell migrador regular i comú arreu del territori. Algunes orenetes de ribera es queden per criar a Catalunya (unes 6.000 parelles), en nuclis reproductors localitzats a les conques dels rius, ja que crien preferentment en talussos sorrencs fluvials formant colònies, i la resta de la nombrosa població europea (unes 10.000.000 parelles) segueixen migrant cap al nord. De la família d’orenetes a Barcelona podem veure el roquerol tot l’any, a Collserola, però la resta, l’oreneta vulgar, la cuablanca, la de ribera (que és de les primeres en arribar) i la cua-rogenca, són estivals.

Publicitat

És un ocell petit, d’uns 12 cm de longitud, amb la part superior marró i una part inferior clara on destaca un collaret marronós. Té un bec prim i curt de color negre, i la cua és curta i sense forquilla. Es diferencia de la resta d’orenetes perquè és la més petita; per la cua, ja que la vulgar i la cua-rogenca tenen la cua forcada; i pel ventre clar amb el collaret, ja que el roquerol i la cuablanca són llisos. Té un vol àgil i s’alimenta principalment caçant insectes en vol, també menja aranyes i captura insectes des del terra o des de l’aigua.

Publicitat

La cria de l’oreneta de ribera és sensible a disposar de talussos en zones fluvials, amb el problema que aquests talussos sorrencs han de ser prou tous per poder-hi excavar el niu però prou estables perquè no s’erosionin amb facilitat i que siguin inaccessibles a les serps i altres predadors terrestres, fet que provocaria l’abandonament de la colònia. Per això s’estan començant a crear colònies artificials de formigó en graveres, com a l’estany d’Ivars i Vila-Sana.

Barcelona té un atractiu per al turisme ornitològic, ja que si bé durant l’estiu s’han censat 83 espècies diferents, durant la resta de l’any s’hi arriben a veure més de 200 espècies; a més d’aquestes, des de la ciutat també es poden visitar molts ecosistemes propers, que van de l’estepàric dels secans de Lleida als d’alta muntanya dels Pirineus, i així ampliar fins a 456 ocells, que és la llista completa d’ocells que s’han vist fins ara a Catalunya. Durant les dues migracions anuals, milions d’ocells creuen el país en les dues direccions, aquest fenomen és seguit a casa nostra per centenars d’ornitòlegs, tant amb observacions com amb captures i anellaments, i les dades es recullen en el projecte Migracions de l’ICO-Institut Català d’Ornitologia.

La dita: Per l’abril, orenetes mil.

Notícies relacionades

El xatrac becllarg, una espècie vulnerable per culpa de la sobrepesca

L'ocell forma part de la fauna protegida de Catalunya, ja que els aiguamolls on niuen estan en regressió

La guatlla, una au preuada per la carn i els ous

Els seus ous, petits, de dotze grams i amb taques marrons per fer-los més críptics, són gustosos i rics en proteïna

El tudó, un colom molt estès a Europa que va arribar a Barcelona el 1996

La dita: Menjar hi hagi al colomar, que de coloms no en faltaran
spot_img

Comença el període de preinscripció a l’Escola Municipal de Música Can Ponsic

Fins al 8 de maig, es pot fer la sol·licitud a través de la seva pàgina web o presencialment al centre

El Centre Cívic Pere Pruna celebra els 25 anys com a equipament cultural de proximitat

Del 13 al 17 de maig, hi ha programat conferències, concerts, tallers i visites a l'edifici

El Museu d’Autòmats del Tibidabo obrirà gratis el primer diumenge de cada mes

A partir del 4 de maig, es pot accedir sense reserva prèvia ni haver de passar per les taquilles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí