Dijous 21, setembre 2023
22.3 C
Sant Gervasi
22.3 C
Sarrià
Publicitat

Mobilitzar-nos pagant els impostos a Catalunya, per Jaume Alonso-Cuevillas

"Per assolir la independència política primer hem d’aconseguir el màxim d’independència econòmica"

Publicat el 10.5.2021 7:00

Opinió

Jaume Alonso-Cuevillas

Tots nosaltres ens hem preguntat moltes vegades què podríem fer com a ciutadans per ajudar a fer avançar Catalunya cap a un estat independent. Normalment, ens venen al cap diferents formes de mobilització presencial, però sovint oblidem que hi ha altres formes de mobilització, com per exemple mobilitzar-nos en el terreny econòmic.

Publicitat

Una de les lliçons que hem après en aquests darrers anys, des del referèndum de l’1 d’octubre, és que per assolir la independència política primer hem d’aconseguir el màxim d’independència econòmica. En aquest terreny encara tenim molta feina per fer, però disposem de diverses possibilitats. Per posar un exemple, segons dades del Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat,la recaptació d’impostos de l’any 2018 per part de la Generalitat va ser només del 5,3 % dels impostos totals recaptats a Catalunya (uns 3.779 milions d’euros), enfront del 87,7 % dels recaptats pel govern de l’estat espanyol (uns 63.146 milions d’euros).

Publicitat

Perquè, si algun dia volem viure en una república catalana independent, cal que des d’ara mateix actuem com a ciutadans d’aquesta república. I com és normal, en una Catalunya independent, tots els ciutadans pagaríem els nostres impostos al nostre govern.

Doncs això ara mateix és possible: tot i que molta gent no ho sap, pagar els nostres impostos al govern de Catalunya és possible i és legal. De fet, hi ha persones, empreses i ajuntaments que fa anys que ho fan. Per tant, com a ciutadans de Catalunya tenim el dret i el deure de pagar els nostres impostos a Catalunya, sota el concepte legal de finestreta única. La llei general tributària permet consignar l’import d’un deute tributari a un òrgan equivalent a la Caja General de Depósitos en altres administracions públiques, amb efectes alliberadors. L’Agència Tributària de Catalunya fa una funció semblant a aquest òrgan, ja que permet la constitució de dipòsits i forma part de la Generalitat de Catalunya, que és una administració pública.

Sabent que, com a catalans, podem escollir entre pagar els nostres impostos a l’Agència Tributària de Catalunya o a la Agencia Estatal de Administración Tributaria, el més lògic és que optem per pagar-los a l’Agència Tributària de Catalunya. Diguem-ho a l’inrevés: podent pagar els nostres impostos al govern de Catalunya, el que no és lògic és pagar-los directament a Madrid. Fer-ho és molt fàcil: a la web de la campanya ‘Jo pago a Catalunya’, promoguda per l’ANC, hi trobareu consells pràctics de com fer-ho i una relació de gestories i despatxos (entre ells Alonso-Cuevillas Advocats i Economistes) adherits a la campanya.

Recordem que la força d’un país radica en la força de la seva gent, i que encara que sembli insignificant, el gra de sorra que aportem cadascú de nosaltres és determinant. Dit això, us animo a participar activament de la campanya ‘Jo pago a Catalunya’ i demostrar el compromís ferm dels ciutadans de Catalunya amb les institucions pròpies del nostre país. Perquè el nostre país només ens té a nosaltres.

Jaume Alonso-Cuevillas és advocat i economista a Alonso-Cuevillas Advocats i Economistes.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.