Divendres 03, maig 2024
20 C
Sant Gervasi
19.9 C
Sarrià
Publicitat

Mor el caputxí i biblista sarrianenc Frederic Raurell

Va ser fonamental en l’estudi i l’ensenyament de la Bíblia en llengua catalana

Publicat el 12.1.2024 21:00

Societat

Fra Valentí Serra de Manresa

El passat 21 de desembre, a les portes de Nadal, va morir el Pare Frederic Raurell, biblista eminent que ha deixat una obra impressionant i un gran record. Nascut a Sarrià el 24 de setembre del 1930 el seu, nom civil era Josep Raurell i Ges. Ingressà als caputxins el 1948, professà la regla de Sant Francesc el 6 de setembre del 1949  i fou ordenat sacerdot el 17 de desembre del 1955. Bona part de la seva vida caputxina transcorregué entre els Caputxins de Sarrià i el Col·legi Internacional dels caputxins, a Roma.     

Publicitat

Fou un frare d’uns coneixements amplíssims en Bíblia. Havia obtingut la llicenciatura en Sagrada Escriptura al Pontifici Institut Bíblic de Roma (1958-1960) i prosseguí els estudis a l’Studium Biblicum Franciscanum de Jerusalem (1960-1963) on, el dia 4 de gener del 1963, a l’aula magna del Convent de la Flagel·lació defensà la teva tesi de doctorat on analitzà la significació teològica del terme Doxa en la versió bíblica dels LXX. Tot seguit començà la seva tasca com a professor a l’escolasticat o col·legi de teologia dels Caputxins de Sarrià i, ben aviat, va tenir un paper fonamental en els estudis bíblics a Catalunya com a professor d’Antic Testament a la Facultat de Teologia, a la secció de Sant Pacià, en el curs 1968, i des de l’any 1971 com a professor d’exegesi i hermenèutica a l’Antonianum de Roma.

Publicitat

Esdevingué un dels grans especialistes del món en la versió grega de l’Antic Testament (la Septuaginta). A Barcelona, en els cursos institucionals de teologia explicava els Salms i els llibres sapiencials i profètics. De les seves classes en sorgí la seva gran obra de síntesi: Profeta, el forjat per la paraula. Aspectes literàrio-teològics de la vocació-missió (Barcelona, 1993), una obra mestra de teologia bíblica. Va tenir un paper fonamental en les tasques de la Bíblia de la Fundació Bíblica Catalana, estampada l’any 1968 en un sol volum per l’Institut Cambó i Editorial Alpha i en aquesta Bíblia el Pare Raurell hi traduí el Pentateuc (amb Josep Maria Aragonès) i el llibre de Josuè. Després, en la Bíblia Catalana Interconfessional (La BCI) publicada l’any 1993 hi oferí una bella versió al català del llibre de Rut i del Càntic dels Càntics.

Entre les seves publicacions de tema bíblic cal recordar: Del text a l’existència, de l’exegesi a l’hermenèutica (Barcelona, 1980); Mots sobre l’home (Barcelona, 1984); Lineamenti di antropologia bíblia (Casale Monferrato, 1986); I cappuccini e lo studio della Bibbia (Roma, 1997), entre moltes altres. No es pot deixar d’esmentar la valuosa aportació del Pare Raurell al coneixement del franciscanisme. Van tenir una acollida excel·lent en el món franciscà els seus estudis: Carisma i institució en l’experiència de Francesc d’Assís (Barcelona, 2018); Pels camins d’Assís amb Francesc (Barcelona, 2018), i Francesc d’Assís llegeix l’Evangeli (Barcelona, 2019).

El Pare Raurell ha estat fonamental en l’estudi i l’ensenyament de la Bíblia en llengua catalana, i ha estat un home de fe que ha professat un gran amor per la Paraula de Déu. Els que hem passat per les seves aules el recordarem sempre amb admiració i agraïment. Reposi en pau!

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.