Publicitat

Mossos veu un delicte contra el patrimoni la destrucció d’un mural de Guinovart a Galvany

Els veïns d'una finca del carrer Sebastian Bach van voler eliminar la part escultòrica per fer-hi una zona d’estacionament per a motocicletes

spot_img

Publicat el 28.1.2022 15:03

Societat

Sergi Alemany

Els Mossos d’Esquadra continuen investigant la destrucció d’un mural històric de l’artista Josep Guinovart en una comunitat de veïns del carrer Johann Sebastian Bach al barri de Galvany, a Sant Gervasi. Va passar durant unes obres de reforma del vestíbul exterior en què l’escultura ‘La Sardana’, que completa l’obra de Guinovart, també va quedar malmesa. En una nota de premsa emesa aquest divendres, el cos policial apunta a “una imprudència greu amb la clara intenció de desfer-se de l’obra.”

Publicitat

Els Mossos d’Esquadra investiguen tant a la comunitat de propietaris com a l’arquitecte responsable de les obres, a qui atribueixen un delicte contra el patrimoni històric per destruir el mural de Guinovart, una obra privada que tot i que no consta com a protegida de forma individual per les administracions, respon a la ‘valoració d’antiguitat’ segons la Normativa Europea 93/7, entre d’altres, pel seu valor econòmic i pel valor intrínsec, fet que la converteix en una obra emblemàtica i singular.

Publicitat
L’obra ‘La Sardana’ de Josep Guinovart © Mossos

Les obres encarregades per la propietat consistien en eliminar una part d’aquest mural per donar visualitat a la zona de porteria i es volia eliminar la part escultòrica per fer-hi una zona d’estacionament per a motocicletes, segons la informació recollida pels Mossos.

La Fundació Josep Guinovart, que va denunciar els fets poques setmanes després de conèixer la notícia l’any passat, adverteix ara que els danys provocats en el mural són irreparables i l’actuació de restauració en dificultarà qualsevol recuperació. Un cop assabentats de la denúncia i amb l’objectiu d’evitar un procediment judicial pels danys causats, els investigats van contractar uns serveis de restauració per treure la pintura acrílica que tapava el mural i tornar a exposar l’original. A més, es va intentar fer un fals històric. És a dir, van mirar de fer servir el llenguatge de l’artista per refer la part que havia quedat totalment derruïda.

D’aquesta manera es mostrava l’obra el maig del 2021.

Aquest tipus d’actuacions contra el patrimoni històric poden comportar responsabilitats penals: des de penes de multa fins a tres anys de presó.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

La Fundació Felícia Fuster inaugura l’exposició “Conxa Sisquella, simfonies de colors”

La mostra recull les obres d'estil informalista de l'autora i es podrà visitar fins al 18 de juliol

L’escultor, la model i el fotògraf: els tres artistes de Sarrià-Sant Gervasi

Les fotografies preses al taller de Llauradó Mariscot, a la cruïlla dels carrers Vergós i Escoles Pies

El Pere Pruna obre una convocatòria per escollir els artistes que s’exposaran el 2026

Es poden enviar propostes al centre cívic de qualsevol disciplina, des de l'1 d'abril fins al 30 de maig

“Re-Escriure la història”, l’exposició que desvela el procés creatiu al Centre Cívic Pere Pruna

Fins al 15 de març es podran veure una quinzena de matrius elaborades per l'artista Eulàlia Llopart
spot_img

El turisme col·lapsa el transport públic de Vallvidrera

El veïnat dels barris de muntanya demana un pla de mobilitat que doni resposta a la sobrecàrrega del funicular i el bus 111, entre altres problemàtiques de transport

El carrer de Ballester: història, curiositats i present

En els darrers anys, en convertir-se en un carrer de plataforma única i prioritat per als vianants, s’hi ha pacificat el trànsit i els edificis històrics que encara restaven es mostren en la seva esplendor

L’Ajuntament impulsa quatre noves estacions de Bicing a Sarrià–Sant Gervasi

El servei de bicicleta pública arriba a 8.000 bicicletes i amplia cobertura en zones altes de la ciutat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]