DESTACATS: MARIA EUGÈNIA GAY · NADAL

Dilluns 09, desembre 2024
12.4 C
Sant Gervasi
11.9 C
Sarrià
Publicitat

Moviments populars recorden Agulló i reivindiquen una resposta combativa al feixisme

La Buenos Aires, Arran, l'Ateneu Divers, La Tecla, la CUP i altres col·lectius de Sarrià, Cassoles i Vallvidrera remarquen la necessitat de tancar el Club Empel

spot_img

Publicat el 11.4.2020 19:10

Societat

Carme Rocamora

Moviments populars de Sarrià, Cassoles i Vallvidrera -com Arran, l’Ateneu Divers, la CUP, la Buenos Aires i el Casal Popular La Tecla- han emés un comunicat conjunt per recordar la figura del jove antifeixista valencià Guillem Agulló, assassinat avui fa 27 anys per l’extrema dreta, i han reivindicat la necessitat d’organitzar “una resposta combativa i popular al feixisme que campa impunement pels carrers”.

Publicitat

En el comunicat, recorden com Guillem Agulló va ser un jove militant que participava de moviments independentistes d’esquerres des d’un ferm compromís antifeixista: “És aquesta forma de lluita la que ens acompanya en el nostre dia a dia com a militants”, apunten.

Publicitat

I en aquest sentit remarquen que l’octubre de 2018 un jove antifeixista del districte va ser agredit quan “grups d’extrema dreta convocats per Los de Artós es manifestaven impunement” pel barri. Així mateix, segueixen fent memòria de com el maig de 2019 van aparèixer pintades que amenaçaven de mort a companys de militància, així com la crema de l’incendi, el 28 de març de 2018, de l’Ateneu Popular de Sarrià, “un atac que dos anys més tard segueix sense ser investigat”. Amb aquests elements, ressalten que de la mateixa manera, el cas d’Agulló, va acabar amb la condemna a 14 anys d’un únic acusat, que només en va complir quatre: “I d’aleshores ençà el seu assassí i els seus còmplices segueixen campant lliurement pel país”.

Les formacions signants del manifest asseguren que l’assassí d’Agulló, Pedro Cuevas, ha tingut contacte amb grupuscles neonazis arreu, i també al districte: “Sense anar més lluny, la relació entre Acción Radical (grupuscle neonazi sorgit a València) i les Brigades Blanquiazules (hooligans feixistes del RCD Espanyol) ha estat diverses vegades investigada i podria explicar perquè al nostre districte apareixen espais com el Club Empel, o per què el partit ultranacionalista Vox situa la seva seu a escassos 10 metres d’aquest local. Els grupuscles neonazis i hitlerians com els que van matar Guillem han existit als Països Catalans des de fa molts anys i al nostre districte també hi tenen presència”.

Per això els moviments populars reclamen acabar amb la impunitat de l’extrema dreta, prenent consciència que cal respondre col·lectivament des dels carrers a una realitat “cada cop menys amagada”.

“Les places, els carrers, són del poble: són per viure-hi i fer-hi comunitat, i no deixarem que els feixistes utilitzin els nostres barris per fer apologia del racisme, l’homofòbia i la unitat d’una Espanya genocida i franquista”, afegeixen, i aprofiten per donar suport a la Plataforma Tanquem l’Empel, nascuda fa poc per tancar un local vinculat a l’extrema-dreta a la Bonanova.

https://twitter.com/ArranCassoles/status/1249012213198794759?s=20

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.
Publicitat
spot_img

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.