Publicitat

Muntanyes de bolets!

spot_img

Publicat el 4.11.2015 10:00

cuina de mercat

Blai Pérez

Pocs aliments són tan representatius de la cultura gastronòmica de casa nostra com són els bolets, amb les pluges de finals d’estiu i l’arribada de la tardor, propicia la proliferació de bolets arreu del territori català, i són protagonistes de gran part de les receptes tradicionals, sobretot del “receptari de pagès”.

Publicitat

És tan tradicional el fet de menjar-nos-els com el d’anar-los a collir, durant aquestes setmanes, centenars de persones i famílies es llancen a gaudir dels nostres boscos amb el desig d’omplir els cistells, ja sigui de bolets com de castanyes, que comparteixen escenari amb els bolets, i són un altre producte molt apreciat i típic de la cultura catalana.

Publicitat

Ara bé, cal tenir prudència i vigilar, ja que no tots els bolets són comestibles, si no són comprats al nostre mercat de confiança, se’ls ha de conèixer i estar ben segur d’allò que ens enduem cap a casa, i així evitar accidents, que en ocasions poden ser mortals.

I és que, a banda de la gran varietat d’usos en la gastronomia, n’hi ha que tenen usos farmacològics o psicotròpics, i és que entre d’altres propietats, els bolets reforcen el sistema de les nostres defenses, estimulen l’activitat cerebral i revitalitzen l’organisme pel seu alt contingut en iode.

Actualment que comença per a molts la tan anhelada temporada d’aquests petits i extraordinaris fruits amb que ens brinda la natura, us presentem algun exemple de recepta per poder-los gaudir, que vagi de gust.

PATATES EMMASCARADES 

Ingredients:

2 cebes
1 kg de patates
1 fulla de llorer
Barreja de bolets
1 botifarra negra
2 alls

Elaboració:

Bulliu les patates senceres i pelades amb la fulla de llorer, talleu la botifarra i la reserveu, i saltegeu els bolets perquè perdin l’aigua. En una altra paella enrossiu les cebes ben picades, un cop estigui cuita, hi afegiu la botifarra i ho comenceu a aixafar, tot seguit afegiu-hi les patates i també les aixafeu. En una paella enrossireu els alls pelats i tallats, quan siguin daurats hi afegiu els bolets durant 2 min. La meitat dels bolets els afegiu a les patates i ho barregeu, l’altra meitat la reserveu i la feu servir per decorar el plat.

ARRÒS DE CONILL I BOLETS

Ingredients:

bolets_20140924_14340070 g d’arròs per persona.
½ conill, 1 fetge de conill
1 ceba, 1 pebrot verd
2 nous de llard
2 o 3 tomàquets madurs
Barreja de bolets
Pebre vermell, sal, oli d’oliva verge
All i julivert per una picada

Elaboració:

En una cassola fareu la picada, amb la meitat del llard coureu la ceba i el pebrot picats fins a daurar-se a foc lent. En una altra cassola posareu a coure durant 15 minuts amb la resta de llard, el conill salpebrat.

A la ceba i al pebrot hi afegireu el fetge, el tomàquet, l’all i julivert, tot ben picat, i ho afegiu tot al conill quan aquest estigui ben enrossit, tot seguit afegiu-hi l’arròs i un pessic de pebre vermell, l’aigua prèviament calenta, i al cap de 10 min els bolets i deixareu que s’acabi de coure, deixeu reposar un parell de minuts i ja està llest per servir.

POLLASTRE DE TARDOR

Ingredients:

1 pollastre a octaus
½ kg de barreja de bolets
50 g de panses, 50 g de pinyons
1 ceba, 1 nou de mantega
1 got i ½ de brou de carn
100 g de castanyes cuites i pelades

Elaboració:

Primer enrossiu el pollastre, quan tingui bon color l’acabareu de coure a foc baix, i un cop cuit el reserveu. Amb el mateix oli, hi coureu la ceba ben picada, quan comenci a coure’s, hi afegireu els bolets ben nets de terra, les panses i el brou. Mentrestant en una paella torreu els pinyons amb la mantega. Al moment de servir t, poseu els pinyons i les castanyes.

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Neix la Copa Sarrià, un torneig per fer barri a través del futbol

Organitzada per exalumnes del Sant Ignasi, comptarà amb la participació de vuit equips masculins de Sarrià-Sant Gervasi i espera ser un espai de trobada per a tot el veïnat

El Jardí 119, juliol de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El_Jardi_119_Juliol25_ok.pdf

El Jardí 118, juny de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El-Jardi_118_Juny25_ok.pdf

El Jardí 116, abril de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El_Jardi_116_Abril25.pdf
spot_img

El 8è sopar solidari d’Assís recapta 23.000 euros per enfortir la salut de les persones sense llar

La plaça de Sarrià reuneix 300 persones i la Fila Zero continuarà oberta fins al 10 d'octubre

Adrià Plazas es nega a signar la deportació per “continuar exercint pressió” a Israel

L'activista del Sindicat d'Habitatge de Cassoles i membre de la direcció de la CUP va ser retingut l'1 d'octubre mentre estava en un dels vaixells de la Flotilla camí a la Franja de Gaza

La morera de la seda: història i usos

És un arbre provinent de l'est de la Xina conreat arreu del món pel valor de les seves fulles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí