Publicitat

Muntanyes de bolets!

spot_img

Publicat el 4.11.2015 10:00

cuina de mercat

Blai Pérez

Pocs aliments són tan representatius de la cultura gastronòmica de casa nostra com són els bolets, amb les pluges de finals d’estiu i l’arribada de la tardor, propicia la proliferació de bolets arreu del territori català, i són protagonistes de gran part de les receptes tradicionals, sobretot del “receptari de pagès”.

Publicitat

És tan tradicional el fet de menjar-nos-els com el d’anar-los a collir, durant aquestes setmanes, centenars de persones i famílies es llancen a gaudir dels nostres boscos amb el desig d’omplir els cistells, ja sigui de bolets com de castanyes, que comparteixen escenari amb els bolets, i són un altre producte molt apreciat i típic de la cultura catalana.

Publicitat

Ara bé, cal tenir prudència i vigilar, ja que no tots els bolets són comestibles, si no són comprats al nostre mercat de confiança, se’ls ha de conèixer i estar ben segur d’allò que ens enduem cap a casa, i així evitar accidents, que en ocasions poden ser mortals.

I és que, a banda de la gran varietat d’usos en la gastronomia, n’hi ha que tenen usos farmacològics o psicotròpics, i és que entre d’altres propietats, els bolets reforcen el sistema de les nostres defenses, estimulen l’activitat cerebral i revitalitzen l’organisme pel seu alt contingut en iode.

Actualment que comença per a molts la tan anhelada temporada d’aquests petits i extraordinaris fruits amb que ens brinda la natura, us presentem algun exemple de recepta per poder-los gaudir, que vagi de gust.

PATATES EMMASCARADES 

Ingredients:

2 cebes
1 kg de patates
1 fulla de llorer
Barreja de bolets
1 botifarra negra
2 alls

Elaboració:

Bulliu les patates senceres i pelades amb la fulla de llorer, talleu la botifarra i la reserveu, i saltegeu els bolets perquè perdin l’aigua. En una altra paella enrossiu les cebes ben picades, un cop estigui cuita, hi afegiu la botifarra i ho comenceu a aixafar, tot seguit afegiu-hi les patates i també les aixafeu. En una paella enrossireu els alls pelats i tallats, quan siguin daurats hi afegiu els bolets durant 2 min. La meitat dels bolets els afegiu a les patates i ho barregeu, l’altra meitat la reserveu i la feu servir per decorar el plat.

ARRÒS DE CONILL I BOLETS

Ingredients:

bolets_20140924_14340070 g d’arròs per persona.
½ conill, 1 fetge de conill
1 ceba, 1 pebrot verd
2 nous de llard
2 o 3 tomàquets madurs
Barreja de bolets
Pebre vermell, sal, oli d’oliva verge
All i julivert per una picada

Elaboració:

En una cassola fareu la picada, amb la meitat del llard coureu la ceba i el pebrot picats fins a daurar-se a foc lent. En una altra cassola posareu a coure durant 15 minuts amb la resta de llard, el conill salpebrat.

A la ceba i al pebrot hi afegireu el fetge, el tomàquet, l’all i julivert, tot ben picat, i ho afegiu tot al conill quan aquest estigui ben enrossit, tot seguit afegiu-hi l’arròs i un pessic de pebre vermell, l’aigua prèviament calenta, i al cap de 10 min els bolets i deixareu que s’acabi de coure, deixeu reposar un parell de minuts i ja està llest per servir.

POLLASTRE DE TARDOR

Ingredients:

1 pollastre a octaus
½ kg de barreja de bolets
50 g de panses, 50 g de pinyons
1 ceba, 1 nou de mantega
1 got i ½ de brou de carn
100 g de castanyes cuites i pelades

Elaboració:

Primer enrossiu el pollastre, quan tingui bon color l’acabareu de coure a foc baix, i un cop cuit el reserveu. Amb el mateix oli, hi coureu la ceba ben picada, quan comenci a coure’s, hi afegireu els bolets ben nets de terra, les panses i el brou. Mentrestant en una paella torreu els pinyons amb la mantega. Al moment de servir t, poseu els pinyons i les castanyes.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El Jardí 119, juliol de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El_Jardi_119_Juliol25_ok.pdf

El Jardí 118, juny de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El-Jardi_118_Juny25_ok.pdf

El Jardí 116, abril de 2025

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2025/06/El_Jardi_116_Abril25.pdf

Neix la Copa Sarrià, un torneig per fer barri a través del futbol

Organitzada per exalumnes del Sant Ignasi, comptarà amb la participació de vuit equips masculins de Sarrià-Sant Gervasi i espera ser un espai de trobada per a tot el veïnat
spot_img

Millores de l’accessibilitat a 4 punts dels barris de muntanya

Les actuacions es faran als carrers de Marmellà, Guerau de Liost, Claudi Sabadell i Roma

El cabusset: un ocell aquàtic que resideix tot l’any a Catalunya

És un excel·lent bussejador, ja que se submergeix durant 15-20 segons sota l'aigua i pot arribar fins a 20 metres per buscar aliment, petits peixos, nimfes d'insectes aquàtics i mol·luscs

Mediterràniament: el Quixot a Benidorm

"Si el Quixot visqués a la nostra època viatjaria sens dubte a Benidorm a la recerca de noves aventures. No se m’acudeixen moltes més ciutats al sud d’Europa on ell pogués demostrar tota la seva vàlua com a cavaller errant": l'escrit d'Aitor Romero

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]