cuina de mercat
Blai Pérez
Pocs aliments són tan representatius de la cultura gastronòmica de casa nostra com són els bolets, amb les pluges de finals d’estiu i l’arribada de la tardor, propicia la proliferació de bolets arreu del territori català, i són protagonistes de gran part de les receptes tradicionals, sobretot del “receptari de pagès”.
És tan tradicional el fet de menjar-nos-els com el d’anar-los a collir, durant aquestes setmanes, centenars de persones i famílies es llancen a gaudir dels nostres boscos amb el desig d’omplir els cistells, ja sigui de bolets com de castanyes, que comparteixen escenari amb els bolets, i són un altre producte molt apreciat i típic de la cultura catalana.
Ara bé, cal tenir prudència i vigilar, ja que no tots els bolets són comestibles, si no són comprats al nostre mercat de confiança, se’ls ha de conèixer i estar ben segur d’allò que ens enduem cap a casa, i així evitar accidents, que en ocasions poden ser mortals.
I és que, a banda de la gran varietat d’usos en la gastronomia, n’hi ha que tenen usos farmacològics o psicotròpics, i és que entre d’altres propietats, els bolets reforcen el sistema de les nostres defenses, estimulen l’activitat cerebral i revitalitzen l’organisme pel seu alt contingut en iode.
Actualment que comença per a molts la tan anhelada temporada d’aquests petits i extraordinaris fruits amb que ens brinda la natura, us presentem algun exemple de recepta per poder-los gaudir, que vagi de gust.
PATATES EMMASCARADES
Ingredients:
2 cebes
1 kg de patates
1 fulla de llorer
Barreja de bolets
1 botifarra negra
2 alls
Elaboració:
Bulliu les patates senceres i pelades amb la fulla de llorer, talleu la botifarra i la reserveu, i saltegeu els bolets perquè perdin l’aigua. En una altra paella enrossiu les cebes ben picades, un cop estigui cuita, hi afegiu la botifarra i ho comenceu a aixafar, tot seguit afegiu-hi les patates i també les aixafeu. En una paella enrossireu els alls pelats i tallats, quan siguin daurats hi afegiu els bolets durant 2 min. La meitat dels bolets els afegiu a les patates i ho barregeu, l’altra meitat la reserveu i la feu servir per decorar el plat.
ARRÒS DE CONILL I BOLETS
Ingredients:
70 g d’arròs per persona.
½ conill, 1 fetge de conill
1 ceba, 1 pebrot verd
2 nous de llard
2 o 3 tomàquets madurs
Barreja de bolets
Pebre vermell, sal, oli d’oliva verge
All i julivert per una picada
Elaboració:
En una cassola fareu la picada, amb la meitat del llard coureu la ceba i el pebrot picats fins a daurar-se a foc lent. En una altra cassola posareu a coure durant 15 minuts amb la resta de llard, el conill salpebrat.
A la ceba i al pebrot hi afegireu el fetge, el tomàquet, l’all i julivert, tot ben picat, i ho afegiu tot al conill quan aquest estigui ben enrossit, tot seguit afegiu-hi l’arròs i un pessic de pebre vermell, l’aigua prèviament calenta, i al cap de 10 min els bolets i deixareu que s’acabi de coure, deixeu reposar un parell de minuts i ja està llest per servir.
POLLASTRE DE TARDOR
Ingredients:
1 pollastre a octaus
½ kg de barreja de bolets
50 g de panses, 50 g de pinyons
1 ceba, 1 nou de mantega
1 got i ½ de brou de carn
100 g de castanyes cuites i pelades
Elaboració:
Primer enrossiu el pollastre, quan tingui bon color l’acabareu de coure a foc baix, i un cop cuit el reserveu. Amb el mateix oli, hi coureu la ceba ben picada, quan comenci a coure’s, hi afegireu els bolets ben nets de terra, les panses i el brou. Mentrestant en una paella torreu els pinyons amb la mantega. Al moment de servir t, poseu els pinyons i les castanyes.