Publicitat

Nadal responsable és consumir responsablement en aquesta època

Hem d’estar ben atents sobre la mena de consum que realitzem, persuadits per la màquina capitalista

spot_img

Publicat el 26.12.2018 19:50

Economies Alternatives

Ruth Mellado – Sarrià – Sant Gervasi Coopera

El Nadal, o les festes d’hivern, són l’època de l’any de més consum i d’incitació al consum, juntament amb les rebaixes, tot i que aquestes cada vegada és dissolen més al calendari perquè són més freqüents. És l’època, doncs, que assumim que serem acribillats per anuncis amb estereotips de dones, de joguines, d’estils de vida, de roba…de tot el què cal consumir i ens diran una vegada més com cal consumir-ho i a on. No trobarem a les pauses publicitàries incentius per visitar als mercats d’intercanvi o per fer-se soci de les cooperatives energètiques…per tant hem d’estar ben atents sobre la mena de consum que realitzem, persuadits per la màquina capitalista.

Publicitat

El consum responsable planteja la necessitat de consumir, o no, com a primera reflexió. Sovint no cal, es pot reaprofitar allò que es necessita o pot ser deixat o donat, o hi ha d’altres maneres d’aconseguir-ho sense la necessitat de fer efectiu el consum. Si realment no hi ha altra manera, la segona reflexió és si cal que sigui nou o bé si es pot comprar de segona mà o intercanviar. Quan cap d’aquestes opcions és viable, el consum, sembla inevitable. La compra doncs pot seguir sent més responsable si és de comerç de proximitat o d’una cooperativa.

Publicitat

En alimentació, el consum d’aliments agroecològics suposa respectar el medi ambient, la cultura tradicional del conreu de la pròpia terra i menjar sa i saludable, lliure de pesticides i químics. L’agroecologia promou una activitat agroalimentària sustentada en l’ecologia i qualitat dels aliments, socialment justa i econòmicament viable. El  menjar ecològic, però, només és transformador des del punt de vista mediambiental perquè si el seu consum prové de les grans superfícies, el model que sustenta és el de les grans indústries alimentàries que empobreixen els petits productors. En aquesta nova moda verda en la qual s’hi han sumat les grans superfícies, el producte ecològic és cada vegada més comú i la diferència rau en l’espai de compra. Al nostre districte tenim experiències que són una oportunitat i un gran exemple i per això les hem agrupades per sectors en la Guia de consum d’ESS vam presentar a la Casa Orlandai. Conèixer-les i consumir al barri és també una manera de practicar el consum responsable i seguir transformant la societat des de l’Economia Social i Solidària.

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Pablo Espinós, 50 gols d’història de Sarrià i del Sant Ignasi

El jove futbolista del barri repassa la seva carrera construïda al costat dels seus amics i amb els valors que ha après des de petit

Torna la Rua Bicillums a Sarrià

En un context d’emergència climàtica, aquesta activitat vol generar consciència ambiental i fer valdre la mobilitat sostenible, tot fomentant la diversió i la xarxa veïnal als barris

L’esperat retorn del Tramvia Blau ja té projecte i data

Durant tot el 2026 es farà un procés participatiu sobre la remodelació de l'avinguda Tibidabo i la recuperació de l'emblemàtic vehicle, i s'espera incloure el projecte -estimat en més de 40 milions d'euros- en els pressupostos del 2027

Coco Comin rep el Premi Carme Mechó a l’excel·lència pedagògica de la dansa

La coreògrafa, que va obrir l'escola a Sarrià amb només 19 anys, ho considera un reconeixement a un treball "silenciós, constant i apassionant"
spot_img

Pablo Espinós, 50 gols d’història de Sarrià i del Sant Ignasi

El jove futbolista del barri repassa la seva carrera construïda al costat dels seus amics i amb els valors que ha après des de petit

L’esperat retorn del Tramvia Blau ja té projecte i data

Durant tot el 2026 es farà un procés participatiu sobre la remodelació de l'avinguda Tibidabo i la recuperació de l'emblemàtic vehicle, i s'espera incloure el projecte -estimat en més de 40 milions d'euros- en els pressupostos del 2027

Coco Comin rep el Premi Carme Mechó a l’excel·lència pedagògica de la dansa

La coreògrafa, que va obrir l'escola a Sarrià amb només 19 anys, ho considera un reconeixement a un treball "silenciós, constant i apassionant"

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí