Publicitat

Nadal responsable és consumir responsablement en aquesta època

Hem d’estar ben atents sobre la mena de consum que realitzem, persuadits per la màquina capitalista

spot_img

Publicat el 26.12.2018 19:50

Economies Alternatives

Ruth Mellado – Sarrià – Sant Gervasi Coopera

El Nadal, o les festes d’hivern, són l’època de l’any de més consum i d’incitació al consum, juntament amb les rebaixes, tot i que aquestes cada vegada és dissolen més al calendari perquè són més freqüents. És l’època, doncs, que assumim que serem acribillats per anuncis amb estereotips de dones, de joguines, d’estils de vida, de roba…de tot el què cal consumir i ens diran una vegada més com cal consumir-ho i a on. No trobarem a les pauses publicitàries incentius per visitar als mercats d’intercanvi o per fer-se soci de les cooperatives energètiques…per tant hem d’estar ben atents sobre la mena de consum que realitzem, persuadits per la màquina capitalista.

Publicitat

El consum responsable planteja la necessitat de consumir, o no, com a primera reflexió. Sovint no cal, es pot reaprofitar allò que es necessita o pot ser deixat o donat, o hi ha d’altres maneres d’aconseguir-ho sense la necessitat de fer efectiu el consum. Si realment no hi ha altra manera, la segona reflexió és si cal que sigui nou o bé si es pot comprar de segona mà o intercanviar. Quan cap d’aquestes opcions és viable, el consum, sembla inevitable. La compra doncs pot seguir sent més responsable si és de comerç de proximitat o d’una cooperativa.

Publicitat

En alimentació, el consum d’aliments agroecològics suposa respectar el medi ambient, la cultura tradicional del conreu de la pròpia terra i menjar sa i saludable, lliure de pesticides i químics. L’agroecologia promou una activitat agroalimentària sustentada en l’ecologia i qualitat dels aliments, socialment justa i econòmicament viable. El  menjar ecològic, però, només és transformador des del punt de vista mediambiental perquè si el seu consum prové de les grans superfícies, el model que sustenta és el de les grans indústries alimentàries que empobreixen els petits productors. En aquesta nova moda verda en la qual s’hi han sumat les grans superfícies, el producte ecològic és cada vegada més comú i la diferència rau en l’espai de compra. Al nostre districte tenim experiències que són una oportunitat i un gran exemple i per això les hem agrupades per sectors en la Guia de consum d’ESS vam presentar a la Casa Orlandai. Conèixer-les i consumir al barri és també una manera de practicar el consum responsable i seguir transformant la societat des de l’Economia Social i Solidària.

spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

El caqui: característiques i curiositats

Originari d'Àsia, aporta magnesi i potassi a l'organisme, i també nombroses vitamines que contribueixen al creixement dels ossos

L’adeu de l’Art Floral: la icònica floristeria del carrer Balmes s’acomiada

Amb més de 70 anys d’història, tanca un referent de la flor artificial a Barcelona

Allà on el cel toca la ciutat: un viatge a l’Observatori Fabra

123 anys d’astronomia, meteorologia i història al cor de Collserola

Així serà el nou carrer de Cister: ampliació de voreres i més verd

Al Consell de Barri de la Bonanova, Districte també posa data a l'obertura del bar de Vil·la Florida i a l'espai verd a l'antic El Kubo
spot_img

El caqui: característiques i curiositats

Originari d'Àsia, aporta magnesi i potassi a l'organisme, i també nombroses vitamines que contribueixen al creixement dels ossos

Allà on el cel toca la ciutat: un viatge a l’Observatori Fabra

123 anys d’astronomia, meteorologia i història al cor de Collserola

Així serà el nou carrer de Cister: ampliació de voreres i més verd

Al Consell de Barri de la Bonanova, Districte també posa data a l'obertura del bar de Vil·la Florida i a l'espai verd a l'antic El Kubo

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí