Cultura
Natalia Avellan
Vuit anys després de la inauguració del Teatre La Gleva, els veïns del Farró veuran néixer un nou espai escènic, La Fàbrica. Des d’aquest nou equipament, que s’ubicarà a la plaça Mañé i Flaquer, es treballarà de manera coordinada amb La Gleva i tots dos funcionaran com un nou pol de creació artística, anomenat Teatres del Farró, que es posarà en marxa a partir de la tardor de 2025.
Ja ha començat la construcció del teatre La Fàbrica -que gestionarà el mateix equip de la Gleva- i està previst que el projecte s’inauguri cap a finals de setembre o principis d’octubre d’aquest any. Com indica el seu nom, l’equipament ocuparà una nau industrial de 500 metres quadrats, construïda l’any 1917, la qual s’ha adaptat perquè pugui tenir diferents configuracions de grada i escenari, un concepte que també caracteritza La Gleva. “L’espai és diferent de la noció que la gent té d’una sala de teatre a l’ús. Això dona més via lliure a la creativitat a l’hora de fer posades en escena”, ha explicat Daniel de la Torre, gestor de La Gleva, a El Jardí.
Mantenir l’essència en majors dimensions
El futur teatre s’entén com una continuïtat de La Gleva, és a dir, un creixement del projecte. L’ampliació implica obrir un nou espai que comptarà amb la mateixa programació, valors i idees. “No volem desfer res del que hem estat fent fins ara, simplement fer coses de més gran format i aliances més fortes, a l’hora de portar espectacles o de produir-los”, ha afegit de la Torre.
La diferència rau en les dimensions de La Fàbrica, les quals permetran escenificar projectes de major format, amb propostes de dansa i de circ que, a causa de les proporcions de la Gleva, no s’han pogut treballar fins ara. Segons ha explicat de la Torre, el procés de disseny ha comptat amb l’assessorament de l’arquitecte francès Jean-Guy Lecat, un referent internacional en l’àmbit de l’adaptació d’espais no-escènics. S’ha optat per una composició que permetrà dividir l’espai en dues sales, de manera que a La Fàbrica hi haurà programacions simultànies, a banda de les que s’estiguin oferint a La Gleva.
Així mateix, La Fàbrica també acollirà al públic en una mena de recepció-bar. La idea és mantenir una de les singularitats de La Gleva, on “hi passen coses”. “El fet de tenir un rebedor ens serveix per establir una relació molt especial amb el públic, és un fet diferencial”, recalca de la Torre. L’objectiu és generar una espècie de comunitat entre el públic i els artistes, per tal de fomentar el teixit artístic i cultural del barri, des d’on sorgeixen noves propostes d’espectacles. D’aquesta manera, el Farró comptarà amb un nou pol de creació artística, que continuarà exercint la tasca que es duu a terme des de La Gleva: potenciar els artistes emergents, acompanyar-los en la seva creació i acollir propostes dels grans noms del teatre català.


