Dissabte 27, juliol 2024
24.6 C
Sant Gervasi
24.5 C
Sarrià
Publicitat

Nil Font (ERC): “Cal repensar els òrgans de participació ciutadana”

El portaveu republicà considera que s'ha assistit a "un joc arbitrari" entre el Govern i la presidenta del Plenari per deixar parlar a certs col·lectius

Publicat el 14.1.2023 7:55

Opinió

Nil Font (ERC)

Són útils tots els òrgans que hi ha? Caldria remodelar-los? En sobra algun? En falta algun? El nivell de participació és satisfactori? Considereu que el retorn de l’equip de Govern complau les demandes veïnals? Qualsevol institució o administració pública té el deure d’escoltar, de forma igualitària i justa, a totes les ciutadanes i ciutadans a qui representa.

Publicitat

Ara per ara, al districte, hi ha dos òrgans de participació directa: els Consells de Barri i les Audiències Públiques. Tenim altres òrgans de participació? Doncs sí. Hi ha processos participatius, consells sectorials, comissions consultives i altres sistemes generadors de debat veïnal. Finalment, tenim el Consell Plenari, l’únic òrgan on l’oposició presenta iniciatives i fiscalitza la tasca del govern.

Publicitat

A mitjan del 2019 la Junta de Portaveus va acordar suprimir l’Audiència Pública prèvia al Consell Plenari i fer-la en els mesos alterns, com ja es feia als altres districtes de la ciutat. Però des de llavors hem assistit a un joc arbitrari entre el Govern i la presidenta del Consell Plenari per deixar parlar a certs col·lectius de veïns i veïnes, a conveniència i sense reglamentació, abans de la celebració del Ple.

Des d’Esquerra, creiem que s’ha fet evident que el pacte del 2019, tal com s’està aplicant, no funciona i es mantenen problemes com la divergència generacional i la poca participació que, a més, ha disminuït i, sobretot, ha creat un entorn de participació arbitrari. Però tampoc considerem que l’anterior sistema fos l’ideal. De fet, deixava el Ple, on la ciutadania també pot intervenir, en un paper mancat de rellevància, fent-se en un horari on la participació ciutadana es feia impossible. La tasca de fiscalització i presentació d’iniciatives no és menor i creiem que també és d’interès general.

I quina és la solució? Tenim clar que convocar Audiència Pública just després dels Consells de Barri, o que el mes que hi ha Consell Plenari no es convoquin òrgans de participació directa, no és la millor solució. Creiem que cal repensar el què tenim, els horaris, el funcionament i com es convoquen. Però s’ha de fer bé i no de forma precipitada abans d’unes eleccions.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.